Monday, August 30, 2010

Raya Yang Tak Terundur

hai..hai..Mish In DA Blog....kah2..

hurm...u ollss...dalam xsedar yekk..lagi lebih kurang seminggu nak raya...baju raya pun xde lagik..haisy~
camane ni??tipu la kalau Mish cakap Mish xde lagi baju raya..hihi...baju kurung Mish taun ni 2 pasang..xpenah2...sebab Mish bukan penggaya baju kurung yang tegar..okep..harap kalian faham...before ni paling banyak pun sepasang je baju kurung..ye la tu kot...ingat2 lupe..hehe..

korang bayangkan la..pas orang smayang raya..salam2 ngan kaum kerabat...terus masuk bilik...tukar jeans ngan t-shirt..hak2...*hakikatnya semayang raya pun Mish xpegi..aduss..

seriesly..late 2 years ni...Mish satu family xbrape nak hepi pun sambut raya...cz dah xde kampung..mane kampung Mish??kena jilat dek dinasour..kah2..bukan la...dulu, zaman arwah tok ngn nenek Mish masih ada..konpem meriah giler raya..xraya pun rasa macam raya...

malam raya ada yang tak tidor..perap ayam untuk satey la..kemas umah la...iron baju baru la..xkurang jugak yang berangan jumlah duit raya yang akan dapat t...huhu...

skang, umah tu pun da xde penghuni...dah makan dek reput-reput dah...gelap..suram..tinggalnye saki baki kenangan dan gelak yang pernah ada lam umah tu..banyak memori..kadang-kadang kalau Mish teringat sangat kat arwah dan rindu sangat ngan gelagat kepoh mereka yang pernah menghuni rumah tu..sayu...

perit amat rasa sedih hati....pilu....bukan tilu...sunyi...

kalau la masa boleh diputar kembali...............................................................


kalau diingatkan memori raya masa kecil-kecil dulu...memang lawak giler..tapi best..zaman skang pun dah xde sangat memori-memori cam dulu cz skang, asal hari ray..cerita kat televisyen semua yang best2..nak tinggak pun rugi..efeknya..anak muda, tua, sedare semua jadik malas nak kuar rumah untuk berkunjung ke rumah teman dan taulan..begitu juga kerabat sekalian...haipp~
tu belum dihitung dengan perkembangan permainan vidoe, internet semua..bila diajak jalan.....common jawapan.."xnakla..boring...bek layan desktop" adess...kalau macam ni la..batang hidung kerabat pon korang xkenal...berlaga bahu tepi jalan pun xtau yang depa tu sedara ampa..aduh..aduh...

kecik-kecik dulu...balik je semayang raya..*xsemayang pun..jz g masjid dan beratur untuk kutip duit raye dari pihak masjid...hak2....

pastu bila balik umah..salam ngan umi..ngan abah...dapat $$ lagi...pastu salam ngan sepupu..sepapak...dapat lagi $$..kaye eden kalau gnie terus...

pastu g dapur..makan2...biasanya umi la chef terhormat yang on call pagi-pagi raye...kami yang lain santap jerk..hehe...xlama lepas tu..tengah-tengah duk sonok makan lemang apa semua..dengarla geng-geng 'champion' kampung duk bagi salam...haaaa!!!cepat-cepat basuh tangan..amek beg galas yang ala sandang lintang tu..capai kasut baru..cium dulu..uih wanginye sebelum pakai...pas pakai...*xmo cakap..haha...

berjalan la kami..satu umah ke satu umah..dari umha xkenal sampai la ke umah yang kenal..dari umah melayu islam..sampai la ke umah bangla islam..korang bayangkan!!punye semangat kami punya raya $$ time tu..adehhh...

masa dulu-dulu..dapat 50 sen...80 sen tu pun dah kire syukur giler-giler...tp budak-budak skang...hampeh..dapat 2 ringgit pun dah jeling juling..cisss..dapat kat aku..aku tebuk mata...kah2...



p/s :

bayank lagi nak citer...tapi tak nak bagi korang lelehkan air liur basi kat blog Mish nih...t tercemar..kah2..maklumla...korang punye citer raya lagi ngetop teppp.....kan??

lagi satu...esok merdeka..aku lak post sal raya...kah2..lantak la.....


Psstt....Dia Pesan Ni.

salam..
gudmoning..
gudafternun..
gudevening...
gudnite...

wahh..lengkap...complete set Mish punye penyegar bicara hari ni..aiseh...
means...mood : hepi!!

ok..psstt....nak tau siapa dia tu...................dan apa yang dia pesan??
nak?
haisy..xmalu ek...haha..

ok..die adalah...Mr Choc!!
kah2....

ok..nak tau pe pesan die pada Mish kesayangan die nih....
erkk..tp sebenarnye...dia pesan dah lama...cuma Mish malas nak update time tu..masa tu current mood adalah pendiam..hehe..xsesuai..?sila jelir ramai-ramai..okey??

