Thursday, September 18, 2014

Resepi Kerepek Crabstick Yang Mudah dan Lazat

Assalamualaikum w.b.t.

hari selasa hari tu kan cuti umum. makanya sebagai ibu ibu, haruslah merajinkan diri di dapur. untuk breakfast tu aku sediakan bihun goreng tawar je untuk alas perut. tawar sebab aku memang kalo masak memang tak suka nak rasa-rasa. memang bajet chef terkenal la gayanya. Kesian suami aku kan, makin kurus la alahai. tapi kerana bersalah aku gantikan dengan sup tulang sedap bangettt untuk lunch kitorang. makan ngan telur bungkus. gandingan yang mantap semantap kitorang. haha.

Amni plak macam baik je mood dia hari tu, so mama nya boleh la berlagak ibu ibuan kan. aku pun rajin la masuk dapur mengenangkan betapa terliurnya tengok post kat facebook gambar Kerepek Crabstick. dah alang-alang stok crabstick beku ada dalam peti, moh le kita membuatnya. daun kari pun gigih aku import dari kampung. haha.

let me tell you first, this kerepek memang sedap lahai. rugi siapa tak cuba. dah la nak buat senang macam hembus nafas tarik nafas je. haha. okey, aku over.

Bahan-bahan

  • Crabstick
  • tepung beras secukupnya
  • lada sulah
  • garam
  • daun kari


Cara Penyediaan

first, siat-siatkan badan crabstick tu dengan kejamnya like i did ni. bagi halus mulus gitu baru sedap kan. tapi rasanya kalau tebalkan sikit pun sedap. baru terasa keketamannya.


dalam bekas yang lain, gaulkan tepung beras, garam, lada sulah dan daun kari...oh, jangan dicari mana daun kari masa ni. daun kari dalam peti. belum ambik lagi. haha.


lepas tu masukkan dalam bekas crabstick yang di siat-siat tadi. gaul gaul gaul bagi sekata tepung ngan crabstick tu.



lepas tu boleh la mula panaskan minyak, dan menggoreng.



lepas tu tunggu sejuk, dan bolehla makan dengan penuh nikmat. i tell you again, sedap sangat kerepek ni okey. ralit makan sampai tau-tau dah habis sebekas.

lepas makan, kalau bimbang berat badan naik, dont worry...set slimming Shaklee kan ada. :)

ehh..interframe anak sendiri. haha. Amni nak ucap terima kasih sebab sudi datang belog mama dia. hee.


Monday, September 15, 2014

Tips Untuk Kulit Muka Kering

Assalamualaikum w.b.t.

hari ni saje rajin nak menaip. kebetulan selsema melanda sekarang ni. habis tong sampah penuh ngan tisu daku. hehe. kalau musim selsema macam ni, mesti kulit muka especially yang dekat tepi-tepi batang hidung tu menggelupas kekeringan. dah la memang jenis kulit ni agak kekeringan.

so kali ni saje la kononnya nak share Tips Untuk Kulit Kering. semua point ni ada yang dapat melalui google, ada yang melalui pembacaan majalah dan surat khabar, macam-macam lah. jom kita satukan semua.


  1. Minum banyak air putih.


    kulit menjadi kering akibat terhidrasi. oleh itu, untuk mengelakkan badan kita terhidrasi, kita perlu minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong. tapi saya tau, memang susah untuk minum air sebanyak tu sebab kita akan cakap, buncitla perut, kembong air la apa la. 8 gelas tu dalam masa sehari, bukan sekaligus ye tuan puan. secara puratanya 24 jam bahagi 8 gelas, means, setiap tiga jam kita minum air segelas. tak susah kan?
  2. Gunakan losyen pelembap
    Jalan mudah paling drastik hasilnya. hehe. kegunaan losyen memang untuk melembapkan kulit, so, before keluar atau lepas naik mandi, amalkan memakai losyen pada badan. sekarang ni dah terlalu banyak jenama losyen yang ada kat pasaran. pilih yang mana berkenan dan sesuai dengan kulit anda. ohh..satu tips yang baru saya belajar tadi, sapu losyen masa kulit tengah lembap. contohnya lepas naik mandi. masa tu kan kulit kita lembap semulajadi lagi. sapu lembut-lembut macam dalam iklan losyen tu. hehe.
  3. Elakkan mengasari kulit.

    Cewwah..ayat mengasari tu macam serius je kan. what i mean is, kalau boleh, elakkan guna berus atau sesuatu yang tajam secara direct pada kulit. selain boleh menyebabkan kulit kering menjadi lebih serius, perbuatan ini juga dikhuatiri boleh menyebabkan luka pada kulit. hiks, even kalau nak menggaru pun, jangan kasar-kasar tau. kuku kita tu pun boleh tahan tajam kan.
  4. Elakkan berada dalam tempat yang berhawa dingin terlalu lama.

    ini kerana, penghawa dingin akan menyebabkan udara menjadi kering. oleh itu, kulit kita akan cepat terhidrasi dan seterusnya akan menyebabkan kulit menjadi kering. jika perlu sapukan losyen sebagaimana yang disyorkan sebelum ini sebelum memasuki kawasan berhawa dingin ini.
  5. Elakkan mengguna pencuci muka jenis berbuih.

    Ini kerana, pencuci muka yang terlalu berbuih ini akan menarik kelembapan pada muka dan akan menyebabkan kulit muka menjadi lebih kering. sebaiknya guna pencuci muka yang diperbuat daripada bahan semulajadi contohnya set Enfuselle daripada Shaklee.
  6. Mengambil supplemen.

    sebelum kita baiki luaran, harusla kita perbaiki dalaman dulu kan? ibaratnya rumah yang dicat indah diluar, tapi di dalam tiangnya hampir roboh, dindingnya menunggu retak. cat seindah syurga sekalipun tidak bermakna. hehe. amalkan pengambilan vitamin E untuk melembapkan kulit dan vitamin C untuk menghasilkan kolagen yang boleh membuat kulit lebih anjal dan gebu. 
sekian tips untuk kali ni. dulu saya pun jenis yang tak berapa nak menjaga muka. sebab tu jerawat senang tumbuh. lepas tu kalau kulit kering, pakai bedak, mesti bertompok-tompok bedak tu. sakit hati sangat okey. sekarang ni alhamdulillah, dah ada kesedaran. air kosong pun memang 2 botol yang 1.5liter tu saya wajib habiskan sebelum 9 malam. tu cara saya disiplinkan diri saya. hehe.

ohh selsema..balik nanti tak sabar nak telan Vitamin C 500mg. Selain untuk kulit, jangan tak tau, Vitamin C ni pun boleh meningkatkan sistem imun badan. boleh buat masker jugak tau. Nahh, saya belanja cara nak buat masker Vitamin C sekali. hehe.


berminat untuk mendapatkan produk Shaklee?
berminat untuk menjadi Shaklee Independent Distributor?
segala bimbingan akan diberi secara percuma.

saya SID anda,
Najihah (1092621)
0139139891
Fb : Najihah Sahami
FB Page : Vitamin Cantik Sihat
email : najihahsahami@gmail.com 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...