Friday, June 12, 2015

9 Langkah Mudah Urutan Perineum Bagi Mengurangkan Risiko Terkoyak Semasa Bersalin



Urutan bahagian perineum ini amat digalakkan dilakukan oleh ibu hamil kerana ia sedikit sebanyak dapat memudahkan proses kelahiran yang bakal dilalui. Urutan ini boleh mula dilakukan seawall minggu 34 kehamilan sehingga tiba saat melahirkan bayi.

Urutan ini boleh dilakukan sendiri di rumah, satu hingga dua kali sehari menggunakan minyak yang berasaskan bahan semulajadi seperti minyak zaitun, minyak kelapa dara, minyak kelapa dan lain-lain. Elakkan menggunakan minyak bayi, jeli petroleum atau apa jua jenis minyak yang mengandungi bahan kimia.

Masa yang paling sesuai untuk melakukan urutan ini adalah sejurus selepas mandi kerana bahagian perineum pada masa ini lebih lembut dan lebih selesa disentuh. 

Menurut kajian, urutan ini dapat mengurangkan koyakan pada bahagian perineum lalu boleh mengurangkan risiko episiotomy. Urutan ini dimulakan dari lubang dubur ke lubang faraj. Kebanyakan wanita yang mengamalkan teknik ini melaporkan mereka tidak mengalami kesakitan di bahagian perineum dalam tempoh tiga bulan selepas bersalin.

Langkah demi langkah
1.       Cuci tangan anda dengan sempurna. Pastikan kuku sentiasa pendek.
2.       Kedudukan yang sesuai untuk melakukan urutan ini adalah dengan bersandar pada bantal di atas katil atau sofa dengan lutut dibengkokkan ataupun duduk ditandas. Dapatkan kedudukan yang selesa dan pastikan lokasi urutan adalah selamat dan tiada gangguan.
3.       Sapukan jari dengan minyak pilihan anda.
4.       Masukkan satu jari kedalam dinding faraj iaitu lebih kurang1 hingga 1.5 inci ke dalam faraj.
5.       Pastikan empat jari lagi dibahagian punggung.
6.       Tekankan ke bawah iaitu kea rah dubur dan ke sisi sehingga mengalami sedikit rasa regangan.
7.       Tetapkan keadaan tersebut selama satu hingga dua minit.
8.       Gerakkan kesemua jari mengikut bentuk U dan lakukan berulang kali. Urut selama mana yang anda mahu atau sekurang-kurangnya 5 minit setiap sesi.
9.       Selepas selesai melakukan urutan, buat kemutan di bahagian faraj sama seperti anda hendak menahan kencing atau menahan angina keluar. Tahan selama 10 saat dan lepaskan 10 saat. Ulang sehingga 10 kali.

Info
Urutan ini tidak dibenarkan jika anda mengalami jangkitan di bahagian faraj. Seeloknya, dapatkan pandangan doctor terlebih dahulu sebelum melakukan urutan ini. Selamat mencuba!

Thursday, June 11, 2015

8 Tips Elak Susu Merudum di Bulan Puasa Bagi Ibu Bekerja

Assalamualaikum w.b.t.


Tak lama lagi kita akan masuk ke bulan Ramadhan, bulan di mana umat Islam wajib berpuasa selama sebulan. Pastinya perkara ini sedikit sebanyak membimbangkan ibu yang menyusu. Ada yang terus fikir nak campur susu formula bila tiba bulan puasa, katanya tak larat nak mengepam. Kalau mengepam pun mesti dapat sikit. Negative thinking. (-.-)'

Tahun lepas, saya pun menghadapi cabaran yang sama. Menyusu dan membuat stok susu semasa bulan bulan puasa memang sangat mencabar, Masa tu Amni baru 4 bulan. Bayangkan baru 4 bulan, dan saya memang tak terfikir langsung nak berikan susu formula masa tu. Sebab fikirkan exclusice breastfeeding yang saya impikan masa saya mengandung dulu. Di sini saya nak share kan sedikit tips yang saya amalkan semasa menyusukan Amni di bulan puasa.


