Thursday, April 20, 2017

Kategori Ubat Untuk Ibu Hamil Menurut FDA

Seringkali ibu hamil akan jatuh sakit disebabkan antibodi ibu hamil secara normalnya akan menjadi rendah. Namun, ketika dalam masa hamil, bukan semua ubat di farmasi yang selamat untuk ibu hamil. Jom kita cek kategori- kategori ubat ibu hamil menurut Food Drug Administration (FDA).

FDA bermaksud pentadbiran makanan dan dadah dan bertanggungjawab untuk melindungi dan memastikan keselamatan orang ramai pengguna produk dengan ujian dan mengawal. Dari makanan yang anda makan untuk membuat sehingga anda meletakkan pada muka anda boleh dikawal selia oleh FDA dan sering kali anda akan melihat suatu cap produk pembelian anda yang menyatakan ia adalah FDA diluluskan.



KATEGORI UBAT PADA IBU HAMIL MENURUT FDA

1. Kategori A

Generally acceptable. Controlled studies in pregnant woman show NO evidence of fetal risk

Ubat-ubat yang PALING SELAMAT untuk ibu hamil yang tidak memberikan kesan buruk kepada janin dan ibu hamil itu sendiri. Antara contoh ubat kategori ini adalah Paracetamol, Diphenhydramine dan lain-lain.

2. Kategori B

May be acceptable.Either animal studies show NO risk but human studies not available or animal studies showed minor risks and human studies done and showed no risk

Teridiri daripada ubat-ubat yang masih SELAMAT kepada ibu hamil kerana tiada risiko yang memudaratkan. Contoh ubat kategori ini adalah Metochopramide dan Lomotil.

3. Kategori C

Use with caution if benefits outweigh risks.Animal studies show risk and human studies not available or neither animal nor human studies done

Boleh digunakan jika kelebihan atau kepentingan ubat itu pada ibu hamil atau janin mengatasi risiko atau kesan buruknya. Contohnya NSAID.

4. Kategori D

Use in LIFE-THREATENING emergencies when no safer drug available. Positive evidence of human fetal risk

Digunakan dalam keadaan kecemasan di mana tiada lagi ubat selamat lain yang boleh digunakan. Walaubagaimanapun, kajian mendapati ianya boleh menyebabkan kesan buruk kepada janin. Contohnya Phenobarbitone, Phenytoin.

5. Kategori X

Do NOT use in pregnancy. Risks involved outweigh potential benefits. Safer alternatives exist

Tidak selamat digunakan untuk ibu hamil kerana kesan buruknya melebihi kelebihan ubat ini. Contoh isotretinoin.

Oleh itu, kepada ibu hamil, anda boleh cuba dulu cara semulajadi jika ada untuk mengubati sakit anda. Jika tiada jalan lain maka, anda boleh la merujuk kepada doktor untuk mendapatkan rawatan dan nasihat.

Tetapi jangan lupa untuk beritahu doktor tentang kehamilan anda in case perut anda tak berapa nak ada baby bump lagi kan. Takut pulak nanti doktor tak tahu. Dan jangan lupa untuk beritahu sekali lagi pada farmasi tentang kehamilan anda supaya mereka alert dengan ubat-ubatan yang dibekalkan. Penting juga untuk tahu trimester kehamilan anda ye.



Wednesday, April 19, 2017

Resepi Sup Ikan Siakap ala Warung Pak Mat Teh Tarik Madu

Disebabkan encik suami masih tak boleh move on dengan sup ikan Warung Pak Mat Teh Tarik Madu nun, maka gigih la aku pergi pasar untuk beli ikan siakap nak buat sup ikan ala ala kedai Pak Mat tu.

Bahan-bahan serius main campak je. Sebab aku tengok resepi yang kat google ni macam tak menggiurkan aku sangat. Ada yang cair putih jernih macam tu je. Ada yang pelik sangat. Tak rupa kedai Pak Mat seperti yang dalam ingatan aku. So dengan bahan-bahan yang tercampak ni maka terjadi la sup ikan siakap ni. hehe. Biasa ikan siakap orang duk buat masak stim ngan tiga rasa je kan. So meh kita tukar selera sekali sekala.



