Thursday, July 9, 2015

AMNI : 1 Tahun 4 Bulan

Lip lap lip lap...dah nak masuk setahun setengah pun umur Amni. Ya rabbi, rasa macam baru semalam beranakkan Amni. Cepatnya masa berlalu. Amni pun dah besar sekarang. Dah lincah. Dah pandai cari pasal dengan mamanya. haha.



Tahun ni merupakan tahun kedua la beraya dengan Amni. tahun lepas raya pertama tanpa papa sebab encik suami kena oncall, so tahun ni memandangkan beliau dapat cuti belajar, makanya tahun ni sakan lah sikit rayanya. haha.

Hari tu terbaca kat facebook. umur budak setahun lebih ni biasanya akan ada sifat tantrum. Sifat ingin memberontak. uii...cuak dengar kan. Sebab pengalaman ada adik 8 orang tu sangatlah betul. Amni ni pun sekarang dah ada sikit-sikit tantrumnya tu. Tapi takdela tahap menangis jerit-jerit dalam shopping mall, terguling-guling atas lantai macam pak cik-pak cik nya. haha. Cuma hari tu bawak pergi beli barang dapur, dia cakap 'Nakk..' bila dia nampak biskut. Amni ni memang jenis nampak pape pun memang dia jawab nak. kau tanya 'Amni nak adik tak?'. Tu pun dia jawab nak tau. haha.

Berbalik kepada cerita, lepas aku cakap, 'No, Amni..kat rumah kan dah ada...' terus dia hempas bontot atas lantai. haha. geli hati tengok...dah pandai dah ye..cepat-cepat aku dukung dia ajak tengok gambar baby kat bahagian pampers. hikss. nasib baik makan dek pujuk.

psst..sebenarnya rasa dah lama tak bercerita pasal Amni kan?

Tips Jimat Semasa Membuat Persediaan Raya

kurang dari 10 hari lagi kita nak sambut hari raya kan? alhamdulillah, tahun ni memang tak gelabah mencari baju raya sebab dah buat persediaan seawal bulan 5 lagi. haha. eksaited mama nak oi..meh nak share tips supaya jimat masa buat persediaan raya.



1. Buat persediaan awal.

Macam yang aku buat tahun ni, buat persediaan seawal mungkin. awal bulan 5 aku dah start cari kain untuk baju kurung dan jubah. hantar kat tailor siap-siap. akhir bulan 6 dah boleh ambik. hahaha. first time rasanya baju raya siap seawal ni. seronok habaq hang. rasa hari-hari pegi try baju tu. kah kah kah. Baju encik suami pun beli sikit-sikit. Sekali gaji beli sikit, sekali gaji beli sikit. takde la terasa sangat duit mengalir bak air kan?

2. Membeli semasa ada jualan murah

Alah membeli, menang memakai. Tak semestinya barang yang banyak diskaun tu barang tak berkualiti. Kualiti sama je, cuma mungkin stok yang tahun lepas atau yang lama sikit, sebab tu dapat murah. Apa kesah, yang penting baru..tak gitu? Beli yang mahal pun, tahun depan kalau tak habis harga jadi murah jugak. hee. Baju Amni pun banyak je aku beli masa ada sale. Almaklumlah, baju budak lagi mahal dari baju dewasa. sobss.

3. Asingkan duit yang nak ditukar siap-siap.

Yang ni pun sama, 3 bulan sebelum tu dah simpan rm100 dari duit gaji untuk tukar nanti raya. so dapatlah rm300 lepas 3 bulan. tak de la sedebuk nak tukar rm300 tu. terasa wooo. Lagi-lagi kalau baju raya tak cari lagi. lari bajet dik oi.. sekurang-kurangnya kalau nak tambah pun keluarkan sikit je lagi untuk top up kann? tahun ni bajet kecik, so paham-paham la ye adik-adik. haha

4. Buat sendiri kuih raya.

Belajar buat sendiri kuih raya instead of membeli. kadang-kadang yang beli ni bukan sedap mana. nama homemade, tapi home dia tak tau la bersih macam mana kan? hee. bersangka baiklah ye. Tak reti buat kuih raya? alaahhh, kat facebook sekarang berlambak-lambak orang duk share resepi biskut raya, siap tak lokek dengan tipss lagi. Tinggal kita je nak buat ke idok. hee

5. Kurangkan pembaziran.
Contohnya beli apa yang perlu je. Kasut raya sampai nak sedondon ngan setiap jenis baju, rasanya tak perlu la kot. 10 pasang baju 10 pasang kasut lah ye? haha. okey, amalan syaitan yang direjam sangat. beli ikut keperluan je okey.

sekian tips dari saya. haha. orang kerja kerajaan patut amalkan ni sebab rasanya setiap kali bulan raya memang gaji akan dapat awal. nak menunggu ke gaji seterusnya jangan sampai ada yang makan maggi plak. eh, tapi maggi pun mahal skang kan? sobss.

