Sunday, May 31, 2015

10 Fakta Tentang Kentut Yang Kita Tak Pernah Tahu


1. Kentut yang tidak berbau biasanya terjadi kerana seseorang itu menelan udara ke dalam sistem pencernaan.

2. Makanan sihat seperti brokoli dan badam mengandungi banyak sulfat menyebabkan bau kentut semakin busuk. Zat sulfur yang bernama mercaptrans, biasanya terdapat dalam daging dan produk susu, juga boleh menyebabkan bau kentut yang tidak menyenangkan.

3. Secara purata, rata-rata orang mengeluarkan angin sebanyak sepuluh kali dalam sehari. itu menandakan sistem penceranaan badan mereka dalam keadaan baik.

4. Dalam masa 24 jam, seseorang itu boleh mengeluarkan lebih dari 2 liter gas kentut. Itu merupakan sesuatu yang normal.

5. Kentut berlebihan juga tidak elok. Itu menunjukkan sistem usus anda tidak sihat. Untuk masalah ini elakkan minum susu semasa perut kosong.

6. Ketahui bahawa lelaki lebih banyak mengeluarkan angin berbanding wanita. ini berkemungkinan kerana tabiat lelaki yang suka makan dengan cepat berbanding wanita.

7. Sebenarnya tabiat suka mengunyah manisan ataupun gula-gula akan membuatkan anda sering lebih terkentut. Fakta ini adalah berdasarkan American College of Gastroenterology.

8. Sebenarnya kentut yang keluar itu adalah gas yang terkumpul di dalam usus dan sebenarnya tabiat mereka yang suka menahan kentut adalah tidak elok untuk kesihatan angin di dalam perut.

9. Mereka yang tiada masalah dengan sistem pembuangan air besar akan mendapati ketika membuang angin ia akan mengeluarkan bunyi yang sedikit sahaja. Sementara bagi mereka yang mengeluarkan angin dengan bunyi yang kuat itu menandakan mereka mempunyai masalah dengan sistem pembuangan air besar,

10. Ketahulah bahawa makanan anda sehari-hari boleh menjadi penyebab kepada bau yang kurang menyenangkan saat anda mengeluarkan angin. namun jangan sesekali menahannya kerana ia akan memberi kesan kepada kesihatan perut anda.

sumber : Mingguan Wanita, Jan 2015

Friday, May 29, 2015

Tips Untuk Dapatkan Tumit Halus dan Licin

Ramai wanita yangselalu mengadu mempunyai tumit kaki yang kasar, kering, merekah dan sakit. hal ini biasanya di sebabkan oleh beberapa faktor antaranya kurang penjagaan diri, kulit terlalu kering, pertambahan berat badan, menggunakan produk yang tidak sesuai dan pemilihan kasut yang salah. Semua ini akan menyebabkan kesan buruk kepada kaki anda terutama bahagian tumit.


Aku pun macam tu, lebih lebih lagi bila kita hanya memakai selipar apabila keluar ke temat tempat yang berpasir dan berdebu. lepas tu balik malas nak tonyoh losyen. Bila kaki dah berkerak baru nak bising. haha.

Getah betik

Selain enak dimakan, betik jugak mempunyai khasiat untuk merawat kecantikan wanita. Pilih betik yang tua, kemudian potong kecil. Jangan korang pilih betik yang terlalu muda tu pulak. Kesian baby betik tu nanti. hee. Sapukan getah betik pada tumit kaki. Gosok perlahan lahan dan biarkan ia kering. Kemudian, bilas dengan air bersih. Amalkan cara ini sekerap mungkin, kulit tumit akan menjadi lembut, halus dan rekahan akan beransur hilang.

