Tuesday, July 15, 2014

Pengalaman Berpuasa Sebagai Breasfeeding Mommy

Assalamualaikum w.b.t.


7hb Julai hari tu genapla Amni umur 4 bulan. Maafla gambar malas nak transfer dari henpon, kita pakai je yang ada dalam stok Facebook ye. haha.

Setakat ni Amni masih lagi menyusu badan walaupun banyak rintangan dan cubaan yang adaaaa je menghasut untuk campur dengan formula milk. i want the best for Amni. walau orang cakap leceh, renyah, cerewet dan potpepotpet, saya tetap dengan pendirian saya. selagi ada rezeki untuk Amni, selagi itula saya akan tetap memberi susu badan 100% kepada Amni. lagi 2 bulan je lagi, nanti dah boleh campur solid food. harap hati tak mudah goyah.

menyusu semasa bulan puasa ni memang mencabar weh. imsak pukul 5.35pagi contohnya, pukul 7 pagi perut dah berdondang sayang. tekak dah kering semacam. ya Allah, kalau tak kuat iman, tak puasa la jawabnya. haha.

rasa macam cabaran berpuasa masa menyusu lagi hebat dari masa mengandung kot. tahun lepas berpuasa dengan Amni berusia 2 bulan dalam perut. masa mula-mula puasa hari tu, hari-hari lepas balik keje lembik jugak la badan. tapi gagahkan diri juga masuk dapur sebab kat tempat saya ni pilihan makanan kat bazar tak begitu membanggakan. sobsob.

dah la stok susu dalam peti makin menipis. susah hati dibuatnya. waktu pam tak pernah terabai, tapi kuantiti yang dapat agak terjejas la jugak. tu pun nasib baikla bersahur minum ESP, makan nasi ngan sayur hijau..dah minum air masak banyak tiap-tiap malam. pernah sekali skip minum ESP, sekali perah dapat 3oz je. tapi orang kata jangan patah hati, kena cekalkan mindset kita. lepas tu tak berani dah nak tinggalkan ESP kesayangan. haha. sikit tak sikit, dapatla jugak menambah stok kan. huhu.

liplapliplap, dah separuh perjalanan kita di bulan Ramadhan. semoga kecekalan hati masih utuh. semoga rezeki dari Allah s.w.t terus melimpah demi menunaikan segala perintahNya.

Monday, July 14, 2014

Tips Untuk Mendapatkan Kulit Yang Sihat

Assalamualaikum w.b.t.

Untuk mendapatkan kulit yang cantik memang mudah, tepek-tepek bedak, pakai foundation, tepek cream la apa la. Memang senang kan? Tapi untuk mendapatkan kulit yang sihat tidak semudah itu. ia harus bermula dengan pemakanan dan rutin harian kita. Jaga pemakanan yng betul dan amalkan rutin harian yang baik secara konsisten, insyaAllah, kita boleh mendapat kulit yang sihat. Bukan muka je ada kulit, seluruh badan mempunyai kulit.

jadi, adalah lebih penting kita titikberatkan kesihatan kulit daripada kecantikan kulit. kulit yang sihat, automatik akan nampak cantik. tetapi kulit yang cantik belum tentu sihat. aite?


TIPS KULIT SIHAT 1




Secawan strawberrry menyediakan 130 peratus Vitamin C iaitu zat yang kuat untuk meningkatkan pengeluaran serat kolagen. Fungsi kolagen adalah untuk membantu kulit tetap tegang dan lembut. Semakin banyak Vitamin Cbererti semakin sedikit garis-garis yang muncul di kulit. Gadis dengan pengambilan Vitamin C yang rendah berpotensi tinggi untuk memiliki kulit kering dan berkerut.

susah nak dapatkan strawberry, tapi nak kulit sihat? saya amalkan vitamin C 500mg Sustained Release dari Shaklee. :)



Klik sini untuk pembelian Vitamin C 500mg


TIPS KULIT SIHAT 2




Kajian menunjukkan, kedutan halus dan ketegangan kulit akan meningkat apabila perempuan berusia di akhir 30- an dan 40-an. Oleh itu, anda digalakkan makan makanan yang kaya dengan isofl avon soya yang dikenali dengan aglycone seperti tempe.

Sebab itulah setiap pagi, saya wajib mengambil Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee. Ia membantu menganjalkan kulit selain memudarkan kesan parut pada kulit.



Klik sini untuk pembelian Energizing Protein Soy (ESP)

TIPS KULIT SIHAT 3



Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

Kulit anda akan kelihatan sentiasa lembap dan awet muda di mana badan yang sentiasa mendapat bekalan air yang mencukupi boleh melambatkan proses pengecutan kulit.

jom bersama-sama saya, kita cabar diri sendiri untuk habiskan 2-3 liter air kosong sehari.


TIPS KULIT SIHAT 4




Dr. Mehmet C. Oz, M.D., salah satu penulis buku Staying Young: The Owner’s Manual for Extending Your Warranty menunjukkan bahwa antioksidan merupakan makanan anti penuaan, dan salah satu makanan sumber antioksidan yang paling ia sukai adalah blueberry.

“Semua makanan berwarna gelap memiliki semacam zat antisoksidan yang dapat melindungi anda.” Makanan anti penuaan lain diantaranya brokoli, tomato, dan berry. Ia menyarankan anda makan 5 macam makanan yang mengandung antioksidan setiap harinya.

Vitamin E Complex Shaklee with seed extract mempunyai sumber antioksidan yang dapat membantu menstabilkan radikal bebas dalam tubuh. jom cegah penuaan dengan Vitamin E dari Shaklee.



Klik sini untuk pembelian Vitamin E Complex

TIPS KULIT SIHAT 5




Jangan sesekali memicit jerawat. Ini akan menyebabkan proses penyembuhan jerawat terganggu dan juga boleh menyebabkan bakteria tersebar lebih jauh ke dalam kulit. Ini boleh menyebabkan parut jerawat yang lebih dalam berlaku.

Parut yang berlekuk dan hitam sukar untuk dipulihkan. Walaubagaimanapun, dengan pengambilan ESP dan Vitamin E Shaklee yang konsisten dan betul boleh merawat masalah ini.

ESP kaya dengan protein yang akan membantu pertumbuhan sel kulit baru yang sihat. Manakala Vitamin E Complex pula dapat menghilangkan parut jerawat, tompok hitam atau jeragat.



Klik sini untuk pembelian ESP dan Vitamin E Complex

TIPS KULIT SIHAT 6




Amalkan memakai masker sekurang-kurangnya sekali seminggu. Masker berfungsi utk membuang sel kulit mati di bahagian lapisan atas kulit di samping melembapkan kulit muka.

Sekiranya anda mengamalkan pemakaian masker ini secara konsisten, kulit akan menjadi lebih lembut, licin dan gebu. In fact, masker juga berfungsi melambat process kedutan juga menegangkan kulit muka agar anjal.

Jom bermasker dengan ESP dan Vitamin E sebelum tidur malam ni. Dapatkan produk Shaklee anda beserta konsultasi lengkap daripada saya.



berminat untuk mendapatkan lebih tips kecantikan dan kesihatan? anda dijemput like page Vitamin Cantik Sihat. banyak info mengenai kesihatan dan kecantikan yang boleh anda dapat di sana. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...