"ayg, pe kata kalau ayg masukkan lagu ni dalam blog ayg..."

ok...sila jangan gelak..ayg is not stand 4 ayam k..but it is a singkatan pada perkataan syg...
*panggilan adalah tidak tetap okey..

u oll duk sengih2 perli 2, u oll tau ke lagu pe dia nak suh Mish letak lam blog jalanan nih??hehe...mula-mula dengar agak terkejut la...coz my choc bukan la peminat lagu melayu...dan lagu yang bertuah dapat mensyahdukan hati dia adalah...
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
6th sense - Yang Sempurnakanku..

Kaulah bidadari dalam hidupku
Yang selalu hadir di dalam mimpiku
Bunga yang selalu harungi hariku
Anugerah Tuhan yang sempurnakanku

Bila kau jauh

Aku selalu rindu
Bila kau ada
Hatikan berbunga

Ku akan selalu menjadi bintangmu

Menerangi gelap dan mimpimu
Aku setia di sini mengusap tangismu
Menemani sunyi di hatimu
 


p/s :
hik2..jiwa-jiwa jugak cayang aku sorang ni eh....hehe..thanx dear!!

Saturday, August 28, 2010

Baju Raya : Beli Siap atau Upah?



wow!!sedar xsedar lagi lebih kurang 13 hari kita nak sambut raya...ngeh2..semangat nih..pose u olls penuh x??xpenuh xleh raye tau..hehee...

jalan nak masuk bandar pun dah stat sesak giler skang...masing-masing keluar cari baju raya untuk anak la..untuk hubby la..parents..and mostly untuk diri sendiri...kawan-kawan camane??hehe..

shopping centre lak toksah nak habaq le..manusia berpusu-pusu cam semut jek..ye ke??ish..ye kot..shopping xcentre pun penuh orang duk berkunjung cari baju raya..ye la..lewat-lewat t tinggal yang xde saiz..yang xlawa la..kan..kan...

okep...dah jauh nyimpang dari tajuk nih...

nak tanya la kan..lain orang lain care..lain minat..kan?bagi u olls la..kalau untuk baju raya cam baju kurung, baju kebaya, jubah or baju-baju camtu la kan...dan untuk lelaki of coz la baju melayu...korang prefer baju yang dah siap atau beli kain and then upah tukang jahit atau jahit sendiri....mana satu???

kalau menurut Mish la..mana-mana pun ok..asal selesa dipakai..hehe..kadang-kadang kalau kita upah tukang jahit pun ada je yang xkena..maklumla..nak cepat...bukan baju kita je yang dorang nak kena jahit..pastu mula la..janji minggu ni last2 pagi raya baru dapat..kadang tu, butang xsempat nak jahit la..baju terbesar le..sadiss..Mish selalu kena camni tau...cian~jangan gelak okey...

kalau baju beli siap lak bole la tahan...padan la ngan harga..tapi kadang tu, baju siap lagi murah..lagi satu kelemahan baju siap untuk orang xberapa nak tinggi cam model nih..kain atau baju die mesti labuh..haipp~xsuke!!rase terhina..hahaha...teett..kelebihan baju beli siap ni lak..senang..macam-macam kaler ada..pilih je..pulak tu, xyah nak susah..ok ke baju ni ngn aku??cz korang jz angkat je baju tu masuk lam bilik salinan tu..try je baju tu..agak2 warna tu terlalu shining wat korang...reject awal2...xdela orang kate memalukan diri sendiri di pagi raya...hehehe..

betul x???so, korang pe citer..?beli kain untuk diupah atau beli baju siap pakai je??hehehe...

btw, selamat membeli belah untuk raya!!!



Friday, August 27, 2010

Dah Malas Dah Jatuh...padan muka...

salam...
erk..masih bersambut ke salam aku??ada yang rindu ke nak datang jenguk-jenguk blog picisan tepi jalan macam aku punye nih??ish~dah hampir seminggu aku tinggal...lame tu...

cian blog aku..atap blog pun da bocor2...dindingnye berlobang-lobang..dimakan anai-anai barangkali..lantai nye pulak...masya Allah....reput...ish..teruk sangat keadaan rupa blog aku..xde orang tolong jagekan ke??uwaa.....

xpe2..now i'm back here..aku nak betulkan balik blog aku ni..nak tampal mana yang bocor..nak ganti mane yang reput dan berlubang tu..ish...makan mase nih..hehehe...

pada u olls yang berkunjung tapi xdapat balasan tu, t aku cuba balas k cayang...hehehe....

dan akibat kemalasan dan perkara xdapat nak dielakkan.....uhuk2..trafik aku dah down..down..down..down...giler punye down korang tau...penat-penat aku nak up kan..alih-alih jadi gnie...tp seb bek Mr. Nuff tambah satu lagi BE kat aku..thanx dear..hehehe...

ok..bersedia untuk ayat skema..berikut adalah bukti Trafik bagi blog jalanan ini menurun...sape lagi yang malas..ini akibatnya...padan muke ekau..kah2...



nape lame xon??erk...

xyah jawab pun xpe..cz xde yang nak tau...hahahaha....

miss u guys...!

Saturday, August 21, 2010

All About Boy..Perempuan Mesti Tahu.

ehem...lafaz Bismillah..

takut jugak sebenarnya nak tulis n3 ni..erkk...mana la tau kalau ada yang tersilap..tapi based on my pengalaman, rasenye..ni lah yang dapat dicoretkan..

ok...semalam dah post sal girl kan..so ari ni ari boy lak..adil kan??lagipun idea ni tercetus dari Wan Gerrard..so, thanx 2 him...hehe..



ok girl out there..o yeahh...meh kite layan..pe yang patut kita tau sal boy nih..

