Monday, November 28, 2016

SHOPBACK : Dapatkan Wang Kembali Setiap Kali Berbelanja di Lazada, Agoda, Groupon dan Kedai Online Terpilih

Pembeli tegar di Lazada dan Agoda macam aku ni memang wajib la ada akaun Shopback ni tau. Kalau nak pergi jalan-jalan memang aku pilih untuk booking hotel kat Agoda. Lepas tu kalau nak beli pampers dan barang-barang rumah, anak-anak serta diri sendiri memang aku pilih Lazada. Dulu rajin jugak survey harga dekat 11 street dan shopee. Sekarang ni dah malas. Haha. Sebab biasa Lazada lagi murah dan kadang-kadang perbezaan tu sikit sangat.

So, biasanya bila kita shopping haruslah duit dalam bank kita akan berkurangan kan? Tunggu gaji la baru nak menambah balik pun duit tu. Hehe. Makanya hari ini, meh la kita sign up akaun Shopback ni sebab Shopback akan kembalikan duit ke dalam akaun anda setiap kali anda membuat pembelian di gedung-gedung terpilih mereka.

Jangan bimbang tentang isu penipuan Shopback sebab Shopback ni memang dah cukup terkenal di negara jiran seperti Indonesia, Singapore dan Filipina. So, apa lagi, jom sign up Shopback sekarang.



Okey, lepas dah sign up akaun ni, boleh la terus shopping.  

Tutorial shopping menggunakan Shopback untuk membolehkan anda earn some money. Follow je simple step ni okey. Ni original akaun aku okey. Baru 3 hari sign up. Rugi sign up lambat sebab banyak terlepas cashback. Huhu

Contoh korang nak shopping kat Lazada, so just klik kat Lazada macam contoh kat bawah tu. Selain Lazada, ada lebih 500 kedai yang bekerjasama dengan Shopback ni. Korang boleh tengok senarai kat View All Popular Stores ye.


Lepas klik Lazada tu akan keluar pop up macam ni. So, kalau kat Lazada, kite dah boleh agak berapa ringgit cashback yang akan kita dapat bila buat pembelian. Contoh korang beli barang elektronik harga RM95.00. So, kalau korang new customer dapat la cashback dalam 4% iaitu RM3.80. Paling best kalau korang beli yang bahagian fashion sebab cashback dia 12%. Banyak woo. hee.

Dah puas tilik, korang tekan je SHOP NOW tu sebab dah gatal tangan nak shopping kanss.

Tunggu dia loading sat naaaaa...


Lepas tu, Taraaaaaa...dah masuk ke kedai lazada, so korang shopping la puas-puas kat sini ye. Hehe.


Dah setel shopping macam biasa. Korang boleh la tutup dan tunggu je barang korang sampai dan tunggu je amount cashback yang akan korang dapat nanti di update dalam akaun Shopback korang.

WAJIB KORANG TAHU :-

1. Bagi membolehkan korang earn money daripada pembelian tu make sure korang buat pembelian melalui akaun Shopback ni. Kalau terus terjah ke Lazada punya rumah tu takde cashback ye. Means, setiap kali nak buat pembelian, log in Shopback dulu.

2. Nilai cashback akan muncul selewat-lewatnya 48 jam selepas pembelian dibuat. So, jangan pulak korang mengamuk lepas dah beli tengok duit tak naik-naik. Cepuk kepala kang.

3. Korang boleh mintak pembayaran dibuat bila duit dalam kat REDEEMABLE mencecah minima RM25.00.

4. Kena tunggu 76 hari baru boleh cash out tau.

5. Jangan lupa lepas sign up, sila update butiran akaun untuk membolehkan pembayaran dibuat.

6. Korang berhak mendapat bonus apabila anda meng'invite'  kawan korang.

7. Pembayaran nilai cashback adalah melalui bank transfer okey. Bukan cek macam nuffnang.

Untuk informasi lain korang boleh baca sendiri nanti lepas dah sign up okey. nak cerita kang panjang pulak. Cramp pulokss tangan korang scroll nanti. Haha. Dah ada akaun sendiri nanti pandai-pandai korang la godek ye.

Kot la korang lupa kat mana nak sign up kanss. Haa..kat sini ye. 

 SIGN UP AKAUN SHOPBACK

Okeyh, sekian makasih. Nak sambung godek-godek ni. Nanti akak dah berjaya buat payout  tu akak cerita lagi ye.

Friday, November 25, 2016

Bila Anak Tak Sihat


Jumaat lepas Amni demam. Dia kalau demam tak main la 37 atau 38 celcius. Terus shoot 39.4 celcius hari tu. Biasanya Amni ni demam sehari semalam je. Tak pernah melarat seingat aku.  Tapi kali ni demam dia melarat sampai 3 hari. Aku siap ambil emergency leave lagi isnin tu sebab susah hati nak tinggal kat pengasuh. Takut berjangkit dengan anak orang lain sebenarnya. Lagipun kerja pun tak tenang kalau anak sakit kan?

Hari Selasa tu demam dah kebah, cuma batuk dan selsema je masih bersisa.



Kemudian si Aira pulak berjangkit batuk dan selsema. Mana taknya, Amni yang berhingus tu selalu mintak cium adik dia. Bila larang dia punya mengamuk sakan giler. Mood orang tak sihat la katakan. Makan berselsema dan batuk la 2 beradik tu. Amni tu dah la culas makan ubat. Kalau demam pun masuk ubat bontot tu je la. Huhu.