Friday, June 12, 2015

9 Langkah Mudah Urutan Perineum Bagi Mengurangkan Risiko Terkoyak Semasa Bersalin



Urutan bahagian perineum ini amat digalakkan dilakukan oleh ibu hamil kerana ia sedikit sebanyak dapat memudahkan proses kelahiran yang bakal dilalui. Urutan ini boleh mula dilakukan seawall minggu 34 kehamilan sehingga tiba saat melahirkan bayi.

Urutan ini boleh dilakukan sendiri di rumah, satu hingga dua kali sehari menggunakan minyak yang berasaskan bahan semulajadi seperti minyak zaitun, minyak kelapa dara, minyak kelapa dan lain-lain. Elakkan menggunakan minyak bayi, jeli petroleum atau apa jua jenis minyak yang mengandungi bahan kimia.

Masa yang paling sesuai untuk melakukan urutan ini adalah sejurus selepas mandi kerana bahagian perineum pada masa ini lebih lembut dan lebih selesa disentuh. 

Menurut kajian, urutan ini dapat mengurangkan koyakan pada bahagian perineum lalu boleh mengurangkan risiko episiotomy. Urutan ini dimulakan dari lubang dubur ke lubang faraj. Kebanyakan wanita yang mengamalkan teknik ini melaporkan mereka tidak mengalami kesakitan di bahagian perineum dalam tempoh tiga bulan selepas bersalin.

Langkah demi langkah
1.       Cuci tangan anda dengan sempurna. Pastikan kuku sentiasa pendek.
2.       Kedudukan yang sesuai untuk melakukan urutan ini adalah dengan bersandar pada bantal di atas katil atau sofa dengan lutut dibengkokkan ataupun duduk ditandas. Dapatkan kedudukan yang selesa dan pastikan lokasi urutan adalah selamat dan tiada gangguan.
3.       Sapukan jari dengan minyak pilihan anda.
4.       Masukkan satu jari kedalam dinding faraj iaitu lebih kurang1 hingga 1.5 inci ke dalam faraj.
5.       Pastikan empat jari lagi dibahagian punggung.
6.       Tekankan ke bawah iaitu kea rah dubur dan ke sisi sehingga mengalami sedikit rasa regangan.
7.       Tetapkan keadaan tersebut selama satu hingga dua minit.
8.       Gerakkan kesemua jari mengikut bentuk U dan lakukan berulang kali. Urut selama mana yang anda mahu atau sekurang-kurangnya 5 minit setiap sesi.
9.       Selepas selesai melakukan urutan, buat kemutan di bahagian faraj sama seperti anda hendak menahan kencing atau menahan angina keluar. Tahan selama 10 saat dan lepaskan 10 saat. Ulang sehingga 10 kali.

Info
Urutan ini tidak dibenarkan jika anda mengalami jangkitan di bahagian faraj. Seeloknya, dapatkan pandangan doctor terlebih dahulu sebelum melakukan urutan ini. Selamat mencuba!

Thursday, June 11, 2015

8 Tips Elak Susu Merudum di Bulan Puasa Bagi Ibu Bekerja

Assalamualaikum w.b.t.


Tak lama lagi kita akan masuk ke bulan Ramadhan, bulan di mana umat Islam wajib berpuasa selama sebulan. Pastinya perkara ini sedikit sebanyak membimbangkan ibu yang menyusu. Ada yang terus fikir nak campur susu formula bila tiba bulan puasa, katanya tak larat nak mengepam. Kalau mengepam pun mesti dapat sikit. Negative thinking. (-.-)'

Tahun lepas, saya pun menghadapi cabaran yang sama. Menyusu dan membuat stok susu semasa bulan bulan puasa memang sangat mencabar, Masa tu Amni baru 4 bulan. Bayangkan baru 4 bulan, dan saya memang tak terfikir langsung nak berikan susu formula masa tu. Sebab fikirkan exclusice breastfeeding yang saya impikan masa saya mengandung dulu. Di sini saya nak share kan sedikit tips yang saya amalkan semasa menyusukan Amni di bulan puasa.


1. Reset mindset.
Perkara pertama yang ibu-ibu harus lakukan adalah reset balik minda negatif yang bermain difikiran. Tanam sedalam-dalamnya dalam fikiran anda bahawa anda boleh menyusukan anak anda walaupun di bulan puasa. Susu untuk anak anda sentiasa ada walaupun anda berpuasa. Jangan sesekali memikirkan atau terdetik dalam hati bahawa susu anda semakin berkurang. Jauhi orang-orang yang memujuk anda untuk memberikan susu formula kepada si kecil anda. Anak anda hak anda.

Breastfeeding is about your mindset.

2. Buat stok lebih awal.
Pastikan stok dalam peti ais mencukupi untuk dua minggu pertama bulan puasa. Mencukupi maksud saya adalah stok yang sedia ada. Tak termasuk yang bakal di pam pada bulan puasa. Ini bagi membolehkan stok tersebut menjadi back up sekiranya anda demam atau tak sihat atau tak sempat mengepam semasa bulan puasa. Lagi banyak stok sedia ada lagi bagus sebenarnya, sebab anda takkan stress tengok stok yang semakin berkurangan. Bila stress pengeluaran susu pun terganggu.