  1. okeyp..1st thing is..pasai jiwa depa...ramai cakap lelaki ni keras..lebih2 lagi bila pekena kemeja hitam, jeans Levi's, spek itam...and sepasang kasut..wahhh...cam kental kan..tapi dalam hati sape tau...hah..sape tau??boy pun ada sensitiviti sense k..bak kata adnan sempit..dalam hati ada taman..so, korg pompuan jgn la mentang-mentang korg rase dorg kental, korg ley wat paper je..depa still ada hati dan pasaan ok??
  2. boy juga menangis...yes..they do..especially untuk girl yang dorg memang betol-betol sayang dan cinta..ada girl cakap lelaki xmacho bila menangis..tapi kalau dah kena atas pale sendiri baru korang tau sape yang macho sape yang xmacho..@ least dorang jujur ngan hati sendiri..dorang jadi diri dorang yang sebenar..well, bukan semua boy sanggup menitiskan airmata depa hanya kerana sorg girl..
  3. girl lemah lembut..ok..ni depends k..ada jugak boy yang suka girl ganas..memang unik kan..tapi mostly nakkan girl yang lemah lembut..bukan lembap lembu k..yang wat keje pun slow motion..xpun saje-saje wat lembut cam kena rendam softener...tu sume rejected product..lemah lembut disini means..dorg tau camane nak respek each other..dan ngn orang sekeliling..wat keje sume nampak sempurna..cam, xde nak main campak-campak, baling-baling...erm..ala-ala gadis kampung g2..haa..ni boy suke..model perempuan melayu terakhir gitu...hehehe
  4. ok, pasai ayat depa plak..ermm..kalau si boy tu dah cakap "xpe la dulu" @ "tengokla camane" @ ringkasnye.."erm.."..dats means..ada somethng yang boy tu xsetuju atau berat hati..so, girl jangan la wat angin blur and go on je mende tu..concern la sket...ok...
  5. ni satu lagi...boy ni biasanya bila dah sayang kat girl tu..hati, jiwa dan perasaan die sensitip k...pandai merajuk-rajuk plak..normal la..boy pun nakkan perhatian..depa ada feeling depa k..jangan perlekehkan..so, u oll sebagai girl dorang, jangan la maki hamun lak bila boy majok2 nih...pujuk la leklok..kalau nyata dan jelas ampa wat salah..say sory je la..nak main tarik tali wat pa..last2 sorang ke muara sorang ke hilir..xbau nasik minyak lak..hehe..
  6. kalau kapel jauh-jauh...sape cakap boy xpenah rindu..korang dengar ke kata hati depa?kadang-kadang boy ni rindu..cuma dah adat..lelaki bukan la jenis yang meluahkan kot ayat..tapi kita boleh tengok melalui cara depa..mesej dan telefon xlepas-lepas...
  7. pastu boy ni..kalau depa sayang kat si kekasih hati depa..depa xpenting diri..semua depa sanggup wat untuk Mrs Aweq..dari utara depa boleh turun ke selatan kalau Mrs Aweq mintak..paper pun dorang sanggup korban untuk girl..pendek kate, depa ni kalau bercinta..memang everything untuk girl la..so, girl out there..take this note..appreciate them!!
  8. kalau bab cemburu boy lak..aisy..memang jangan memasai k...depa punya sense of jeles tu tinggi..depends la kot..erm..pe yang bese wat lelaki ni jeles??k, antaranya, kalau girl asek duk sebut sal ex die dulu..xpun mata Mrs. Aweq asek duk sebut-sebut nama boy lain..lebih sadis lagi kalau Mrs Aweq layan boy lain lebih dari layan boy sendiri..contoh cam..ngah syok2 kuar date korang girl ley lagi mesej2 ngan boy lain atau angkat kol boy lain..takat tanya sal keje or important thing never mind lol..tp dah sampai tahap manja + gedik..memang cari nahas la ampa...boy memang xsuke kalau ada mane-mane lelaki dekat or rapat ngan sang bunga hati nye...
  9. Inchik Boy ni suke mengongkong???okey..jangan salah paham ngan depa ni haih...bukan pa..kadang-kadang boy camni bukan nak kongkong coz nak seksa Mrs. Aweq or nak sekat sosial life girl tu..tapi most of them dapat girl hot-hot..mane la x bimbang hati si boy..boy ni sangat-sangat takut kehilangan girl yang dorang betul-betul sayang nak wat bini tau..kena la jage betul-betul..t kalau xamek tau langsung kang..cakap xsayang..huhu..
  10. last but not least..boy juga ada trauma bila ditinggalkan kekasih hati..kepercayaan mereka terhadap girl akan berkurang..mereka akan mengambil masa untuk memulihkan kepercayaan ni..girl..jangan ingat bila putus atau ditinggalkan, si boy takkan rase paper..percayalah..dorang juga menderita..cuma mungkin mereka sedang menabahkan diri..sebab tu tiada riak di wajah duka mereka...tiada siapa yang suka akan kehilangan.....

    p/s :

    • manusia ni..rambut sama hitam..tapi hati lain-lain..perangai pun beza-beza..tak sama..kalau semua sama..xunik la kan??hehe...so, pe yang aku cuba coretkan at atas mungkin ada yang anda tak setuju..dan ada yang setuju..tak semua di atas benar...tapi sepanjang pengamatan Mish...inilah yang berlaku..
    • korang ada nak tambah paper ke??mende alah ni pun cam banyak kurang nih...leh a suggest kat komen bawah k..huhu...sori lau ada yang silap...