Aira punya selsema dah kurang, cuma batuk yang masih teruk sampai takde suara. Korang bayangkan dia menangis pun terasa seksanya sampai kat kita tau. Rasa macam kalau boleh alih sakit tu, nak je alih kat kita. huhu.

Selama dorang batuk selsema ni aku cuma sapukan Krim Tropika ni je kat dada dan belakang badan. Alhamdulillah, tak de la teruk sangat terutamanya masa tidur. Korang kalau ada anak kecik better simpan sorang satu krim ni kat rumah tau.

gambo pinjam google. :)


Mood maknya pun swing je minggu ni sebab tak cukup tidur dan penat sebab lama tak kerja kan. haha.

Resepi Mee Rebus Terengganu

Musim hujan sejuk sejuk ni memang nyaman perut kalau dapat makan mee rebus yang panas-panas kan? Mee rebus ni antara makanan feveret dulu kini dan selamanya. Resepi mee rebus ni aku buat guna cara umi. Memang dijamin sedap dan mudah pulak tu.



Bahan-bahan
- mee kuning 500gm (1 paket)
- 7 biji bawang merah**
- 4 biji bawang putih**
- 1 sudu lada hitam ** (boleh kurangkan kalau nak kurang pedas)
- setengah sudu udang kering **
- sayur (optional : sawi, kubis panjang, carrot, tomato)
- ayam, udang, sotong, daging (optional)
- 3 biji telur

Cara-cara



1. Kisar semua bahan bertanda ** kemudian tumis dengan sedikit minyak dalam periuk.

2. Bila dah menggelegak, masukkan ayam, udang, daging dan sotong. Kalau boleh biar ada semua ni sebab air dari setiap bahan ni boleh menyedapkan lagi rasa mee rebus ni sampai ke tahap bintang. Hee. Kalau takde takpe la. Nak buat camane kan.

3. Tambah air secukup rasa. Biar berpadanan kuah kita dengan mee tu. Takde la nanti kuah terlebih sampai tak nampak mee. Hehe.

4. Bila ayam dah nampak macam masak, boleh mula masukkan mee dan sayur-sayuran. Disebabkan kat rumah i olls ada sawi je, maka kita campak sawi je la.

5. Pecahkan telur sebiji, sebiji. Biarkan telur tu masak sekejap, baru kacau. Kalau tak nanti dapat telur hancur. Hehe

6. Perasakan dengan gula dan garam. Kalau jenis makan pak aji, boleh la letak sekali. I olls tak makan so tak letak.

7. Dah siap semua boleh tutup api, then hiaskan dengan daun sup, daun bawang, bawang goreng dan lada merah. Kalau nak lagi best boleh buat sambal kicap dan makan bersama mee.

Friday, November 18, 2016

Pengalaman Beli Deep Freezer Dari Lazada

Untuk anak yang kedua ni aku nekad nak start simpan stok susu EBM awal sebulan sebab kononnya nak cukupkan 2 tahun penyusuan untuk Aira memandangkan Amni aku tewas masa Amni umur 1 tahun 2 bulan . So first step haruslah aku perlu membeli deep freezer sebab peti sejuk kat rumah tu muat-muat untuk simpan stok ayam, daging, ikan dan bahan mentah lain je. Tak sedap pulak nak campur susu tu dengan bahan mentah tu.

Tanda sokongan suami, dia setuju nak belanja deep frezer seketul. Hehe. Harusla ku teruja kan. Laki i olls memang supportive bab penyusuan susu ibu untuk anak dia ni. Mintak je pape insyaAllah ditunaikan selagi mampu.

Mula-mula kitorang cuba survey deep freezer yang lebih kurang 100L kat Courts an Sen Heng. Tapi dua-dua takde stok. Gigih pulak kami cari kat kedai-kedai elektrik kat pekan Triang. Kebanyakan kedai ada jenama SNOW. Rata-rata harga dia dalam RM550-RM600. Jenama Sharp pulak harga dalam RM700 kalau tak silap. Jenama Hi Sense harga dalam RM650. Aku tak tau normally harga dia berapa so bagi aku harga dia agak mahal jugak la sebab sebelum ni aku pernah usha kat Lazada.

Lepas tu aku cerita kat suami, then dia cakap try beli kat Lazada je la sebab jimat masa dan harga memang jauh lagi murah. Lagipun hari yang suami aku nak pergi beli tu kedai semua tutup.

Dulu pernah jumpa kat Lazada deep freezer jenama Mastar 100L harga RM390 je. Tapi masa tu takde keyakinan lagi nak membeli kat Lazada. Yela, barang besar, takut la dia tak hantar sampai depan pintu. Buatnya agen call suh datang collect sendiri tak ke menangis. mana nak angkut van oi. haha.

Balik rumah tu aku terus bukak Lazada, then jumpa Hi Sense harga RM440 je. Postage RM45..Masih lagi bawah RM500. Terus aku beli.. hehe.



Dan alhamdulillah, sampai dengan selamat. Cuma kat body peti tu ada lekuk sikit. Tapi aku tak kisah pun. Asalkan boleh guna. Bukan nampak pun lekuk tu. hehe. Yang penting boleh simpan stok susu kat dalam.

And now, i'm a happy mommy. Rajin mengepam sebab teruja ada ruang khas untuk susu. Tak payah berebut dengan ayam udang dalam peti lagi. hehe.

Sekian cerita daripada pembeli tegar Lazada. Plastic milk storage, beg susu, sparepart pam susu, botol susu semua aku shopping kat Lazada je. haha. Siapa geng?