Thursday, June 9, 2016

Tips Berpuasa Bagi Ibu Hamil

Buat ibu mengandung yang ingin berpuasa perlulah meminta nasihat dan pandangan doktor terlebih dahulu. kalau yang ada masalah kesihatan tu biasanya doktor tak galakkan berpuasa kerana bimbang boleh memberi kesan buruk kepada kandungan. Kalau yang tak de masalah tu bolehlah teruskan niat berpuasa tu ye.

Lazimnya mindset kita akan cakap macam mana nak puasa sedangkan perut tak puasa pun lapar sentiasa. Betul tak?

So, ni nak share tips yang aku sendiri amalkan sepanjang mengandung sekarang ni. Even baru 4 hari, Alhamdulillah, tak terasa macam berpuasa pun.Badan rasa cergas je.

  1. Jangan tinggal sahur. Masa sahur tu wajib ambil karbohidrat tau. Lebihkan protein dan sayur-sayuran.
  2. Jadikan kurma sebagai jajan. Bermula lepas berbuka puasa tu, sambil tengok tv atau buat apa sahaja, isikan mulut dengan mengunyah kurma. Ramai yang tahu kelebihan kurma kan? So, amalkanlah. hehe.
  3. Minum air kosong secukupnya. Seperti mana kurma, air kosong pun perlu diambil dengan kerap. jangan tunggu dahaga baru nak minum. Kalau boleh, sediakan botol air kosong tepi katil, setiap kali tejaga malam, selagi belum imsak, minum air kosong tu.
  4. Jangan paksa diri untuk buat kerja yang memenatkan pada waktu siang terutamanya waktu pagi. Contohnya nak mengemop lantai atau apa saja kerja yang anda rasa memerlukan banyak tenaga. Buat sebelah petang jika tenaga berlebihan, atau buat saja pada malam hari.
  5. Mindset paling penting. kena set dalam otak, aku tak penat, aku tak lapar, aku nak puasa. Bila dah set macam tu, insyaAllah otak akan hantar signal pada badan. Masa tu kita akan rasa tenaga berlebihan. hahaa. Kalau duk pikir, lapar je memanjang, orang tak mengandung pun tewas. hehe.
  6. Amalkan meminum air nabeez. InsyaAllah tak terasa lapar atau dahaga sampai ke petang. Ibu yang menyusukan pun boleh cuba. 


Monday, December 7, 2015

Apa Nak Buat Bila Akaun CIMBCLICK Kena Suspened?

Minggu lepas aku silap masukkan password akaun Cimbclick sebanyak 3 kali yang membawa kepada akaun Cimbclick tu kena hack. Haha. Kelam kabut jugak kejap. Camane la boleh tersalah tekan lebih 1 huruf. Sobsss..

So, hari ni aku nak share apa yang perlu korang buat kalau nasib korang pun macam aku. hehe.

First of all aku call 1300 880 900 dan bercakap dengan operator. Alhamdulillah masa menunggu tak lama. bukan macam company As*** tu, nak bercakap ngan operator kemain lagi iklannya. Habis kredit. Huhu.

Lepas tu operator tu ajar step by step camane nak dapatkan balik akaun kita tu. Sila rujuk gambar di bawah ye. :)


ni adalah contoh rupa Cimbclick yang kena suspened ye. So kalau korang pun kena macam ni means kita senasib. Tahniah. hehe

First, korang tekan dekat perkataan Forgot ID/Password tu.


Lepas tu dia akan keluar satu page macam ni. Isi semua details di atas ye. Lepas tu click kat petak Terms and Condition tu. Then klik Agree & Continue.

Page lepas tu aku lupa nak snap. haha. Dia mintak TAC kalau tak silap. Lepas tu masukkan je TAC yang korang dapat kat henpon tu. Lepas tu dia akan mintak kita resetkan password atau proceed je dengan password lama. Aku pilih reset password. Harap-harap tak lupa lagi lepas ni. hehe.

Sekian terima kasih. :)





Tuesday, November 24, 2015

Pakaian Dinner ala Muslimah dan Sopan

Assalamualaikum w.b.t.

simple but nice. suka sangat dress camni.

Penghujung tahun macam ni biasa banyak la tempat yang buat majlis makan malam sempena penutupan tahun 2015 kan? Pening nak cari pakaian untuk dinner lebih-lebih lagi yang bertudung? Memang pun, sebab kebanyakan pakaian untuk pergi dinner mesti yang macam seksi seksa sikit kan. heee.

Fesyen pada hari ini merupakan industri yang pesat membangun. Kalau hari ni trend baju kurung moden, esok-esok dah glemer dengan dress pulak. Apa yang popular hari ni mungkin akan menjadi trend yang lapuk sebab dah ketinggalan zaman kata orang. SO kita kena la pandai pilih fesyen yang indah dan tidak ditelan oleh fesyen-fesyen terbaru.

Dah, tak payah nak pening-pening pikir kat mana nak dapatkan pakaian dinner yang sopan dan menutup aurat. Korang boleh dapatkan pakaian dinner Muslimah yang sopan dan menutup aurat tu kat Zalora je, Gedung membeli belah di hujung jari. heee. Berlambak pakaian muslimah moden tapi masih menutup aurat dan sopan.

Baju idaman. Opss.

Sekarang ni kan trend fesyen pakaian Muslimah yang makin menjadi pilihan buat fashionista kat luar sana. Ciri-ciri baju dinner Muslimah yang semakin popular ialah baju dress Muslimah yang mempunyai rekaan yang lebih moden dan bergaya terutamanya mereka yang berhijab.





Resepi : Kerabu Telur Masin yang Sedap dan Mudah

Holla!! Apa menu lunch korang malam ni? Hee..hari ni aku berbesar hati nak kongsikan resepi kerabu telur masin yang mudah dan sedappp sangat. Asyik makan telur masin kosong camtu je kan, sesekali meh la kita tukar selera.


First time makan kerabu ni masa zaman couple ngan suami dulu kat sebuah kedai kat Temerloh. Disebabkan sedap sangat, aku pun recommend kat umi masa beliau datang kat umah aku. Disebabkn keenakannya, umi pun perati la seketul seketul bahan yang ada dalam kerabu tu dan cuba buat sendiri kat umah. Mabeles sangat weh...menjadi. So hari ni nak bagi pahala mengalir untuk umi, aku akan kongsi 'kerabu telur masin umi style'.

Kerabu Telur Masin



Bahan-bahan.
4 biji telur masin siap rebus.
Daun kesum secukupnya.
1/2 kuntum bunga kantan.
1/2 biji tomato
Limau nipis.
1 ulas bawang besar
Cili api secukupnya

Cara-cara
1. Telur masin di belah 4 bahagian.
2. Cincang halus semua bahan kecuali limau nipis.
3. Gaul semua bahan yang dicincang then masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Lepas tu masukkan telur masin yang dibelah. Gaul sampai rata.
5. Perah limau nipis secukup rasa.

Dah dapat resepinya kan? ayuhlah kita masuk ke dapur. hee. Selamat mencuba.