Friday, August 20, 2010

All About Girl...lelaki mesti tahu...

sape cakap girl susah nak dipahami??sape??sape??angkat kaki plisss...aicehh..boy pun same la...sesusah payah nak paham girl, girl senang nak share apa yang die nak supaya boy tu paham die..tapi boy ni..adess..dah lumrah ego tu milik lelaki...girl pun ada ego tau..

okeyp..tanak menimbulkan isu per'jantinaan' disini...straight to the point..n3 ni wujud bila ada sorang member tu..'boy' melantik aku jadik doktor cinta nya secara xrasmi..padahal bukan aku pandai sangat pun..aku sendiri hancuss..tp bila die tanya sal girl ni..hahaha..aku memang nak jawab...
ok..check it out...


apa yang benar tentang girl...

  1. girl ni, bila sekali boy tu dah patahkan hati die, sakit yang amat tu xpenah berlalu..means, sampai mati pun die ingat..ditekankan di sini..BUKAN BERDENDAM k, jz ingat..xpenah lupe...jangan salah paham. dorang ni mudah trauma..besela..jiwa halus..ouch..hehe.. 
  2. satu ketika bila girl rindu sangat2..she's hurting inside..deeply...jadi boy jangan la memerah limau nipis atas lukanya tu..btol..ni based on my pengalaman k...kadang-kadang menangis puas2 baru lepas...boys, u oll nak ke ur girl nangis sebab u olls??ish, zalim...luangkan la mase untuk ur girl walau sepenat mane pun..korang akan rasa terbalas...
  3. so far, apa yang kita tau..yang keluar dari mulut perempuan ni biasa xbole pakai kan??perghh..ayat aku...haha...jgn salah paham k..i means..bila girl tu cakap its over...sebenarnya..die nak mulakan sesuatu yang baru..dengan kamu..yess boy..with u..over kan yang lepas...so, jangan la buat-buat terlalu memahami dan blah gitu jer...simple kan??
  4. kalau girl tu sedang marah-marah sama kamu, ataupun merajuk..jalan jauh-jauh dengan kamu..jangan biar die berseorangan. ikut die..xrapat pun xpe...but, let her know ur concerns..kemudian, bila nampak cam dah cool sikit..take ur own step k..takkan 2 pun nak ajar..haipp~
  5. bila ur girl menangis di depan kamu boys...jangan biarkan die fikir yang die keseorangan..hold her..jz hold her...don't say a word....die akan tenang perlahan-lahan..
  6. girl ni jugak..xreti nak terus terang kadang-kadang tu, so, kalau kena boy yang blur..awek diam, moyok pun...die still wt selfish..dan kalau boy tanye.."nape ni"...si girl tu amek masa nak jawab..lastly, her answer is.."xde paper"..u oll leh nampak x smthings wrong kat c2....jangan la percaya bulat-bulat yang Mrs Aweq tu xde paper...dorang cuma nak keprihatinan korang..so, tanya lembut2 k...jangan bentak2..jangan paksa...
  7. jika girl tu tell u a secret..dats mean..die memang percaya kat u boys..dabik dada seyh...hehe..tapi boy tu jangan la wat mulut tempayan p citer kat kengkawan ke, ibu ke..sah2 nak kena ganyang mulut..dan long term efek..korang dah xkan dapat kepercayaan dari girl tu lagi..meh nak review...selalu orang tanye, cane nak kekalkan hubungan??dan 1st thing is, kepercayaan...bukan rukunegara k..tp saling mempercayai..pastu, knpem...hubungan korang maintain steady je..tade masalah..so, boys..keep ur girl's secret safely...
  8. girl suka pada boy yang murah hati..bukan la maksudnye girl ni materealistik k..tapi, girl ni memang punye sense of sentimental yang tinggi...every single thing yang die dapat dari boy, atau yang die lalui bersama boy tu, die akan hargai..so, apa salahnya kalau sebulan sekali jumpa tu bagi kat girl ni smthning..barang yang 2 hengget pun ok what! girl akan rase dihargai k..pastu karang la sket ayat..."i bli ni mase i jalan2 ri tu..teringat lak kat u..harap u suke"..see??! xsusah pun k..ni x..date pun guna duit Mrs Aweq..haipp~~
  9. bila girl staring mering kat u...balas balik..jangan alih mata u oll sebelum die alih..senang cter..lawan mata..staring her deeply, look into her eyes...finds something...konpem korang akan nampak their love kat u olls..
  10. last but not least..when a girl say she love you,yes she do...she really does more than u could understand...
hargai apa yang ada sebelum terlambat k..

