Wednesday, March 8, 2017

Food Processor Autumz Untuk Bayi Umur 6 Bulan Ke Atas

Assalamualaikum semua.

Lama tak menaip, sekali sekala menaip ni rasa macam janggal pulak. Tapi bila dah mula menaip dia jadi payah nak berenti. Haha. Tapi takpe, kita cuba buat seringkas mungkin.


12/02/17 hari tu genap la 6 bulan umur kesayangan Nur Aira Sofea. Maka mama pun excited la nak mula beri solid food pada Aira sebab kesian tengok dia bila dia nampak kami makan terjelir-jelir lidah tu ha. Kadang-kadang kalau makan sambil dukung dia siap nk rampas lagi makanan tu dari tangan kita. Haha. Kesian.

So mama pun gigih la beli food processor jenama Autumz kat Lazada. Beli hari ni, esok goyang kaki, lusa sampai. Senang dan mudah. Nak beli jenama Beaba macam anak Hanis Zalikha tu rasa macam tak mampu pulak. Guna bukan lama pun, nanti bila dia dah tak nak puree puree atau yang cair-cair ni dah tak guna dah. Ikut pengalaman masa ngan Amni, umur setahun lebih dia dah start makan bubur nasi yang lebik tu dah. Tak mau dah puree-puree ni. Hehe. Ok melalut pulakss.


So far, sepanjang guna food processor ni mudah memang la mudah. Sebab dia boleh steam makanan tu pastu blend terus kan. Dalam satu bekas tu je, makanya jimat la kerja membasuh bekas. Lagi satu tak yah la mamanya ni gigih keluarkan pengukus bertingkat mama tu nak steam sebatang carrot semata-mata. Lepas tu nak kena ambik blender pulak untuk blend halus. Memang jimat keje.

Kalau korang tanya, memang perlu ke beli food processor ni kalau baby dah boleh start makan? For me, tak wajib pun. Ni semua kehendak mamanya je ni, bukan keperluan pun. Sebab masa Amni dulu elok je mama guna cara manual tu, sihat sejahtera je si kakak comel tu. Hehe. Cuma anak kedua ni rasa macam nak la up to date sikit kan. Kah kah kah. Naseb baik papa mau sponsor.

Untuk yang bertanya harga Autumz Food Processor ni, beli kat Lazada hari tu RM184.00 dapat free sekali dengan bekas makanan baby 8x4oz.

Kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari. Mama dah excited beli stok sayur dan buah untuk Aira, sekali perut Aira mungkin belum ready lg nak terima makanan. Sebab lepas makan je Aira sembelit. Sampai menangis-nangis meneran, tapi tak keluar pun. Sedih tengok weh. So, mama buat keputusan untuk lupakan dulu makanan untuk Aira, tak sampai hati tengok dia menjerit nangis masa nak membuang. So, for now mama continue BF je si Aira, mungkin minggu depan atau nanti 7 bulan dah boleh start bagi solid food balik. Harap-harap perut Aira dah ok masa tu.

Wednesday, February 8, 2017

Resepi Kerabu Maggi Siam Yang Viral

Alkisahnya akhir-akhir ni ramai sangat orang duk tunjuk makan kerabu maggi siam ni kan. Bagi aku sndiri aku dah lama stat makan kerabu maggi ni since dua tahun lepas kalau tak silap. Masa tu first time makan kan Pekan Munduk, Thailand. Sedap giler weh. RM5.50 semangkuk. Ada udang, sotong. kubis dan carrot. Keasliannya terserlah sangat sebab lengkap dengan rasa masam manis dan masin. Tak payah komplen. Hee.

Kitorang ni bukan la sejenis keluarga yang gemar makan maggi terutamanya lepas mengandungkan Amni sebab tiba-tiba ada kesedaran tentang bahaynya maggi dan bla bla bla. haha. So, since mengandung kan Amni sampai la hari ni boleh bilang berapa kali je makan maggi nak dibandingkan masa student dulu seminggu tu ada 4 5 kali. haha. Student life kan wajib ada maggi bak kata orang. Hehe.