3. Mengepam dengan kerap.
Sekalipun bulan puasa, jadual mengepam jangan sesekali anda tinggalkan. Pam setiap 3 jam bagi ibu-ibu yang bekerjaya. Kalau pam dapat 1oz sekalipun jangan mengeluh, malah bersyukur sebab itu adalah rezeki dari Allah untuk anak anda. Bila anda pam dengan kerap, badan anda akan mengeluarkan signal supaya bekerja dengan lebih keras untuk menghasilkan susu untuk anda pam pada jam berikutnya. 

  • Contoh jadual mengepam bagi ibu bekerjaya. Masuk kerja pukul 8 pagi.
  • 7.30am - sebelum masuk kerja.
  • 10.00am
  • 1.00pm
  • 4.00pm  
  • Balik kerja pukul 5.00pm. Ambil anak di nursery dan boleh buat tandem nursing. Sebelah menyusu, sebelah lagi mengepam.Lepas tu boleh la masuk dapur dengan senang hatinya. Anak kenyang. Stok susu pun dapat. 
  • Sebelum tidur pam 1 kali.
  • Kalau rajin, waktu malam boleh buat power pumping. sepuluh minit pam, sepuluh minit rehat. Ulang selama satu jam. Power pumping boleh meningkatkan demand dan setrusnya minda akan menghantar signal supaya susu disupply dengan lebih pada keseesokan harinya. 

4. Amalkan pemakanan yang sihat.
Amalkan memakan 7 biji kurma pada waktu sahur dan berbuka. InsyaAllah, selain bertenaga, kurma juga mampu membantu pengeluaran susu dengan lebih banyak. Makanan berbijirin seperti oat dan nestum juga selain boleh memberi rasa kenyang yang lama, ia juga merupakan milkbooster yang baik kepada ibu menyusu. Saya dulu selalu minum nestum with oat tu masa bulan puasa. Alhamdulillah, perut tak cepat lapar dan bertenaga. Selain itu, jangan skip makan makanan berat seperti nasi setiap kali bersahur dan berbuka. Tak lupa juga, elakkan mengambil ais.

5. Kurangkan aktiviti luar.
Ini adalah kerana aktiviti luar boleh menyebabkan tubuh anda terhidrasi. Apabila ianya terjadi, ini menunjukkan bahawa tubuh anda kekurangan air. Bila tubuh kekurangan air, penghasilan susu akan terjejas. So, banyakkan duduk di kawasan yang teduh dan berhawa dingin dan kalau boleh, jangan buat kerja yang berat atau berlari ke sana-sini yang boleh menyebabkan anda cepat haus. Walaubagaimanapun, ini tidaklah bermaksud anda hanya perlu goyang kaki di pejabat. hehe.

6. Minum air suam
Sekalipun bulan puasa, bukanlah bermaksud rutin 3 liter air kosong perlu ditinggalkan. 3 liter air kosong tetap perlu diambil bagi menggantikan air yang hilang dari tubuh semasa seharian berpuasa. 

Rujuk sini untuk mengetahui Tips Minum Air 3 Liter di Bulan Puasa.

7. Ambil suplemen dengan konsisten.
Amalkan suplemen dengan konsisten. Saya amalkan set penyusuan Shaklee bagi menjayakan penyusuan. Seperti tahun sebelumnya, saya akan bersahur dengan ESP yang akan memberi saya tenaga extra semasa bekerja walaupun dibulan puasa di samping membantu menghasilkan susu yang lebih pekat untuk Amni. Ostematrix pula saya amalkan untuk membekalkan kalsium secara berterusan. Maklumlah, bila menyusu mesti selalu rasa sakit belakang dan sakit gigi kan.

8. Berdoa.
Paling penting, sentiasa berdoa memohon pertolongan Allah Yang Maha Esa dalam perjalanan menyusukan anak ini, semoga dipermudahkan olehnya.

Berdoa : “Ya Allah, aku ingin menyusu anakku kerana suruhanMu. Bantulah aku Ya Allah agar dapat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusu anakku”

Tahun ni, InsyaAllah sekali lagi saya akan melalui detik ini, menyusu di bulan puasa. Semoga kita sama-sama dipermudahkan dan niat suci kita dimakbulkan. Berpuasa dalam masa yang sama bekerja dan dalam masa yang sama menyusukan anak bukalah suatu perkara yang mudah. Ramai ibu-ibu yang gagal dalam penyusuan apabila tibanya bulan puasa. Pucuk pangkal kejayaan penyusuan ni sebenarnya atas kuatnya semangat seorang ibu. Semoga tips di bawah membantu sedikit sebanyak dalam perjalanan penyusuan ibu-ibu sekalian.