  • say u love her more than she could do
  • when she's mad, hug her tight and don't let go...
  • when she says she's OK dont believe it, talk with her.
  • call her before u sleep and after u wake up..
  • treats her like she's all the matters to you.
  • stay up all nights with her when she is sick or sad.
  •  watch her favourite movie with her even if you think its stupid.
  • when she is bored or sad, hang otu with her.
  • let her know, she is important to you.

Berbaloi Ke??

salam antara malam dan pagi..
pilih di mana situasi korang k..
hak2..



ok..due to my current situation..cewaahhh..
cam teruk sangat je..
xteruk pun okey??
rasenya, sebagai manusia yang normal..
punya hati..
punya perasaan..
punya roh...wahh..ayat seram!
mesti teringin dan ingin dihargai kan..
even perkara kecik..tipu la korang xhingin kan rasa dihargai tu..
kan...

same with me..
bukan la cakap buat kerja xeklas  or what kan...
tapi ni memang naluri aku..a.k.a Mish sebagai manusia...
penghargaan yang diminta bukanlah segudang emas atau selaut permata..
bukan jua selangit harta atau sebidang tanah..

cukup la...
ditekan kan di sini..
CUKUPLA..
dengan ucapan terima kasih..
ataupun segaris senyum pada merah bibir halus..
xluak pun..
bukan minta berlutut sambil say thanx..
dats not the way...
tp sekadar menunjukkan muka atau reaksi yang anda terharu, tersentuh..

kadang2 kehipokritan diperlukan dalam situasi begini... 






nota celup kaki Mish :
  • xperlu paham ap yang aku lalutkan..kalau paham, anda memang memahami..thanx~




Thursday, August 19, 2010

Kalau Saya Sedih Saya Layan Ini...

hati manusia xselalu di atas..
tidak juga sentiasa di bawah..
bukan jua selalu terapung..
di awangan...

sesekali rakaman lama melintas di benak..
sesekali itu jua..
kolam mata bertakung..
bergenang..




video


The empty love, even with the sadness burning in the chest
I will not be able to push you out from my heart
Because the imperfect me is insignificant
Until the falling tears
Submerge every single memories
For you are my love, I will surely find you
 
cinta yang amat jauh..
meski diusang waktu..
direput kasih..
pada tulus ingat, segar merekah...

sekalipun hati pernah disakiti,
dilukai..
dikasari..
 
p/s :
sekadar melayan lirik lagu SS501..not my current situation...
 
 

Wednesday, August 18, 2010

Nafsu Makan Aku

salam..erm, akhir nih selera makan aku asek down jerk..
mungkin sebab demam..batuk pun still bersisa..xtau dh nk mam ubat pe lagik...
haisy~xsuke..

bila hilang selera makan..hilang sudaa berat badan..
kurang nikmat hidup bila tgk makanan super sedap pun nampak cam makanan cap seposen hangit jerk..

hari ni genaplah 8 Ramadhan..
dengan itu, cukupla 8 hari berturut aku berbuka dengan Nasi Air a.k.a bubur ngn sup.
busaannnn!!!

tapi asal g bazar je, knpem selera a.k.a aku xtersntuh pun tengok lauk or mende lain..haisy~
tulun la aku.....
:(

Tuesday, August 17, 2010

Entry Pendek Bday Gurl~

wah~gah btol ngn bday die..hahhaha..suke ti aku lol..dh aku smbut bday...kan?mtk hadiah baru tau....well, thnx bnyk2 4 those yg mlayan aku punye paksaan tu..ni aku balas dengan bagi trafik up kat korang...harap aku dapat balas la ucapan korang tu ek..hehe...
thanx oll..cian anda kan..kena paksa wish..hehe...
4 those yg wish kat s/box pun..thnx~k...

p/s :

geram sgt kat Mr Choc cz wish bday kat aku lewat...bleh die trtidor awal..haipp~~pastu kol 3 lebih gelabah kol aku wish..seb bek die wish sweet~~hahaha..hapus marah aku...ngeh2...

hati pompuan cm kerak nasik...

Monday, August 16, 2010

Edisi Khas Bday Gurl~~


hepi bday to u...budak cumill
hepi bday t u......budak canteq
hepi bday to u Mish najihah_sahami
hepi bday to u......budak kiut



yippie~~
dah tue pun aku...uhuk2..
eh, bukan tue..cuma umur nak naik sket..sket je pun..
means..dah bole kawen!!
hahaha...

saje je aku nak cari publisiti murahan dengan menpostkan n3 sal bday aku sendiri...hak3...terasa gak nak jadik cam artis kan..selamatkan kucing sekor pun masuk majalah..haipp~~

so, sempena edisi khas yang kunun2 nih...aku nak korang tau sikit2 sal aku..xyah la sampai hafal...hak2..rase nak layan, layannn k..

