Friday, August 1, 2014

Pengalaman Bersalin di Hospital Sultanah Nur Zahirah

Assalamualaikum w.b.t.


tergerak hati nak bercerita pengalaman bersalin kat Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) bila terbelek keywords kat Nuffnang tadi banyak yang mencari pasal ni. mesti diorang terjumpa entry Pengalaman Bersalin, Welcome BABY. takpe. ai paham.bab-bab nak bersalin ni, lagi-lagi anak first, memang berdebar dia tahap dewa punya kan. yelah, tak pernanh merasa. lepas tu niat hati mesti la nak pergi bersalin kat tempat yang kita yakin sikit kan.

sebab tu aku dah pasang niat dalam hati awal-awal lagi, nak bersalin kat HSNZ. semoga Allah permudahkan dan alhamdulillah, Allah makbulkan biarpun jarak dari rumah ke HSNZ adalah lebih kurang sejam lebih. Option pertama kalau kat tempat aku adalah Hospital Dungun.

sebab kenapa aku pilih HSNZ? ye, aku pilih HSNZ, bukan pusat bersalin swasta, dan bukan hospital daerah yang dekat rumah aku adalah..jeng jeng jeng. haha. ok poyo. dah jadi mak budak pun still poyo. grr.

paling utama sekali adalah kepakaran. yess. kita tak tau apa akan berlaku semasa proses nak bersalin tu kan, uri terbelit ke, anak lemas ke, tak de tenaga ke dan masalah-masalah semasa bersalin yang lain berlaku. di HSNZ, memang dah ada doktor pakar, so, kalau pape jadi, kita tak de la kena refer ke sana ke mari naik ambulans. cek jalan dua tiga kali. bertukar-tukar doktor.

alhamdulillah, Allah permudahkan untuk aku walaupun aku dah kehabisan tenaga nak push time tu sampaikan doktor dah suggest vakum masa tu.

jangan tak tau, kat HSNZ kita boleh pilih nak doktor lelaki atau perempuan tau. so, takde masalah kalau kita nak jaga aurat kita as a perempuan. doktor pun senang tolerate. nak kata misi garang? misi buat tak endah? tak pernah pulak aku dilayan sampai macam tu. alhamdulillah sepanjang aku di wad kelas tiga, kelas dua dan kelas satu semua staf sangat membantu dan memahami.

aku dah lupa nama jururawat masyarakat (JM) masa aku kat wad kelas dua. sangat membantu aku masa aku tengah sakit macam azab. dia banyak tolong amek kerusi roda, bawak aku pi bilik air, banyak tenangkan aku. so, tak de masalah staf tak peduli sepanjang aku kat sana. tak tau la korang. hehe. time nak menyusu baby for the first time pun, sampai dua orang jururawat dalam mengajar. haha. lucu hoi bila ingat balik.

setakat ada satu dua yang tak kena, contoh macam guard overaction, makanan tak sedap (pernah ke makanan kat hospital sedap? haha. jahat.), leceh nak melawat anak yang kat NICU dan sebagainya, biasala. tak semua benda sempurna kan? ingat hospital swasta sempurna sangat ke? my mom banyak lahirkan adik-adik aku kat swasta. ada jugak yang pahitnya. semua yang kita rasa leceh, rumit tu sebenarnya adalah untuk keselamatan kita. kang ada yang hilang anak, tertukar anak, tau pulak nak saman hospital kan kan kan?


nah. gambar terbaru Nur Amni Batrisya. dah 5 bulan pun anak dara sorang ni. semoga Allah terus melimpahkan rahmat, kesihatan dan rezeki yang melimpah untuk Nur Amni Batrisya.
=======================================================================

tu pengalaman peribadi aku sendiri. mungkin pengalaman kita tak sama manis, tak sama pahit. sekian, wassalam.

4 comments:

ummi aqilah (LM) said... [Reply to comment]

Untungnyaaaa.. Layanan yg sgt baik walau dr spital gomen.

Akk pernah sekali g bersalin gomen sbb masalah incubator penuh ank ada masalah.. Kena tolak ke gomen masa tu. sobsss seksa giler.

|| a - j . E . E || said... [Reply to comment]

akak da rasa dua2. anak2 sulung kt GH. ok je pun. cuma ikut nasib la. masa nk masuk wad, wad 1 dgn 2 full. terpaksa la dok beramai2. lepas tu doc yg sambut pun lelaki. no choice. anak 2nd g private sbb nak doc perempuan. so far, dua2 pun ok.

Anonymous said... [Reply to comment]

Slm. Btol ke bleh pilih doc ni? Ade misi klink desa ckp, skrg byk doc lelaki b'tugas. So, ats nsb la katenye..

fieza ayie said... [Reply to comment]

sy dulu penah bersalin kat hsnz tue..tp anak sy tak pnjang umur..sempat 3 hr jer..time tue raya ke 3 tk silap..doc pun tak der..sy dgn husband sy..tak der sape yg nk ajar sy mcm mne nk push or bg semangat jer..harap kan suami pun biasa jer..dah lama,air ketumban pun pecah still tak der rasa nak push n tak der nurse atau doc kat sisi sy..dh lama sgt sy mintak operate jer.risau takut baby lemas.tp dorg tak kasi..suh bg lg satu jam..klu tak der jgk br push..itu jer reaksi dorg..last2 satu jam tue sy dibw ke bilik ot trus operate..lps selesai semua tue,baby pun kluar tp dgr nangis skjp jer..dorg g bersih kan baby trus masuk icu..time tue hanya allah jer yg tau bertap luluhnye hati sy..klu dorg cpt mungkin bnda ni tak kan jd..lps 3 hr baby kritikal dan trus mngadap ilahi..alhamdulillah selps 2 tahun sy di kurniakan chaya mata lelaki dan decide nak deliverd dkt PPUM kl tmpat lahir sy..alhamdulillah semuanya ok...