1. Reset mindset.
Perkara pertama yang ibu-ibu harus lakukan adalah reset balik minda negatif yang bermain difikiran. Tanam sedalam-dalamnya dalam fikiran anda bahawa anda boleh menyusukan anak anda walaupun di bulan puasa. Susu untuk anak anda sentiasa ada walaupun anda berpuasa. Jangan sesekali memikirkan atau terdetik dalam hati bahawa susu anda semakin berkurang. Jauhi orang-orang yang memujuk anda untuk memberikan susu formula kepada si kecil anda. Anak anda hak anda.

Breastfeeding is about your mindset.

2. Buat stok lebih awal.
Pastikan stok dalam peti ais mencukupi untuk dua minggu pertama bulan puasa. Mencukupi maksud saya adalah stok yang sedia ada. Tak termasuk yang bakal di pam pada bulan puasa. Ini bagi membolehkan stok tersebut menjadi back up sekiranya anda demam atau tak sihat atau tak sempat mengepam semasa bulan puasa. Lagi banyak stok sedia ada lagi bagus sebenarnya, sebab anda takkan stress tengok stok yang semakin berkurangan. Bila stress pengeluaran susu pun terganggu.

3. Mengepam dengan kerap.
Sekalipun bulan puasa, jadual mengepam jangan sesekali anda tinggalkan. Pam setiap 3 jam bagi ibu-ibu yang bekerjaya. Kalau pam dapat 1oz sekalipun jangan mengeluh, malah bersyukur sebab itu adalah rezeki dari Allah untuk anak anda. Bila anda pam dengan kerap, badan anda akan mengeluarkan signal supaya bekerja dengan lebih keras untuk menghasilkan susu untuk anda pam pada jam berikutnya. 

  • Contoh jadual mengepam bagi ibu bekerjaya. Masuk kerja pukul 8 pagi.
  • 7.30am - sebelum masuk kerja.
  • 10.00am
  • 1.00pm
  • 4.00pm  
  • Balik kerja pukul 5.00pm. Ambil anak di nursery dan boleh buat tandem nursing. Sebelah menyusu, sebelah lagi mengepam.Lepas tu boleh la masuk dapur dengan senang hatinya. Anak kenyang. Stok susu pun dapat. 
  • Sebelum tidur pam 1 kali.
  • Kalau rajin, waktu malam boleh buat power pumping. sepuluh minit pam, sepuluh minit rehat. Ulang selama satu jam. Power pumping boleh meningkatkan demand dan setrusnya minda akan menghantar signal supaya susu disupply dengan lebih pada keseesokan harinya. 

4. Amalkan pemakanan yang sihat.
Amalkan memakan 7 biji kurma pada waktu sahur dan berbuka. InsyaAllah, selain bertenaga, kurma juga mampu membantu pengeluaran susu dengan lebih banyak. Makanan berbijirin seperti oat dan nestum juga selain boleh memberi rasa kenyang yang lama, ia juga merupakan milkbooster yang baik kepada ibu menyusu. Saya dulu selalu minum nestum with oat tu masa bulan puasa. Alhamdulillah, perut tak cepat lapar dan bertenaga. Selain itu, jangan skip makan makanan berat seperti nasi setiap kali bersahur dan berbuka. Tak lupa juga, elakkan mengambil ais.

5. Kurangkan aktiviti luar.
Ini adalah kerana aktiviti luar boleh menyebabkan tubuh anda terhidrasi. Apabila ianya terjadi, ini menunjukkan bahawa tubuh anda kekurangan air. Bila tubuh kekurangan air, penghasilan susu akan terjejas. So, banyakkan duduk di kawasan yang teduh dan berhawa dingin dan kalau boleh, jangan buat kerja yang berat atau berlari ke sana-sini yang boleh menyebabkan anda cepat haus. Walaubagaimanapun, ini tidaklah bermaksud anda hanya perlu goyang kaki di pejabat. hehe.

6. Minum air suam
Sekalipun bulan puasa, bukanlah bermaksud rutin 3 liter air kosong perlu ditinggalkan. 3 liter air kosong tetap perlu diambil bagi menggantikan air yang hilang dari tubuh semasa seharian berpuasa. 

