Wednesday, March 8, 2017

Food Processor Autumz Untuk Bayi Umur 6 Bulan Ke Atas

Assalamualaikum semua.

Lama tak menaip, sekali sekala menaip ni rasa macam janggal pulak. Tapi bila dah mula menaip dia jadi payah nak berenti. Haha. Tapi takpe, kita cuba buat seringkas mungkin.


12/02/17 hari tu genap la 6 bulan umur kesayangan Nur Aira Sofea. Maka mama pun excited la nak mula beri solid food pada Aira sebab kesian tengok dia bila dia nampak kami makan terjelir-jelir lidah tu ha. Kadang-kadang kalau makan sambil dukung dia siap nk rampas lagi makanan tu dari tangan kita. Haha. Kesian.

So mama pun gigih la beli food processor jenama Autumz kat Lazada. Beli hari ni, esok goyang kaki, lusa sampai. Senang dan mudah. Nak beli jenama Beaba macam anak Hanis Zalikha tu rasa macam tak mampu pulak. Guna bukan lama pun, nanti bila dia dah tak nak puree puree atau yang cair-cair ni dah tak guna dah. Ikut pengalaman masa ngan Amni, umur setahun lebih dia dah start makan bubur nasi yang lebik tu dah. Tak mau dah puree-puree ni. Hehe. Ok melalut pulakss.


So far, sepanjang guna food processor ni mudah memang la mudah. Sebab dia boleh steam makanan tu pastu blend terus kan. Dalam satu bekas tu je, makanya jimat la kerja membasuh bekas. Lagi satu tak yah la mamanya ni gigih keluarkan pengukus bertingkat mama tu nak steam sebatang carrot semata-mata. Lepas tu nak kena ambik blender pulak untuk blend halus. Memang jimat keje.

Kalau korang tanya, memang perlu ke beli food processor ni kalau baby dah boleh start makan? For me, tak wajib pun. Ni semua kehendak mamanya je ni, bukan keperluan pun. Sebab masa Amni dulu elok je mama guna cara manual tu, sihat sejahtera je si kakak comel tu. Hehe. Cuma anak kedua ni rasa macam nak la up to date sikit kan. Kah kah kah. Naseb baik papa mau sponsor.

Untuk yang bertanya harga Autumz Food Processor ni, beli kat Lazada hari tu RM184.00 dapat free sekali dengan bekas makanan baby 8x4oz.

Kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari. Mama dah excited beli stok sayur dan buah untuk Aira, sekali perut Aira mungkin belum ready lg nak terima makanan. Sebab lepas makan je Aira sembelit. Sampai menangis-nangis meneran, tapi tak keluar pun. Sedih tengok weh. So, mama buat keputusan untuk lupakan dulu makanan untuk Aira, tak sampai hati tengok dia menjerit nangis masa nak membuang. So, for now mama continue BF je si Aira, mungkin minggu depan atau nanti 7 bulan dah boleh start bagi solid food balik. Harap-harap perut Aira dah ok masa tu.

1 comments:

AMIIZAA said... [Reply to comment]

bagi makan lewat pon tak per
janji kenyang minum susu...anak2 akak pon masalah sama mcm aira
akak bg makan masa usia 9bulan keatas...