Resepi Laksa Penang Yang MUDAH dan SEDAP

Assalamualaikum w.b.t.

Laksa Penang ni memang feveret dari dulu lagi sebab rasanya yang sedap. Sangat popular di Penang namun bukan lah sesuatu yang ganjil kalau anak Terengganu jati macam saya ni boleh buat lagi sedap dari yang kat Penang. Haaa...gitu ayat berlagak dia. hahaha.

Laksa Terengganu pun tak  pernah buat sendiri, tapi laksa penang boleh ter rajin pulokss sebab susah nak dapat yang betul betul banyak ikan dan ada rasa masam manis yang kena dengan selera. hee.

Teringat masa peknenkan Amni. Memang laksa penang ni antara makanan yang menjadi igauan AMni masa dalam perut. dah berkedai kedai cuba sebab nak cari yang betul betul kuahnya pekat. Sampai bila duduk kat meja, terus cakap kat waiter, kalau nak order laksa penang boleh tengok kuah dulu tak? haha. sangat melampau. Last-last balik kampung, umi buatkan. Barulah kena dengan selera anak tekak Amni. okey, Amni dikambing hitamkan. haha

Hari tu lepas siap je Laksa Penang ni terus post kat FB. Dan kebetulan ramai pulak yang minta di share resepi. Resepi laksa penang ni memang mudah dan ringkas sebenarnya. cuma mungkin yang merumitkan bagi saya part nak kena asingkan isi dengan tulang. =.='

okey, jom terus kepada resepi. Resepi ni dapat la seperiuk belanga cap Buaya size 22cm tu.

LAKSA PENANG YANG PEKAT DAN LAZAT.

Laksa.
untuk Laksa saya guna Laksa cap Orang Kampung sebab susah nak jumpa laksa basah tu kat sini. So, beli yang kering tu, rendamkan air semalaman atau 4 5 jam supaya tak ambil masa yang lama untuk rebus nanti. Masa rebus tu tambah minyak masak 2 sudu untuk elak dia melekat dan tambah sedikit garam.

(A)
Stok ikan.
7-8 ekor ikan sardin yang dah dibersihkan. (boleh juga guna kan kembung kalau suka)
5 keping asam keping.
sedikit garam.
Air untuk merebus.

1. Masuk semua bahan dalam periuk kemudian rebus hinggan masak.
2. Bila dah masak, keluarkan ikan untuk di asingkan tulang dan isi. Bahagikan dalam dua bekas yang berlainan. Air rebusan ikan jangan dibuang sebab boleh guna untuk buat kuah nanti. Asam keping tu boleh la buang sebab dah tak guna nanti.
3.Blender isi ikan hingga hancur. Ada yang suka ramas je. Bagi saya, blender hancur lagi pekat kuahnya nanti. :)
4. Tulang dan kepala ikan yang diasing tadi di kisar dalam bekas berasingan bersama sedikit air rebusan ikan. Lepas tu tapis, dan hampasnya dibuang.
5. Isi ikan yang dikisar, air rebusan ikan dan air tulang ikan tadi boleh masuk dalam periuk.

(B)
Kuah
10 biji bawang merah
3 biji bawang putih
belacan sebesar syiling 50 sen

Masukkan tiga bahan ni dalam pengisar dan kisar halus.

(C)
2-3  kuntum bunga kantan
1 mangkuk daun kesum
5 keping asam keping
garam dan gula secukupnya.

1. Masukkan semua bahan A, B dan C dalam periuk.
2. Kemudian rebus sampai mendidih.

Laksa ni perlu ada rasa masam manis yang mencukupi.baru la ummph. Boleh tambah bunga kantan dan daun kesum kalau rasa kurang naik bau. Boleh tambah asam keping kalau rasa kurang masam.

(D)
Hiasan. (optional)

daun salad
bawang merah yang dihiris halus
telur rebus
timun
daun pudina
cili api
limau kasturi / limau nipis.

Tadaaa..dah siap Laksa Penang kita. Kuah dia kalau dipanaskan 2 3 kali lagi sedap tau.

Penjelasan Sebenar Tentang OVARI PECAH kerana produk SHAKLEE

salam satu Malaysia.

Sebagai seorang SID saya merasa bertanggungjawab untuk membantu menjelaskan tentang isu ini memandangkan empunya badan dah terang terangan mengaku bahawa SHAKLEE bukan penyebab ovarinya rosak.

sebagaimana orang mengviralkan tentang keburukan Shaklee, apa kata kita sama-sama viralkan balik tentang kebenaran di sebalik semua cerita tu.

sebagai seorang pengguna. saya pun faham, kita ni akan cepat melatah lebih-lebih lagi bila ianya berkaitan dengan kesihatan. kita beli, kita guna untuk sihat, alih-alih ianya memudaratkan kita pulak. konfem la semua rasa risau. tapi biarlah risau tu risau bertempat. Anda boleh tanya SID yang sah untuk kesahihan.

heee..peace. Lepas ni jangan skip makan suplemen semulajadi yang sememangnya dah bertapak kat muka bumi ni lebih dari 50tahun okey.

Makan Supplemen Semasa Hamil Boleh Sebabkan Bayi BESAR??

Assalamualaikum w.b.t

Ramai ibu ibu yang mengandung takut untuk ambil suplemen sebab mentaliti mereka dah disogok dengan pepatah " amek suplemen, nanti baby besar, susah nak meneran, nanti koyak banyak, penat nak usung perut boyot".  Akibatnya, ramai la para ibu memandang ringan terhadap penganbilan suplemen semasa hamil.