apa yang aku suke??ngee~
  1. sangat2 suke mengeluh..sigh~ sangat2 tidak elok..sila jgn ikut
  2. purple sebab tu nama aku lolly'PURP'
  3. boys over flower.. jambuu....
  4. chocolate...dats y my boy name is Mr Choc....luv u..hehe
  5. sensitip..luar nampak kental, hati tersentap-sentap...
  6. berangan..hepi ending


my life would suck without....
  1. my family..luv u oll..muahx
  2. handphone..walopun da nazak..tp still bnyk jasa
  3. Mr. Choc....my everything
  4. frens.....
  5. food..i cant stop eating
  6. oksigen..of cos u do rite~


bes thing in my life....
  1. i can smile....
  2. i can cry....
  3. i can laugh..
  4. i can be love
  5. i can do anythng that i wanna do...blues clues
  6. and i am a perfect human being..thanx Allah~


angan-angan mat jenin aku...
  1. punye duit banyak.
  2. sudaaa kawen~~ mood miang..abaikan
  3. aku la Go Mi Nam...ngeh2..sempat jerr...
  4. punye ramai secret admire..hehe..ini juga sila abaikan
  5. jadik manager pada Suju, SS501, b2st, DBSK....waa..over la ni
  6. punye poket doraemon....

mood: siyes!!
azam aku...!!

  1. nak maintain body weight..haha..dapat ker?
  2. nak kumpul duit banyak wat saving..dlm usaha
  3. nak jadik pendiam..dapat ker??ahaks..
  4. mau jadi Mrs Choc 4 sure..
  5. nak jadik budak baik~~
  6. ingin berjaya di dunia dan akhirat..ayat jawab soalan Pend. Islam


okeh..dats all...4 today k...
saje je aku post kat2 doblas malam..

so, sape2 yg xwish 2..cepat wish..cepat!! anda dipaksa ok??
hahaha.....

c u in 2nd edition ek..ala2 hot g2..ahaks, i like~~ngee
kalau ada 2nd ler..

Wajah :(

lelap mata yang xterlena
lantas kususuri angin malam
mengejar waktu kian kelam
suram

pada lipatan sunyi
disebalik gelisah hati
di usai malam
pagi menjengah

mengapa?
sering kukenang peristiwa duka
hatta diri masih terjaga
sedar

aku kini berbeza
tiap langkah jalanku
tiap titip tulisku
tiap sendu tangis ku
dan tiap lebar bicaraku
aku mengeluh


rindu pada satu wajah~

Saturday, August 14, 2010

Thank you & Never u forget...

-->
For all the times you made me smile, thank you.
For all the times you held my hand, thank you.
For all the times you smiled at me, thank you.
For all the times you listened to me when no one else would, thank you.
For all the times you encouraged me, thank you.
For all the times you hugged me, thank you.

For all the times you shared a part of yourself with me, thank you.
For all the times you kissed me on the cheek, thank you.
For all the times you gave me a ride somewhere, thank you.
For all the times you asked to spend time with me, thank you.
For all the times you trusted me, thank you.

For all the times you complimented me, thank you.
For all the times you cared about my well being, thank you.
For all the times you said "I love you", thank you.
For all the times you thought of me, thank you.
For all the times you brought me joy, thank you.
For all the times you were there when I needed you, thank you.
For all the times you missed me, thank you.
For all the times you gave me comfort, thank you.
For all the times you looked in my eyes and filled my heart with a song, thank you.


For all of this:

Never forget that when I smile at you, I'm saying "I love you.
"Never forget that my hand is always outstretched toward you.
Never forget that I am always here to listen to you.
Never forget that I will always stand behind you.

Never forget that I plan to hug you at least twice everyday.
Never forget that I am an open book to you.
Never forget that I wish I was the roof of your car ( inside joke. ; ) )
Never forget that you need only ask me for anything, and it's yours.
Never forget that I want to spend time with you.
Never forget that I completely trust you.


Never forget that I care about you more than anything else in the world.
Never forget that I do love you, weather I say it or not.
Never forget that I'm thinking of you right now.
Never forget that you bring me joy, especially when you smile.
Never forget that I am always here for you.
Never forget that I missed you to.
Never forget that I am here anytime you need comforting.
Never forget that I still get lost in your eyes.

Ingin ku Gapai Kenangan Lalu..

tiba-tiba, mindaku dijengah kenangan lewat 6 tahun dulu..
mungkin lama bagi kamu..
tapi kalau kenangan tu sesuatu yang bermakna..bila dikenang, pasti terasa seperti baru semalam kita lalui...


6 tahun dulu, yep..bulan Ramadhan sebeginilah, lewat kenangan tu hadir meresap dalam diri aku....
dalam hati seorang perempuan yang masih sedang mengenal erti kehidupan...meski mungkin terlalu awal..keinginan tetap mengingini.

kejadian antara aku, die dan kole kacang...hah..ntah paper kan...tapi aku rindu suasana tu...betapa aku xsuka yang amat pada kuih tu..dan bila die yg menyaksikan...

hubungan erat yang terjalin tanpa ikatan dan penuh teka teki..8 tahun..aku xpernah tinggal 1 rasa yang sentiasa aku bawa. hidup ku, semangat ku, urusku dan sudahku kerana satu rasa abadi tu. aku cuba tahan, jaga supaya kuat dan berkilau.