Asam keping

Petua ni sangat mudah dan mujarab. Yang ni aku pernah cuba masa bujang bujang dulu. hee. Masukkan beberapa keping asam keping dalam baldi atau besen berisi air suam. Kemudian, rendam kaki anda selama 20-30 minit. Air rendaman asam keping ni jugak dikatakan sangat berkesan merawat tumit yang pecah selain dapat menghilangkan bau kaki dan melembutkan kulit. Almaklum la, kalau dah seharian pergi kerja pakai sarung kaki tu, semacam je baunya kan. Haha

Avokado

Avokado merupakan buah yang tinggi dengan vitamin E. Ia sangat bermanfaat merawat pelbagai jenis masalah kulit. Kisar isi buah ini hingga halus dan gunakannnya untuk menyental kaki anda terutamanya bahagian tumit. Biarkan ia kering selama 15 hingga 20 minit. Bila hingga bersih. Lakukan semnggu dua kali untuk mendapat hasil yang memuaskan.

Minyak zaiton

Gosok tumit kaki ketika mandi dengan menggunakan batu sungai. Keringkan dengan tuala. Selepas itu, sapu minyak zaitun pada tumit kaki yang pecah dan kering. Sebaiknya gunakan minyak zaitun yang ori tu. Lagi best kesan dia. Hehe. Lepas tu pakai stokin atau sarung kaki. Seeloknya dibuat sebelum tidur malam. Amalkan setiap hari, anda pasti menawan bak puteri.

Kelapa parut

Kegunaan lain kelapa parut selain digunakan dalam masakan ialah, ianya juga sangat mujarab untuk merawat masalah tumit kaki bermasalah. Campurkan garam bersama kelapa parut untuk menjadikannya sebagai skrub. Gosok bahagian kaki dengan memberi tumpuan kepada tumit. Gosok secara perlahan-lahan antara 3 hingga 5 minit. Kemudian, bilas bersih. Kelapa parut akan membantu melembap dan melicinkan kulit manakala garam pula membuang sel kulit mati.

Tepung beras

Ini juga merupakan petua yang paling mudah untuk diaplikasikan dirumah sekiranya terdapat tepung beras di rumah anda. Gosok tepung beras yang dicampur dengan sedikit madu. Lakukan dengan kerap agar pecah pecah di bahagian tumit akan beransur pulih dan kulit akan menjadi lembut, halus dan cerah.

Herbal blend



Krim Herbal Blend juga sangat berkesan dalam merawat masalah tumit kaki pecah dan merekah. Hanya sapu sedikit Herbal Blend pada tumit kaki setiap malam sebelum tidur. Boleh juga digunakan sebagai losyen harian anda. Berminat untuk dapatkan Herbablend boleh la berurusan dengan kita ye.  :)

Mudah dan sangat jimat untuk mendapatkan tumit kaki sehalus dan secantik puteri. Tak perlu keluarkan belanja besar untuk ber'pedicure' lagi.


Saturday, May 23, 2015

Resepi Laksa Penang Yang MUDAH dan SEDAP

Assalamualaikum w.b.t.

Laksa Penang ni memang feveret dari dulu lagi sebab rasanya yang sedap. Sangat popular di Penang namun bukan lah sesuatu yang ganjil kalau anak Terengganu jati macam saya ni boleh buat lagi sedap dari yang kat Penang. Haaa...gitu ayat berlagak dia. hahaha.

Laksa Terengganu pun tak  pernah buat sendiri, tapi laksa penang boleh ter rajin pulokss sebab susah nak dapat yang betul betul banyak ikan dan ada rasa masam manis yang kena dengan selera. hee.

Teringat masa peknenkan Amni. Memang laksa penang ni antara makanan yang menjadi igauan AMni masa dalam perut. dah berkedai kedai cuba sebab nak cari yang betul betul kuahnya pekat. Sampai bila duduk kat meja, terus cakap kat waiter, kalau nak order laksa penang boleh tengok kuah dulu tak? haha. sangat melampau. Last-last balik kampung, umi buatkan. Barulah kena dengan selera anak tekak Amni. okey, Amni dikambing hitamkan. haha

Hari tu lepas siap je Laksa Penang ni terus post kat FB. Dan kebetulan ramai pulak yang minta di share resepi. Resepi laksa penang ni memang mudah dan ringkas sebenarnya. cuma mungkin yang merumitkan bagi saya part nak kena asingkan isi dengan tulang. =.='

okey, jom terus kepada resepi. Resepi ni dapat la seperiuk belanga cap Buaya size 22cm tu.