So balik kampung hari tu suami request la nak makan kerabu maggi tapi nak macam yang kat Munduk hari tu. Kalau korang pergi Kelantan senang sangat nak makan kerabu maggi ni. Sebab bersepah-sepah orang jual. Kat pasar malam pun ada, RM3.50 sebungkus. Tapi lauk dia banyaknya sosej sosej macam tu la. Takde la RM3.50 tu kau nak dapat lauk udang ketam sotong bagai. Kitorang pun beli la stok maggi siam ni dalam 6 bungkus.

So masa lunch hour hari Jumaat yang lepas gigihnya aku masakkan kerabu maggi ni. Nak masa hari biasa tak boleh sebab ni je satu-satunya masa di mana waktu rehatnya panjang sikit dan anak-anak takde kat rumah. Kalau buat time Amni ada konfem la dia akan mintak kan. Hee..tak mau la ajar dia makan maggi.

Meh cek resepi dia yang super senang ni. Tinggal malas atau rajin je. haha.

KERABU MAGGI SIAM

Bahan :


Haaa..ni la rupa maggi siam ni kalau tak kenal. 


Maggi Siam (wajib!! kalau tak de tak rasa la keaslian kerabu maggi siam..hehe)
Sotong
Udang
Sosej
Crabstick
Sayur (optional : carrot, kubis, daun sup, daun bawang)

**Bahan-bahan ni sukatan dia ikut anggaran sendiri je.

Cara-cara :

1. Celur semua bahan-bahan dia kecuali maggi. Sama ada nak celur semuanya sekaligus atau asing-asing terpulang pada tahap kerajinan anda. Kalau boleh asingkan la sebab tempoh empuk/masak semua bahan tu tak sama. Hee.

2. Celurkan bahan utamanya pulak iaitu maggi. Lepas tu jangan lupa toskan dan kemudian masukkan dalam mangkuk.

3. Masukkan perencah yang disediakan. Kemudian masukkan bahan-bahan sampingan kita, lepas tu gaul rata.

4. Kalau rasa tak cukup masam, sila perah limau nipis atau masukkan tomato then gaul rata.

5. Kalau nak rasa basah-basah sikit boleh la cedok air rebusan tadi sikit. Tapi jangan la cedok sampai berkuah pulak ye. Kan dah tak jadi kerabu maggi siam, tapi jadi sup maggi siam. hehe

6. Paling wajib sekali dia akhirnya, baca bismillah dan makan sesopannya.



Friday, January 27, 2017

theblooms.my : Perkhidmatan Suprise Delivery Terbaik di Kota Bharu

Assalamualaikum w.b.t

18hb hari tu birthday Mr Husband. So peningla kepala ni duk mikir apa nak buat pada hari kejadian sebab time tu duk kat kampung kat Kelantan. Kurang seminggu dari kejadian terpikir nak buat suprise delivery yang tengah duk hangat sekarang ni.

Mula mencari #suprisedelivery kat Instagram. Dalam banyak-banyak service suprise delivery dalam instagram tu, terpikat dengan insta theblooms.my sebab nampak ekslusif dan dia tunjuk terang terang harga dan pakej dia. So, me tak payah susah-susah nak tanya details. Haha.



Harga pakej yang disediakan. Boleh custom tau. Bincang je leklok ngan tokey dia yang muka
macam Mariam Alisa tu. hehe.

So korang korang yang berhajat nak suprisekan yang tersayang di sekitar Kota Bharu boleh la contact diorang. Personally dari aku sendiri, servis memang tiptop. Sebab aku siap request custom punya. Tak ikut pakej. Lepas tu masa pulak tak set sesiap. Hari kejadian tu baru konfem betul-betul masa. Tu pun siap mintak delay kejap sebab Amni duk berseronok dekat Kidzoona di Aeon Kota Bharu. Haha. Naseb baik diorang ni bagus dan melayannn sangat.

Brownies super sedapppp dari @inibronissland . Ada dalam pakej tau. 
Me cannot move on lagi dengan rasa brownies ni. 
Abaikan muka hakak yang kembang setalam tu. haha 


And, last but not least....Happy birthday suami. Semoga Allah merahmatimu dunia dan akhirat.