Secara purata, berat bayi kat Malaysia ni dilahirkan dengan berat normal iaitu 3.0kg hinggan 3.5kg. Semasa mengandungkan Amni, saya amalkan suplemen Shaklee. Berat Amni masa lahir 3.3.kg, kir normal la kan. Mungkin orang cakap perut saya nampak besar sebab saya ni jenis yang rendah dan berisi semasa hamil.

Kita ni kalau orang biasa biasa cakap kita susah nak ubah mentaliti tu kan. Ni meh kita sama-sama renungkan apa kata Dr Hamid Arshat yng merupakan pkar sakit puan melayu yang terawal di Malaysia.



Apakah yang dikatakan bayi besar dalam kandungan?
  • Berat lahir adalah melebihi 90th percentile untuk usia kandungannya (umur kandungan dalam kiraan minggu).
  • Bayi-bayi ini mempunyai berat lebih daripada 90% dari semua bayi didalam lingkungan usia kandungan yang sama.
  • Bayi-bayi yang mana beratnya berada didalam kawasan melebihi garisan 90% di dalam carta pertumbuhan bayi dalam kandungan.
  • Secara amnya, bayi yang cukup bulan dan berat badannya melebihi 4 kg adalah dianggap bayi besar dari usia kandungan.


Sumber : http://www.myhealth.gov.my/

Kebiasannya bayi besar dari usia kandungan disebabkan oleh faktor
  • ibu adalah masalah  paras gula tinggi dalam badan atau kencing manis
  • keturunan – ibu atau bapa bersaiz besar
  • peningkatan berat badan terlalu banyak.
Oleh itu, ibu ibu jangan lah mudah melatah dan merasa takut untuk consume apa apa jenis suplemen semasa hamil termasuk Shaklee sebab dalam dunia sekarang susah kita nak dapat nutrien secukupnya even kita makan berkilo-kilo sayur sekalipun, belum tentu nutrien dalam sayur tu masih kekal. Mungkin nutriennya rosak semasa proses memasak, memotong atau pun ianya dicemari dengan racun. Oleh itu, suplemen boleh membantu mencukupkan zat zat nutrien yang kosong dalam badan kita.

kredit kepada Puan Aini. Pengambilan supplemen semasa hamil tidak mempengaruhi berat bayi, bahkan, ianya membantu bayi dalam kandungan mendapat nutrien yang secukupnya. Jangan takut untuk mengambil any suplemen semasa hamil, nak lagi best, dapatkan nasihat doktor yang menjaga anda.

Berminat untuk mendapatkan set kehamilan Shaklee dengan harga yang istimewa??
Konsultasi dan jadual pengambilan EKSLUSIF untuk anda dengan setiap pembelian.

Saya Shaklee Indipendent Distributor anda yang ceria,
Najihah (1092621)
sms/Whatsapp : 0139139891
emeil : najihahsahami@gmail.com



BerChim Chum di Food Village

Assalamualaikum w.b.t.

Minggu ni kebetulan balik Kelantan dengan selera makan yang mengagumkan. Rasa nak cuba banyak sangat makanan yang best best kat Kelantan ni. Kelantan ni ibarat syurga makanan. Sebab tu i loike balik Kelantan. Hee.

Kebetulan hari ni gaji, so me n my husband bersepakat nak merasa makan chim chum kat Food Village ni.

Bayaran?
 Rm23 untuk seorang dewasa. 4 tahun ke bawah adalah free. 
Untuk kanak kanak lupa plak berapa harganya tadi. Huhu.

Konsep? 
Buffet of course. Korang datang, bagitau berapa orang, nanti dia bagi meja. Lepas tu pergi la kutip segala makanan yang ada sambil pekerja bawakan periuk steamboat tu nanti. Hehe.
Makanan? To me yang selera takde la besar mana. Makanan dia agak memuaskan. Makanan berat ada nasi goreng, mee hoon goreng, kuew tiow, laksa penang, laksam, laksa kelantan. Set chimchum ada meatball, crabstick, sosej, daging, ayam, udang dan sotong. Ada sos manis dan sos pedas. Ada air yang aku pun tak pasti air apa. Warna biru dan merah. Boleh buat abc sendiri. Ada rojak buah. Somtam. Tu je kalau tak silap. Tapi dah cukup puas hati.

Lokasi Food Village? 
Kalau korang dari Kota Bharu, korang akan lalu kat depan KFC Pengkalan Chepa belah kiri korang dan Perdana Specialist Hospital belah kanan. Jalan straight je. Kedai dia belah kiri korang tu. Tertera nama food Village. Kedai dia kat tempat nak u turn.

Servis? 
Ada yang cakap servis dia very bad. But bagi aku. Biasa biasa je. Tak la ramah sangat. Lagi lagi yang tukang jaga makanan tu. Masam je. Tapi tak la garang. Servis bab serve makanan dan kemas2 meja tu okey la. Tu je kot. Lagipun aku g sana nak makan makan. Bukan nak sembang sembang ngan pekerja depa. Haha.

Gambar?
 Meh nak belanja sekeping. Gambar kat buffet tak dan la aku nak snap. Time pegi tu ramai ya ampun manusia. Maklum la..time gaji. Hee..