Monday, August 8, 2011

Kenapa Blog Lebih Seronok Daripada Facebook?


Bila orang kat tempat kerja Mish ni tau yang I’m a blogger jalanan. Ramai yang bertanya, best sangat ke blog ni. Lagi bes layan facebook.

Huhu. Mish tau memang orang yang belum try jadi blogger tak tau apa yang bestnya bila berblog. Bestnya blogging ni ibarat makan nasi ngan ikan kering di musim hujan. Ataupun rasa macam makan goring pisang ngan ABC. Nampak remeh dan biasa je. tapi sebenarnya seronok.

Sangat-sangat seronok ok.

  1. Bila kita ada blog dan kita follow orang yang lebih up to date dari kita pasal hal-hal semasa or what, kita secara tak langsung akan tau terlebih dulu sebelum mende alah tu masuk berita. See? Seorang blogger yang up to date membuatkan kita merasa kita pun up to date. Eh, tetiba. Haha. Even facebookers sendiri tu banyak share link or banyak tau daripada blogger. Hihi.

  2. Di blog, kita dapat merapu lebih panjang berbanding di facebook. Kalau kat facebook kan dapat update status beberapa ayat je. abis panjang pun 5 baris. Kalau ada yang pernah buat lebih tu memang anda patut buka blog lah. Sebab di blog korang nak update pape pun bebas banyak mana korang nak taip. Haha

  3. Dekat blog kita boleh kumpul kawan baru. Dan kita boleh buat blogger gathering besar-besaran atau kecil-kecilan macam KAMI ni. Ada ke facebook gathering? Erk. Kalau ada sila bagitau ye. Sebab Mish tak pernah dengar la pulak. Hihihi.

  4. Di blog kita dapat pendapatan sampingan dengan menjoinkan diri ke dalam Nuffnang, Advertlets, Adsense atau ejen pengiklanan yang lain. Hik hik. Selain tu, kalau korang pandai decorate blog ke apa ke, korang boleh la amek tempahan. Hehe. $$$

  5. Dengan berblogging, kita dapat banyak hadiah daripada mereka yang sebelum ni kita tak pernah kenal, tak pernah jumpa dan tak pernah tau pun mereka wujud. Mish sendiri pernah dapat kerongsang, t-shirt, keychain, sticker, fridge magnet dan apa lagi ntah. Ingat-ingat lupa. Huhu. Kalau facebook dapat apa eh?opss.


Walaubagaimanapun, Mish bukan nak berkempen untuk jadi Menteri Blog okeh. Macam ade je jawatan tu. Aiyaa. Cuma Mish terfikir kenapa Mish lagi suka berblog dari facebook. Just my personal opinion. Hehe. Diulangi dalam bahasa melayu, hanya la sekadar pandangan peribadi saya okeh.


Jom berblog kalau sesiapa yang tak de blog tu. :P

38 comments:

.: iEyLa :. said... [Reply to comment]

sangattttt setuju...
org yg xjoin blog ni mesti xpaham best nye blog ni..hehe
yang no.3 ngn 5 tu saye sukee..hihi...

psssttt: yunk..lps raye ek..huhu

Bulan said... [Reply to comment]

yunk! mesti duk atas pokok nk update blog an.ahakss

betol2! blogger byk kwn.FB byk musuh :p

..ika itu aku.. said... [Reply to comment]

ika like this!!!!!hehe

L said... [Reply to comment]

jom berfikir sejenak..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jom-berfikir.html

Hana Soffelia said... [Reply to comment]

Yup, betul tu. Blog memberi kepuasan berlipat kali ganda dr FB. Kt Fb mana dpt merapu panjng cmni.

Owh, btw, kalo buat gathering, next time calling me gak eh. hehe

ninie_azriena said... [Reply to comment]

sangat setuju !!
blog mmg besh..tempat kita nak tulis apa yang kita nak..
sal ga dan contest, ninie pun dah bnyk kali dpt hadiah dr kawan2..seronok sgt2 =)

blog mmg lagi syiok dari fb =)

apik pehe said... [Reply to comment]

hehehe..
betol2!!
apik setuju petak2!!(sambil ketuk2 meja)...
yaaa..kita dapat saksikan bakal menteri blog yang tidak lama lagi akan dinobatkan sebgai blogger popular juga,.