Monday, November 28, 2016

SHOPBACK : Dapatkan Wang Kembali Setiap Kali Berbelanja di Lazada, Agoda, Groupon dan Kedai Online Terpilih

Pembeli tegar di Lazada dan Agoda macam aku ni memang wajib la ada akaun Shopback ni tau. Kalau nak pergi jalan-jalan memang aku pilih untuk booking hotel kat Agoda. Lepas tu kalau nak beli pampers dan barang-barang rumah, anak-anak serta diri sendiri memang aku pilih Lazada. Dulu rajin jugak survey harga dekat 11 street dan shopee. Sekarang ni dah malas. Haha. Sebab biasa Lazada lagi murah dan kadang-kadang perbezaan tu sikit sangat.

So, biasanya bila kita shopping haruslah duit dalam bank kita akan berkurangan kan? Tunggu gaji la baru nak menambah balik pun duit tu. Hehe. Makanya hari ini, meh la kita sign up akaun Shopback ni sebab Shopback akan kembalikan duit ke dalam akaun anda setiap kali anda membuat pembelian di gedung-gedung terpilih mereka.

Jangan bimbang tentang isu penipuan Shopback sebab Shopback ni memang dah cukup terkenal di negara jiran seperti Indonesia, Singapore dan Filipina. So, apa lagi, jom sign up Shopback sekarang.



Okey, lepas dah sign up akaun ni, boleh la terus shopping.  

Tutorial shopping menggunakan Shopback untuk membolehkan anda earn some money. Follow je simple step ni okey. Ni original akaun aku okey. Baru 3 hari sign up. Rugi sign up lambat sebab banyak terlepas cashback. Huhu

Contoh korang nak shopping kat Lazada, so just klik kat Lazada macam contoh kat bawah tu. Selain Lazada, ada lebih 500 kedai yang bekerjasama dengan Shopback ni. Korang boleh tengok senarai kat View All Popular Stores ye.


Lepas klik Lazada tu akan keluar pop up macam ni. So, kalau kat Lazada, kite dah boleh agak berapa ringgit cashback yang akan kita dapat bila buat pembelian. Contoh korang beli barang elektronik harga RM95.00. So, kalau korang new customer dapat la cashback dalam 4% iaitu RM3.80. Paling best kalau korang beli yang bahagian fashion sebab cashback dia 12%. Banyak woo. hee.

Dah puas tilik, korang tekan je SHOP NOW tu sebab dah gatal tangan nak shopping kanss.

Tunggu dia loading sat naaaaa...


Lepas tu, Taraaaaaa...dah masuk ke kedai lazada, so korang shopping la puas-puas kat sini ye. Hehe.


Dah setel shopping macam biasa. Korang boleh la tutup dan tunggu je barang korang sampai dan tunggu je amount cashback yang akan korang dapat nanti di update dalam akaun Shopback korang.

WAJIB KORANG TAHU :-

1. Bagi membolehkan korang earn money daripada pembelian tu make sure korang buat pembelian melalui akaun Shopback ni. Kalau terus terjah ke Lazada punya rumah tu takde cashback ye. Means, setiap kali nak buat pembelian, log in Shopback dulu.

2. Nilai cashback akan muncul selewat-lewatnya 48 jam selepas pembelian dibuat. So, jangan pulak korang mengamuk lepas dah beli tengok duit tak naik-naik. Cepuk kepala kang.

3. Korang boleh mintak pembayaran dibuat bila duit dalam kat REDEEMABLE mencecah minima RM25.00.

4. Kena tunggu 76 hari baru boleh cash out tau.

5. Jangan lupa lepas sign up, sila update butiran akaun untuk membolehkan pembayaran dibuat.

6. Korang berhak mendapat bonus apabila anda meng'invite'  kawan korang.

7. Pembayaran nilai cashback adalah melalui bank transfer okey. Bukan cek macam nuffnang.

Untuk informasi lain korang boleh baca sendiri nanti lepas dah sign up okey. nak cerita kang panjang pulak. Cramp pulokss tangan korang scroll nanti. Haha. Dah ada akaun sendiri nanti pandai-pandai korang la godek ye.

Kot la korang lupa kat mana nak sign up kanss. Haa..kat sini ye. 

 SIGN UP AKAUN SHOPBACK

Okeyh, sekian makasih. Nak sambung godek-godek ni. Nanti akak dah berjaya buat payout  tu akak cerita lagi ye.