Rujuk sini untuk mengetahui Tips Minum Air 3 Liter di Bulan Puasa.

7. Ambil suplemen dengan konsisten.
Amalkan suplemen dengan konsisten. Saya amalkan set penyusuan Shaklee bagi menjayakan penyusuan. Seperti tahun sebelumnya, saya akan bersahur dengan ESP yang akan memberi saya tenaga extra semasa bekerja walaupun dibulan puasa di samping membantu menghasilkan susu yang lebih pekat untuk Amni. Ostematrix pula saya amalkan untuk membekalkan kalsium secara berterusan. Maklumlah, bila menyusu mesti selalu rasa sakit belakang dan sakit gigi kan.

8. Berdoa.
Paling penting, sentiasa berdoa memohon pertolongan Allah Yang Maha Esa dalam perjalanan menyusukan anak ini, semoga dipermudahkan olehnya.

Berdoa : “Ya Allah, aku ingin menyusu anakku kerana suruhanMu. Bantulah aku Ya Allah agar dapat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusu anakku”

Tahun ni, InsyaAllah sekali lagi saya akan melalui detik ini, menyusu di bulan puasa. Semoga kita sama-sama dipermudahkan dan niat suci kita dimakbulkan. Berpuasa dalam masa yang sama bekerja dan dalam masa yang sama menyusukan anak bukalah suatu perkara yang mudah. Ramai ibu-ibu yang gagal dalam penyusuan apabila tibanya bulan puasa. Pucuk pangkal kejayaan penyusuan ni sebenarnya atas kuatnya semangat seorang ibu. Semoga tips di bawah membantu sedikit sebanyak dalam perjalanan penyusuan ibu-ibu sekalian.




Wednesday, June 10, 2015

Tips Minum Air Kosong 3 Liter di Bulan Puasa untuk Mengelakkan Hidrasi

Dah nak masuk bulan ramadhan kan? Ramailah mengeluh sebab tak tau macam mana caranya nak cukupkan air kosong 3 liter di bulan puasa ni. Lebih-lebih lagi buat pengambil suplemen tegar, ibu menyusu dan orang-orang yang selalu bekerja di luar pejabat.


Ada juga tips-tips dari post sebelum ni yang mungkin boleh digunapakai.

  • Minum air 500ml selang 2 jam. Ataupun 250ml air setiap jam. Andaikan 250ml air adalah bersamaan dengan segelas air. 12 kali minum settle 3 Liter. 
  • Mudah kan?Masa berbuka mulakan dengan minum air kosong. 250ml - 250ml Done.Lepas makan minum 250ml - 500ml Done
    Lepas tu bawak pergi terawih. Selang solat terawih tu minum 250ml air. Kalau buat 8 rakaat terawih dan 6 rakaat witir, korang dah settle 1500ml.- 2000ml Done.
    Sebelum tidur 500ml - 2500ml Done
    Sebelum sahur - 250ml - 275ml Done.
    Selepas sahur 250ml - 3000ml = 3 Liter Done.
  • Bawa air masuk ke tempat tidur. Setiap kali terjaga malam, minum air. 
  • Minum 250ml air kosong sebelum menyusu dan 500ml selepas menyusu. Lagi banyak lagi bagus. 
  • Minum air kosong setiap kali selepas ke tandas untuk mengganti balik cecair yang keluar.
  • Minum 250ml air setiap jam.
Tanda-tanda badan kurang air.

Untuk bulan puasa ni paling kurang cukupkan 2 Liter air kosong kalau rasa susah sangat nak minum 3 liter tu ye, supaya badan kita tidak terhidrasi. Tanda-tanda badan terhidrasi adalah seperti berikut :