sekiang..siarang lansung ini dtaja oleh pati ikang kering cap tuna breng

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

Jom! jom!
*mesti byk income mek ni. nak $$ ye dear.. :-)

laskar pelangi said... [Reply to comment]

chewah mish:)

menteri blog! nak mintak belanja berbukak puasa sekali dua..boleh?? hehee :))

nuruashia ♥ said... [Reply to comment]

sebb blog laa nuru knl mish :)

QuiNn ZhOuRa said... [Reply to comment]

wah mish.. lama ke buat research ni.. ehehe

anyway, nice pot.. hehe

Cik Aish said... [Reply to comment]

hehe tau tkpe..kdg2 bila satu news tu kuar, kt tau dulu..haha..sbb blog la.. ;p

difficult easy. said... [Reply to comment]

hahaha. betul2. paling setuju yang num2 tu. merapu panjang lebar tu memang kegemaran. :P

meaw said... [Reply to comment]

walahhhhh,kalau lah ada menteri blog kan,haha! betul.....blog lagi best dari fb.....fb ni kekadang orang kot situ annonying gak....

muhamad hanif said... [Reply to comment]

i luv blogging..


lalalalalallaa =)

cheqwa said... [Reply to comment]

yeaaah,suka entry mish ynag nih!!!saya suka berblog...kekekeke

Ms.Az said... [Reply to comment]

betul2!! sokong sgt. blog lagi best sbb boleh merapu byk2.. haha..

p/s: akk, da dpt ke perfume?

Acik said... [Reply to comment]

memang blog lebih best. acik baru jer bukak fb, baru nak blajar.

g0m0k9enDek said... [Reply to comment]

kalo blog tahap merapu ko lebih indah daripada biasa lah mish! hahahahah.... :P

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

setuju setuju!!

Wanie said... [Reply to comment]

hehe..same la macam wanie..suke blog lagi dari FB..FB skang dah bosan..sunyi je HOME tu..

Cik Miera said... [Reply to comment]

stuju...!!!!!!!!!!! mmg blog lg best kan mkcik..hihi

Aida Omar said... [Reply to comment]

betul2..mmg blog lagi best dari fb. sebab blog leyh merepek berjela2 pun tak apa..ngeee. menteri blogger? org pertama undi mish..aida la..hahah

Afiq Din said... [Reply to comment]

blh sakat2 blogger lain

budakijaupendek said... [Reply to comment]

betul2.
sedat tak sedar, dh gile blogging dri fb =D

alif haris said... [Reply to comment]

alif tgh berblog la ni mish .. hehehe :)
mish cmne kt sana ? baik2 sahaja kan :)

diana said... [Reply to comment]

setuju dengan semua pendapat mish...
blog buat akak rasa lebih selangkah dari orang yang tak de blog..
heheeh

syrupmasin said... [Reply to comment]

dekat blog bole makan..ehh puase kan sekarang :D

nazirulhazwan~ said... [Reply to comment]

yeargh!! hidup blogger:P hehe
kite kawan pon sbb blog:P

Amy Syaquena said... [Reply to comment]

setuju sangat..dulu saya seorang yang gila fb skg ni fb dah x layan tapi layan blog je , jadi ketagih pula..



p/s:Hai salam kenal singgah dan follow sini..happy blogging

asnizaziz said... [Reply to comment]

setuju sangattt :)))))

YOUsoF said... [Reply to comment]

Bukan Menteri Blog : hehehe betul dn betul.. Dekat blog juga anda boleh buat bisnis sendiri contohnya menjual seitker ke.. ;D




Tapi serius blog 2 gtahos kali lebih best berbanding FB yang kadang² tu agak membosankan lagi² bila dapat noti yang tak ada kaitan.. Ini pandangan peribadi sahaja...

iPai said... [Reply to comment]

undi mish jadi menteri blog !! heheh

iPai said... [Reply to comment]

tak suka fb tapi sngt suka blog !!

Wuming said... [Reply to comment]

WuMing memang setuju sangat.. Kat Blog ni kita buat macam rumah kita..

Boleh buat suka hati..

FB... ok jugak lah... tapi tak syok macam Blog... WuMing ada akaun FB.. tapi biar usang...

Blog...? Update tiap hari...

Resep Masakan said... [Reply to comment]

Singgah balik sobat, salam kenal.

BM said... [Reply to comment]

serius blogging ni best..
rugi sape yg tak de blog kan? haha...

Arif Aiman said... [Reply to comment]

love blog!