hatta aku tau rasa yang aku pegang pernah tercalar, luka, dan pecah..aku bawa sisa-sisa yang tinggal..untuk hidup dan semangatku...aku xmintak pengharapan..namun,lazim, bila seseorang mula membawa satu rasa tu, pengharapan dijulang bersama. ye, aku terlalu melangit menyimpan harapan. salah aku. benar salah aku.

luka aku rasa, aku yang tanggung. duka yang aku tanggung, aku juga yang menderita. lalu, pada siapa harus aku mengadu. harus aku mohon diberi sinar pada rasa bawaan aku. tiada. tiada yang mampu.

dalam diam, aku titip bahagia buat dia..bahagia buat die, juga bahagia buat aku..lama kami menyulam, meski selalu tersimpul benang, terlekat jarum, kami usahakn agar membentuk sulaman yang cantik. cantik pada kami.

masa merakam segala. masa penyebab segala. haruskah semua salah di tujukan pada masa. sedangkan benang tiada mutu, jarum pula tumpul. sulaman kian koyak. putus. satu persatu. dunia seolah sunyi. saat memahami perasaan aku ketika itu.

tidak sedih. tiada duka. air mata? hanya kerana pengharapan yang terlalu berat aku pikul. seorang diri. cuba membuka mata. menerima kebenaran di celah cahaya. silau. kugagahi jua. terang. gembirakah aku??sigh~

pengakhiran...

kini, lewat 6 tahun menjauh pergi. gambaran tetap ada. rasa? samar. namun aku percaya ia tiada. tiada termampu lagi untuk aku bawa bersama harapan. keseorangan. tak mungkin. aku tinggalkan. tidak. aku tanam ia. di sebuah lubang gelap. dalam. supaya tiada yang menyedari. atau menjumpai. biar ia aman bersemadi. namun sesekali ku gali. cuba kurasa akan rasa itu. aku tewas. aku xkan mampu sekuat dulu. untuk bertahan membawanya berseorangan.

dan seawal usai teraweh tadi. penghidup rasa. ya, dia. menjengah kembali. tiada terduga. kaget. video call. cemas. ku angkat. hanya pandangan dalam mampu aku lemparkan.sayu. bukan pada pandangan yang aku ceriakan. tapi pada hati yang siap menyepi. cuba mencari kekuatan. agar aku tidak tewas secara zahir. namun, dalam, amat dalam. aku rindu. pada sebuah tatap wajahnya. manis pada senyumnya. tiada terukir pahit. ya, tiada.

kerna aku tahu. dan telah lama sedar. die kini tidak sendiri lagi. punye bunga yang setia menghiasi hari. juga seperti aku yang sudah punya kumbang. bukan aku curang. bukan aku selingkuh. hanya satu keadaan. di mana perasan aku kadang tertewas. kugagahi. cuba bermesra.

benar aku hipokrit. ku katakan aku sudah matang. tidak lagi cengeng seperti dulu. yang selalu menangis. di tengah malam. lewat petang atau awal pagi di corong telefonnya. bagaikan anak kecil diberi coklat. sebentar cuma die memberi nasihat. ringkas. aku terdiam. semangat ku hidup kembali. aku segar. dan seketika di awang-awangan.

andainya dia tau, sigh~

kisah aku. bukan kujaja. bukan ku hebah. bukan ku canang. apetah lagi cuba membuka pekung di dada, ini realiti aku. sedar aku. benar aku. aku kongsi pada yang sudi. yang pernah merasa pasti sedar. ini adalah norma kehidupan.

terus pandang kehadapan. pasti sinar menanti. jangan toleh akan gelap di belakang. semua ada di depan. terus sakit, atau miliki bahagia. optimis. aku derita akan sakit. dan aku pasti gembira beroleh bahagia. terserah. aku pilih bahagia aku. aku pilih kan hidup aku warna ceria. namun diam bicara. aku masih mengintai gelap dibelakang. walau sekali toleh. tiada yang tahu.  namun bahagia tidak aku lepaskan.

Friday, August 13, 2010

Naik..naik..naik..

skang ni..sume harga barang dah naik..
haipp~

baru-baru ni gempar kes harga petrol naik..cewahhh..ayat gempar..xleh bla..
tapi btol..memberi kesan towh..uish..walaupun takat bape sen, maybe bagi YB dan anak-anak wek nye xterjejas pun..
duit dorang memang xpenah kurang..hisy~

dan kalau korang alert ngan berita semalam,
kecoh lak coz harga ayam naik...

haipp~~~~~

apa nak jadi lol...

sume pakat nak naik..
xde lak yang nak turun..hurm~

kalau camni ler..
cian anak-anak Mish esok-esok...eh, siap anak lagi masuk point..hehe

tp kalau korang prasan..bila semua harga barang naik..
1 je yang akan turun..
berat badan...
hehehe

kes pokai punya pasal..kena la makan dan belanja berpada-pada..
kalau x, hujung bulan, makan pasir campur garam..
pergh~
sedap ker? haha..



optimis:

tujuan kerajaan buat camni mungkin sebab kajian dorang mendapati rakyat negara kita dah ramai yang obes..so, ni salah satu cara paksa rela rakyat menurunkan berat badan..hahha..

objektif:

kenaikan petrol = rakyat terpaksa jalan kaki untuk penjimatan extra..secara xlangsung..dapat memaksimakan penggunaan lemak-lemak tersimpan.