1.Lemah daya ingatan (ingatan jangka pendek).
2. Sukar membuat kiraan, walaupun yang mudah.
3. Sukar memberi tumpuan terhadap perkara yang dilakukan terutamanya pada skrin komputer atau bahan bacaan bercetak.
4. Tekanan darah menurun.
5. Jumlah oksigen yang sampai ke otak berkurangan menyebabkan mudah rasa mengantuk.
6. Lesu pada waktu siang.
7. Sakit belakang.
8. Dehidrasi.
9. Sakit kepala.
10. Memperlahankan kadar metabolisma badan.
11. Meningkatkan risiko kanser usus, kanser pundi kencing dan kanser payudara.
12. Sendi dan otot mengalami kekeringan cecair.
13. Menyukarkan penyingkiran bahan toksik.
14. Meningkatkan keinginan untuk makan.
15. Darah menjadi lebih pekat .
16. Mudah keliru.
17. Degupan jantung semakin meningkat.
18. Menjejaskan tindak balas kimia dalam badan.
19. Tubuh akan mengalami dehidrasi. Dehidrasi ini menyebabkan cairan di otak akan menurun, pengangkutan oksigen yang seharusnya mengalir ke otak pun berkurang. Akibatnya, sel-sel otak menjadi tidak aktif dan berkembang.
20. Gangguan fungsi kognitif (kepandaian) otak. Jika kita kekurangan air putih, otak tidak mampu menjalankan fungsi normalnya lagi, terutama fungsi kognitif yang akhirnya membuat kita menjadi senang lupa dan kurang konsentrasi.
21. Mengganggu fungsi ginjal. Ini kerana air sangat penting untuk mencegah penyakit batu karang. Dengan cukupnya air dalam badan, maka komponen pembentukan batu karang menjadi lebih mudah luruh bersama air kencing.
22. Pelbagai gejala ringan dan berat akan timbul. Kekurangan air yang dialami oleh tubuh akan menyebabkan gejala ringan dan sedang seperti lelah, haus, batuk kering, badan panas, sakit kepala, air kencing pekat, denyut nadi cepat, hingga gejala berat seperti halusinasi dan kematian.
23. Mudah terkena infeksi kerana bakteria tidak mampu keluar akibat kurang minum, kita akan mengalami infeksi. Gejalanya seperti suhu badan yang sedikit meningkat, rasa ngilu terutamanya saat akhir buang air kecil, perasaan ingin buang air kecil yang tidak dapat ditahan-tahan, dan lain-lain.
24. Kulit menjadi kusam. Ini karena kurang minum air menyebabkan aliran darah dalam kapilari di kulit juga tidak maksimal.
25. Penghadaman yg sukar serta najis agak keras.

Mahu ke tandas lebih kerap atau ke hospital untuk check up?Minum air kosong ke tandas lebih kerap. Kurang minum air kosong ke hospital la lebih kerap. Hehe.


Friday, June 5, 2015

5 Tips Pujuk Anak Supaya Suka Makan Sayur

Sebut je pasal sayur, mesti kanak-kanak dah tarik muka, mencebik dan tak kurang juga terus mati selera makan. Susah betul nak didik anak-anak ni makan sayur. Beri sayur macam kita beri racun pulak gaya kanak-kanak ni kan.


Tak payah cerita pasal orang lain, adik-adik aku sendiri pun tak de sorang pun yang makan sayur kecuali aku. kalau masak sup, daun bawang atau daun sup yang kita tabur tu pun diorang akan kutip satu satu untuk letak tepi. Mengucap panjang bila tengok.

So kalau boleh kami tak nak lah Amni nanti besar jadi macam tu. Sebab tu kena ajar dari kecil orang kata. hehe. So, disini aku nak share sikit tips untuk pujuk anak makan sayur. mana lah tahu besar-besar nanti Amni dah pandai memilih ke kan.

1. Berikan contoh yang terbaik
Corak pemakanan ibubapa biasanya mempengaruhi amalan pemakanan anak-anak dirumah mahupun diluar. Kalau ibubapa jenis tak makan sayur, anak-anak nak kenal sayur dari mana yedakk? Oleh itu, cara terbaik adalah mulakan corak pemakanan yang sihat dengan memilih sayur-sayuran sebagai contoh terbaik buat anak-anak anda. Kalau boleh jadikan sayur lauk wajib ada setiap kali waktu makan.

