Saturday, April 5, 2014

Pengalaman Bersalin, Welcome BABY

Assalamualaikum w.b.t.

hikss..tak sangka dah sebulan lebih rupanya belog pepel ni tak disentuh. dari zaman perut kembung, sampai dah kempis 30 hari baru ada kesempatan nak bukak. bizi beno sejak jadi mommy nih. hee.

first of all..syukur Alhamdulillah sangat-sangat tepat jam 8.32 malam, hari Jumaat, 7hb Mac 2014, lahirnya seorang puteri yang sekian lama berada dalam rahim ku di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.

hee. complete set I olls kasi u. alkisahnya...

6hb Mac 2014
mula jam 3 pagi lebih.. Mish start rasa contraction 10 minit sekali. masa tu tak tau plak sakit betul-betul. ingatkan sakit memain je. baby lam perut kan nakal. suka buat kita cemas. hee. so, pagi-pagi buta tu mesej suami, cakap sakit perut. suami cam biasa lah. mula risau. kita isteri ni tenangkan beliau. cewwah..masa ni suami kat Bentong atas sebab bekerja. huu. so, sengsorang menahan sakit.

sakit camane? hehe. rasa macam memulas kot. sekejap-sekejap datang. rasa macam senggugut. tapi boleh tahan lagi. pukul 7 pagi ngadu kat umi yang duk siap-siap nak gi sekolah. umi kata kalau ada pape kol dia. okey. dalam pukul 8 lebih, baru je nak lelap mata, tiba-tiba je kat bawah rasa panas hangat je..rasa ada air keluar. takkan kencing kot. eh, cepat-cepat berlari masuk bilik air. okey. pecah air ketuban. huu. pengalamannn sangat kan. cecepat kol umi dan suami.

then, abah balik, bergegas pergi HSNZ. saje taknak pegi klinik dulu sebab taknak 2 3 kali cek jalan. lagipun dah niat nak bersalin kat sana. hee.

pukul 11 bagi masuk admission room. lepas cek apa semua jalan baru bukak 1cm. masa tu pulak wad penuh. dugaan sungguh. dipendekkan cerita, pukul 5 petang baru Mish dapat wad. Alhamdulillah, dan dan suami sampai time tu. lega Allah je yang tahu walaupun contraction dah 5 minit sekali.

7hb Mac 2014
pukul 8 lebih tu cukupla 24 jam mish leaking. ikutkan doctor dia cakap nak masukkan ubat. huhu. seram mak nak oi. tapi bila di cek, doctor kata, tak perlu ubat. Alhamdulillah.doktor cakap tunggu jalan terbuka sendiri je nanti. padahal masa tu sakit tak menahan dah. huu.

dalam pukul 1 lebih macam tu sakit memang makin memuncak. encik suami datang waktu melawat tu, memang tak senang mata tengok Mish kejap bangun, kejap baring, kejap masuk toilet. sampai satu tahap siap suh suami pergi bagitau nurse nak ubat tahan sakit. memang orang cakap kalau boleh jangan amek. tapi mak oi, masa dah sakit tu...otak kau dah lebamm nak hadam semua tu. yang penting, tak rasa sakit. siksa ya ampun waktu tu. bila sakit cakap pun merapu.

siap cakap kat suami, tak tahan dah sakit gini. mintak ampun bagai. siap cakap tak nak dah lepas ni bla bla bla. macam-macam benda mengarut keluar. huhu.

pukul 3 lebih nurse panggil suh masuk labour room. alhamdulillah. labour room memang penuh manjang time ni. sebelum tu, cepat-cepat telan kurma seberapa banyak yang mampu buat tenaga. kat dalam labour room, nurse masuk ubat bag contraction kuat sikit. supaya jalan buka luas sikit. masa tu baru 4 cm. lambat lagi nak 8 cm. huu. menahan sakit, nak meneran, pusing kiri kanan, kena marah ngan nurse, semua tu rasa macam nothing. heartless okey. yang tau, sakit.

lepas tu ada doktor offer ubat tahan sakit. syukur sangat. Mish amek Pethidine Injection. memang berkesan la sebab Mish terus tidor lepas tu. sakit masih terasa. tapi mengantuk lebih bermakna. haha. dalam pukul 8 doktor ramai-ramai berkerumun kat katil Mish. kejut Mish dari lena. dorang tanya, ada rasa nak meneran ke? Mish tengah lemau-lemau anguk je. tak sabar nak tengok si tecik lam perut.

automatik lepas tu rasa sakit, nampak suami masuk. pegang tangan. mata bertentang mata. dengar suara doktor-doktor dan suami bagi sokongan. alhamdulillah...tepat jam 8.32 malam, seorang puteri selamat dilahirkan.

=====================================================================

selamat datang Nur Amni Batrisya bin Mohd Zainuddin ke dunia penuh pancaroba. mama dan papa doakan Amni kuat untuk menghadapi cabaran dan dugaan di dunia. semoga Amni menjadi seorang anak yang solehah, yang melapangkan hati mama dan papa. InsyaAllah.

hari ke tiga sebagai anak mama dan papa. :)
psst~
entry ditulis bersambung-sambung. sebab tu takdak feeling mana. haha. saje taip, simpan, publish untuk tatapan Amni suatu masa akan datang. :)



Monday, January 20, 2014

Shaklee : Kelebihan Alfafa

alhamdulillah, tadi dua botol Alfafa dan sebotol ESP selamat sampai kat tangan Mish. hak hak. eksaited kau. esok boleh la breakfast minum ESP. lepas tu satu botol alfafa Mish nak hadiahkan kat umi. sebotol lagi untuk kegunaan sendiri semasa menyusu baby nanti. kata nak bagi exclusive breastfeeding kan. semangat haruslah terlebey kau. hehe.

bulan Januari ni ekceli bulan promosi untuk alfafa. kebanyakan set yang mengandungi alfafa kalau dulunya RM1XX. sekarang boleh dapat dengan RMXXje. auww. jimat berganda kau. antara set yang mengandungi Alfafa adalah :




untuk alfafa ada dua saiz botol. 
  1. saiz S ada 330biji. tahan untuk dua bulan.
  2. saiz L ada 700biji. tahan untuk 3 bulan lebih.
so korang bayangkan. sekali beli tahan berbulan-bulan untuk 19 khasiat tu. harga dah la murah. harga bahagi berapa bulan dia tahan. berbaloi beb. 




so, macam biasa, kalau berminat boleh contact Mish okey. bimbingan akan disertakan sekali. don worry. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...