Friday, August 1, 2014

Pengalaman Bersalin di Hospital Sultanah Nur Zahirah

Assalamualaikum w.b.t.


tergerak hati nak bercerita pengalaman bersalin kat Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) bila terbelek keywords kat Nuffnang tadi banyak yang mencari pasal ni. mesti diorang terjumpa entry Pengalaman Bersalin, Welcome BABY. takpe. ai paham.bab-bab nak bersalin ni, lagi-lagi anak first, memang berdebar dia tahap dewa punya kan. yelah, tak pernanh merasa. lepas tu niat hati mesti la nak pergi bersalin kat tempat yang kita yakin sikit kan.

sebab tu aku dah pasang niat dalam hati awal-awal lagi, nak bersalin kat HSNZ. semoga Allah permudahkan dan alhamdulillah, Allah makbulkan biarpun jarak dari rumah ke HSNZ adalah lebih kurang sejam lebih. Option pertama kalau kat tempat aku adalah Hospital Dungun.

sebab kenapa aku pilih HSNZ? ye, aku pilih HSNZ, bukan pusat bersalin swasta, dan bukan hospital daerah yang dekat rumah aku adalah..jeng jeng jeng. haha. ok poyo. dah jadi mak budak pun still poyo. grr.

paling utama sekali adalah kepakaran. yess. kita tak tau apa akan berlaku semasa proses nak bersalin tu kan, uri terbelit ke, anak lemas ke, tak de tenaga ke dan masalah-masalah semasa bersalin yang lain berlaku. di HSNZ, memang dah ada doktor pakar, so, kalau pape jadi, kita tak de la kena refer ke sana ke mari naik ambulans. cek jalan dua tiga kali. bertukar-tukar doktor.

alhamdulillah, Allah permudahkan untuk aku walaupun aku dah kehabisan tenaga nak push time tu sampaikan doktor dah suggest vakum masa tu.

jangan tak tau, kat HSNZ kita boleh pilih nak doktor lelaki atau perempuan tau. so, takde masalah kalau kita nak jaga aurat kita as a perempuan. doktor pun senang tolerate. nak kata misi garang? misi buat tak endah? tak pernah pulak aku dilayan sampai macam tu. alhamdulillah sepanjang aku di wad kelas tiga, kelas dua dan kelas satu semua staf sangat membantu dan memahami.

aku dah lupa nama jururawat masyarakat (JM) masa aku kat wad kelas dua. sangat membantu aku masa aku tengah sakit macam azab. dia banyak tolong amek kerusi roda, bawak aku pi bilik air, banyak tenangkan aku. so, tak de masalah staf tak peduli sepanjang aku kat sana. tak tau la korang. hehe. time nak menyusu baby for the first time pun, sampai dua orang jururawat dalam mengajar. haha. lucu hoi bila ingat balik.

setakat ada satu dua yang tak kena, contoh macam guard overaction, makanan tak sedap (pernah ke makanan kat hospital sedap? haha. jahat.), leceh nak melawat anak yang kat NICU dan sebagainya, biasala. tak semua benda sempurna kan? ingat hospital swasta sempurna sangat ke? my mom banyak lahirkan adik-adik aku kat swasta. ada jugak yang pahitnya. semua yang kita rasa leceh, rumit tu sebenarnya adalah untuk keselamatan kita. kang ada yang hilang anak, tertukar anak, tau pulak nak saman hospital kan kan kan?


nah. gambar terbaru Nur Amni Batrisya. dah 5 bulan pun anak dara sorang ni. semoga Allah terus melimpahkan rahmat, kesihatan dan rezeki yang melimpah untuk Nur Amni Batrisya.
=======================================================================

tu pengalaman peribadi aku sendiri. mungkin pengalaman kita tak sama manis, tak sama pahit. sekian, wassalam.

Tuesday, July 15, 2014

Pengalaman Berpuasa Sebagai Breasfeeding Mommy

Assalamualaikum w.b.t.


7hb Julai hari tu genapla Amni umur 4 bulan. Maafla gambar malas nak transfer dari henpon, kita pakai je yang ada dalam stok Facebook ye. haha.

Setakat ni Amni masih lagi menyusu badan walaupun banyak rintangan dan cubaan yang adaaaa je menghasut untuk campur dengan formula milk. i want the best for Amni. walau orang cakap leceh, renyah, cerewet dan potpepotpet, saya tetap dengan pendirian saya. selagi ada rezeki untuk Amni, selagi itula saya akan tetap memberi susu badan 100% kepada Amni. lagi 2 bulan je lagi, nanti dah boleh campur solid food. harap hati tak mudah goyah.

menyusu semasa bulan puasa ni memang mencabar weh. imsak pukul 5.35pagi contohnya, pukul 7 pagi perut dah berdondang sayang. tekak dah kering semacam. ya Allah, kalau tak kuat iman, tak puasa la jawabnya. haha.

rasa macam cabaran berpuasa masa menyusu lagi hebat dari masa mengandung kot. tahun lepas berpuasa dengan Amni berusia 2 bulan dalam perut. masa mula-mula puasa hari tu, hari-hari lepas balik keje lembik jugak la badan. tapi gagahkan diri juga masuk dapur sebab kat tempat saya ni pilihan makanan kat bazar tak begitu membanggakan. sobsob.

dah la stok susu dalam peti makin menipis. susah hati dibuatnya. waktu pam tak pernah terabai, tapi kuantiti yang dapat agak terjejas la jugak. tu pun nasib baikla bersahur minum ESP, makan nasi ngan sayur hijau..dah minum air masak banyak tiap-tiap malam. pernah sekali skip minum ESP, sekali perah dapat 3oz je. tapi orang kata jangan patah hati, kena cekalkan mindset kita. lepas tu tak berani dah nak tinggalkan ESP kesayangan. haha. sikit tak sikit, dapatla jugak menambah stok kan. huhu.

liplapliplap, dah separuh perjalanan kita di bulan Ramadhan. semoga kecekalan hati masih utuh. semoga rezeki dari Allah s.w.t terus melimpah demi menunaikan segala perintahNya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...