2. Jadikan sayur satu makanan yang menyeronokkan
Kanak-kanak suka bermain dan tidak kira waktunya. Jadikan anak kecil kita sebagai watak dinasor yang perlu makan tumbuhan seperti brokoli untuk hidup. Lima supan brokoli dapat memberikan si kecil anda tenaga untuk berlawan dengan dinasor lain, pasti mereka seronok dan secara tak langsung anak kita akan makan sayur-sayuran secara tidak langsung.

3. Jom sediakan makanan bersama-sama
Libatkan anak-anak anda dalam penyediaan dan juga membeli belah barang dapur terutamanya di bahagian sayur. Minta tolong mereka untuk bantu anda di dapur dengan membasuh sayur atau mencuba sendiri makanan yang mereka buat. Mereka tentu lebih teruja untuk makan makanan hasil air tangan mereka sendiri.

4. Pujuk mereka untuk cuba
Penyelidikan secara konsisten menunjukkan bahawa kanak-kanak pada mulannya menolak untuk makan sayur perlu didedahkan kepada mereka sekurang-kurangnya 8-10kali supaya makanan tersebut diterima. Oleh itu, ibu bapa tak boleh cepat berputus asa tau. Beri peluang kepada mereka untuk perlahan-lahan menerima kehadiran sayur dalam hidup mereka. Hehe.

5. Ubah persepsi anak-anak
Kanak-kanak kadang-kadang menganggap sayur ni sebagai satu musuh utama dalam makanan. Ibu bapa perlu memainkan peranan dengan memberitahu kebaikan sayur-sayuran kepada mereka. Beritahu mereka apa akan jadi kalau tak makan sayur. Jadikan aktiviti makan sayur-sayuran sesuatu menyeronokkan dan bukan sebaliknya. Berikan sayur-sayur yang bewarna-warni agar mereka tidak merasa bosan dengan warna yang sama.

Bagi kanak-kanak yang tak suka makan sayur, para ibu mesti lah pandai mempelbagaikan cara masakan supaya anak tertarik dan tak jemu untuk menikmatinya setiap hari.

Pelbagaikan Cara Masakan

Sup.
Sayur-sayuran seperti sawi, bayam, kubis dan seleri sangat sesuai untuk dijadikan sup. Tambahkan ayam dan telur dalam sup untuk memberi rasa yang menarik disamping melengkapkan nutrient pemakanan anak anda.

Goreng
Tak salah untuk memberikan anak anda sayur yang digoreng, tetapi ia haruslah digoreng dengan minyak yang sedikit dan jangan diigoreng terlalu lama untuk mengelakkan khasiat sayur itu hilang.

Celur
Celurkan lonnak merah, asparagus, brokoli atau bunga kobis dan cicah bersama mayonis atau sos. Tentu ianya menyeronokkan dan lebih berkhasiat berbanding makanan segera yang lain.

Kukus
Jika ingin mengukus sayur-sayuran, pastikan ia tidak dikukus terlalu lama kerana sayur yang dikukus terlalu lama boleh menjadi lembik dan tidak sedap untuk dimakan selain khasiatnya juga boleh hilang.

Salad
Cara paling mudah dan simple untuk menyediakan sayur-sayuran adalah mmbuat salad. Tambahkan sedikit buah-buahan atau kismis untuk rasa yang lebih seimbang dan menyelerakan bersama sos thousand island.

Kek dan roti
Jika kek dan roti menjadi si kecil, anda boleh menyediakan kek ataupun roti berperisa sayur-sayuran seperti kek lobak merah atau roti kentang.

Jus
Sayur-sayuran juga boleh dijadikan jus. Tak salah rasanya anda cuba buat jus daripada timun dan lobak merah buat si kecil. Anda boleh menucbanya dan jadikan ia minuman kegemaran di rumah.

Lepas ni boleh la praktik kan. Kalau anak-anak tetap juga tak nak makan sayur, cuba bagi diorang Vitalea for Kids. Perisa anggur. InsyaAllah khasiat sayur yang diorang tak dapat dari pemakanan seharian tu boleh di 'top-up' melalui suplemen ini. 


kalau berminat boleh lah contact kita ye.
Vitamin Cantik Sihat
sms/ WhatsApp : 0139139891
email : najihahsahami@gmail.com
Jadual pengambilan berkesan akan diberikan secara percuma
.