Bahan-bahan serius main campak je. Sebab aku tengok resepi yang kat google ni macam tak menggiurkan aku sangat. Ada yang cair putih jernih macam tu je. Ada yang pelik sangat. Tak rupa kedai Pak Mat seperti yang dalam ingatan aku. So dengan bahan-bahan yang tercampak ni maka terjadi la sup ikan siakap ni. hehe. Biasa ikan siakap orang duk buat masak stim ngan tiga rasa je kan. So meh kita tukar selera sekali sekala.
RESEPI SUP IKAN SIAKAP
Bahan-bahan
Bahan A (untuk dikisar)
- 3-4 labu bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Bahan B (untuk ditumis)
- 1 biji bawang besar (mayang)
- 2 ulas bawang putih (mayang)
- 1 batang kayu manis
- 3 biji bunga lawang
- 3 biji pelaga
- 3biji bunga cengkih
Bahan utama
- Seekor ikan siakap saiz sederhana potong 4
- perencah sup siam (paket purple)
Hiasan
- ubi kentang
- carrot
- cellery
- tomato
- daun sup
- daun bawang
- cili api
Cara-cara
- Tumiskan bahan B dengan sedikit minyak hingga layu.
- Masukkan bahan A yang telah siap dikisar. Kemudian tambahkan sedikit air dan ubi kentang (optional).
- Masukkan perencah sup siam. Kacau.
- Bila dah menggelegak atau nampak ubi kentang dah lembut boleh mula masukkan carrot dan cellery (optional).
- Bagi carrot lembut sikit kemudian boleh masukkan ikan siakap.
- Masukkan perasa garam dan gula. (ajinomoto mungkin tak perlu sebab paste sup siam tu dah ada aji)
- Kacau perlahan sebab takut ikan hancur. Bila nampak macam ikan dah masak boleh tutup api, masukkan tomato, daun sup, daun bawang dan cili padi
Hidang dengan nasi panas dan telur dadar atau telur bungkus. Konfem mak mertua lalu pun tak perasan. Haha. Paling best bila siap makan suami cakap, boleh buat lagi lepas ni. Haha. Misi berjaya! Cuma kalau nak lagi betul-betul jadi macam sup ikan pak mat tu kena masukkan daging sekali. Sebab sup ikan pak mat ada daging sekali dalam tu. Hehe.
Jimat lebih kurang RM80 untuk seketul ikan kat warung pak mat. Hee.
0 comments:
Post a Comment