LAKSA PENANG YANG PEKAT DAN LAZAT.

Laksa.
untuk Laksa saya guna Laksa cap Orang Kampung sebab susah nak jumpa laksa basah tu kat sini. So, beli yang kering tu, rendamkan air semalaman atau 4 5 jam supaya tak ambil masa yang lama untuk rebus nanti. Masa rebus tu tambah minyak masak 2 sudu untuk elak dia melekat dan tambah sedikit garam.

(A)
Stok ikan.
7-8 ekor ikan sardin yang dah dibersihkan. (boleh juga guna kan kembung kalau suka)
5 keping asam keping.
sedikit garam.
Air untuk merebus.

1. Masuk semua bahan dalam periuk kemudian rebus hingga masak.
2. Bila dah masak, keluarkan ikan untuk di asingkan tulang dan isi. Bahagikan dalam dua bekas yang berlainan. Air rebusan ikan jangan dibuang sebab boleh guna untuk buat kuah nanti. Asam keping tu boleh la buang sebab dah tak guna nanti.
3.Blender isi ikan hingga hancur. Ada yang suka ramas je. Bagi saya, blender hancur lagi pekat kuahnya nanti. :)
4. Tulang dan kepala ikan yang diasing tadi di kisar dalam bekas berasingan bersama sedikit air rebusan ikan. Lepas tu tapis, dan hampasnya dibuang.
5. Isi ikan yang dikisar, air rebusan ikan dan air tulang ikan tadi boleh masuk dalam periuk.

(B)
Kuah
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
20 tangkai cili kering
belacan sebesar syiling 50 sen

Masukkan tiga bahan ni dalam pengisar dan kisar halus.

(C)
2-3  kuntum bunga kantan
1 mangkuk daun kesum
5 keping asam keping
garam dan gula secukupnya.

1. Masukkan semua bahan A, B dan C dalam periuk.
2. Kemudian rebus sampai mendidih.

Laksa ni perlu ada rasa masam manis yang mencukupi.baru la ummph. Boleh tambah bunga kantan dan daun kesum kalau rasa kurang naik bau. Boleh tambah asam keping kalau rasa kurang masam.

(D)
Hiasan. (optional)

daun salad
bawang merah yang dihiris halus
telur rebus
timun
daun pudina
cili api
limau kasturi / limau nipis.

Tadaaa..dah siap Laksa Penang kita. Kuah dia kalau dipanaskan 2 3 kali lagi sedap tau.

Monday, May 11, 2015

Penjelasan Sebenar Tentang OVARI PECAH kerana produk SHAKLEE

salam satu Malaysia.

Sebagai seorang SID saya merasa bertanggungjawab untuk membantu menjelaskan tentang isu ini memandangkan empunya badan dah terang terangan mengaku bahawa SHAKLEE bukan penyebab ovarinya rosak.

sebagaimana orang mengviralkan tentang keburukan Shaklee, apa kata kita sama-sama viralkan balik tentang kebenaran di sebalik semua cerita tu.

sebagai seorang pengguna. saya pun faham, kita ni akan cepat melatah lebih-lebih lagi bila ianya berkaitan dengan kesihatan. kita beli, kita guna untuk sihat, alih-alih ianya memudaratkan kita pulak. konfem la semua rasa risau. tapi biarlah risau tu risau bertempat. Anda boleh tanya SID yang sah untuk kesahihan.

heee..peace. Lepas ni jangan skip makan suplemen semulajadi yang sememangnya dah bertapak kat muka bumi ni lebih dari 50tahun okey.