kenaikan harga ayam = kalau korang alert la kan..daging ayam skang bukan berkhasiat sangat..cz ayam skang banyak kena cucuk...cucuk sana, cucuk sini..bela 3 bulan dah boleh sembelih..so, ayam skang dah jadi makanan yang kurang sihat (pada hemat saya lol)..maka, kena kurangkan makan..oleh itu, cara paling ideal, naikkan harga..

oyeah...siap review ku pada hari ini..hahaha..pandai aku wat andaian..kan??hahaha






















Bila loghat Ganu di KL kan


orait dear~
hehehe..kali ni nak bawak n3 sal pernegerian sket eh..bley tak...
since Mish sendiri orang Terengganu, so, meh na sharing2 sket~
alar, bukan la perkauman ke apa..jz nak share sal loghat yang dihancurkan nih..

ramai yang terkeliru loghat Kelantan ngan Terengganu..memang dua-dua negeri adalah Pantai Timur..masing-masing cuti ari Jumaat dan Sabtu..tapi, loghatnya lain tau..lau Kelantan, lebih kepada menukar yang balakang tu kepada '....e'....

example : makan=make
orang=ore
longkang=loke

well, as ur information, Terengganu ni terkenal ngan loghat yang suka tambah '...g' kan blakang..pastu, ayat die banyak sabdu cam baca quran lak...contoh..kalau bese orang sebut ,


"ikan dah dimakan oleh kucing"

but orang Terengganu said,

"ikang makang kkucing"

hak2..paham ker??
aish~msti r paham kalau dah di translate awal2 kan..kalau xmesti korang ingat ikan yang makan kucing...kan??
hahaha...
ok xlawak langsung!

at least korang boleh tengok contoh2 ayat yang ditambah '...g' ngan yang di sabdukan..
tu la spesel nye orang Ganu nih..unik dan ringkas...xyah penat2 nak tutup mulut sebut '..n' kat blakang.
hahaa...kami bukan malas...tapi kami kreatif~

ok..tu satu hal..tapi n3 kali nih nak cter pasal bile orang Terengganu men KL kan perkataan seperti:

  1. nyamuk = nyamak
  2. pokok = pokak
  3. rokok = rokak
  4. tekak = tengkak
  5. butir = buntil
  6. Usop = Ungsop
haha..banyak lagi actually...jz xterhadir lam minda sume tu...t kite inform by the time passed by k...poyo jerk ayt..kah2..korang ada any idea??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
meh r pakak g Ppasor skodeng2 kot2 ada barang hok muroh2...bleh wak soping raye etek....tapi gok jalang rohok sket r...

hahaha...paham ker???

Thanx To Blogger Zaer~

sape tuh??hak2....dah2..xyah nak wonder2...meh klik cnie kalau korang nak tau sangat tuannya k..

well..ekceli, nape aku beria nak berthanx to him ek??
hehehe..
no skandal allowed k..mati aku kena kejar ngan bini die...aduss!!

semalam aku ada konpius sal Mr Nuff aku, then aku geram + xtahan + serabut +tertekan= aku rase aku kena carik somebody yg pro bab Mr Nuff nih..then..sambil2 BW tu, aku terserempak lar ngan Inchik Zaer nih..kebetulan latest n3 die time tu sal Perjalanan Nuffnang Zaer...

wahh~cepat..xyh nak belek n3 orang satu persatu,...tau2 je aku ngah mencari perkataan Nuff tu..

aku pun ngan muka kue lepat 50 sen sebijik pun tulis panjang2 kat wall die ececeh~cam pesbuk plop...lantak r..aku cter r sal masalah aku, then, dapat sambutan~yippie!!

die sudi ajar aku, kot YM...maunye nak citer panjang lebar kat Shoutmix jek...ish~

cian die...2,3 pagi duk terang sal mende yang simple bagi die tapi very2 hard to me lol..seb bek otak aku cpt kecap
catch up lagi...so, paham la aku skang...

ok..tujuan aku wat n3 nih??
hak2..jangan sangsi, jangan keliru..aku jz ikut apa yang mak aku cakap jerk..orang berbudi kta berbahasa...lagipun ni salah satu nak bodek Inchik Zaer tu, bia die kasi extra info lagik...hahaah..

btw,thanx to Zaer~~~~

Aahh..indahnya....

pernah tak u olls terpikir atau terdetik kat lam hati..nak sangat2 wat ex u olls menyesal sangat2 coz lepaskan u olls dulu..

well..bukan la Mish niat nak wat jahat atau bertindak kejam..juz give him a lesson...die ingat sesenang ABC ke kita nak lupakan die...baru nak dapat yang baru?? apa kau ingat aku ni barang pakai buang ker??

opss!!adakah terlalu kasar bahasa ku??Sori...

but i really love this lyrics.....

seb bek dorang ni sedar salah sendiri...ececeh~

video


P/S:
*kepada yg berkenaan, cepatlah persembahkan lagu ini buatku...nescaya aku akan balas dengan air mata perpisahan...cewwah~poyo la kau Mish....a small joke 4 a big laugh to make myself happy sometimes...miss another him....