RESEPI SUP IKAN SIAKAP

Bahan-bahan

Bahan A (untuk dikisar)
  • 3-4 labu bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Bahan B (untuk ditumis)
  • 1 biji bawang besar (mayang)
  • 2 ulas bawang putih (mayang)
  • 1 batang kayu manis
  • 3 biji bunga lawang
  • 3 biji pelaga
  • 3biji bunga cengkih

Bahan utama
  • Seekor ikan siakap saiz sederhana potong 4
  • perencah sup siam (paket purple)

Hiasan
  • ubi kentang
  • carrot
  • cellery
  • tomato
  • daun sup
  • daun bawang
  • cili api


Cara-cara

  1. Tumiskan bahan B dengan sedikit minyak hingga layu.
  2. Masukkan bahan A yang telah siap dikisar. Kemudian tambahkan sedikit air dan ubi kentang (optional).
  3. Masukkan perencah sup siam. Kacau.
  4. Bila dah menggelegak atau nampak ubi kentang dah lembut boleh mula masukkan carrot dan cellery (optional).
  5. Bagi carrot lembut sikit kemudian boleh masukkan ikan siakap.
  6. Masukkan perasa garam dan gula. (ajinomoto mungkin tak perlu sebab paste sup siam tu dah ada aji)
  7. Kacau perlahan sebab takut ikan hancur. Bila nampak macam ikan dah masak boleh tutup api, masukkan tomato, daun sup, daun bawang dan cili padi
Hidang dengan nasi panas dan telur dadar atau telur bungkus. Konfem mak mertua lalu pun tak perasan. Haha. Paling best bila siap makan suami cakap, boleh buat lagi lepas ni. Haha. Misi berjaya! Cuma kalau nak lagi betul-betul jadi macam sup ikan pak mat tu kena masukkan daging sekali. Sebab sup ikan pak mat ada daging sekali dalam tu. Hehe. 

Jimat lebih kurang RM80 untuk seketul ikan kat warung pak mat. Hee.

Wednesday, March 8, 2017

Food Processor Autumz Untuk Bayi Umur 6 Bulan Ke Atas

Assalamualaikum semua.

Lama tak menaip, sekali sekala menaip ni rasa macam janggal pulak. Tapi bila dah mula menaip dia jadi payah nak berenti. Haha. Tapi takpe, kita cuba buat seringkas mungkin.


12/02/17 hari tu genap la 6 bulan umur kesayangan Nur Aira Sofea. Maka mama pun excited la nak mula beri solid food pada Aira sebab kesian tengok dia bila dia nampak kami makan terjelir-jelir lidah tu ha. Kadang-kadang kalau makan sambil dukung dia siap nk rampas lagi makanan tu dari tangan kita. Haha. Kesian.

So mama pun gigih la beli food processor jenama Autumz kat Lazada. Beli hari ni, esok goyang kaki, lusa sampai. Senang dan mudah. Nak beli jenama Beaba macam anak Hanis Zalikha tu rasa macam tak mampu pulak. Guna bukan lama pun, nanti bila dia dah tak nak puree puree atau yang cair-cair ni dah tak guna dah. Ikut pengalaman masa ngan Amni, umur setahun lebih dia dah start makan bubur nasi yang lebik tu dah. Tak mau dah puree-puree ni. Hehe. Ok melalut pulakss.


So far, sepanjang guna food processor ni mudah memang la mudah. Sebab dia boleh steam makanan tu pastu blend terus kan. Dalam satu bekas tu je, makanya jimat la kerja membasuh bekas. Lagi satu tak yah la mamanya ni gigih keluarkan pengukus bertingkat mama tu nak steam sebatang carrot semata-mata. Lepas tu nak kena ambik blender pulak untuk blend halus. Memang jimat keje.

Kalau korang tanya, memang perlu ke beli food processor ni kalau baby dah boleh start makan? For me, tak wajib pun. Ni semua kehendak mamanya je ni, bukan keperluan pun. Sebab masa Amni dulu elok je mama guna cara manual tu, sihat sejahtera je si kakak comel tu. Hehe. Cuma anak kedua ni rasa macam nak la up to date sikit kan. Kah kah kah. Naseb baik papa mau sponsor.

Untuk yang bertanya harga Autumz Food Processor ni, beli kat Lazada hari tu RM184.00 dapat free sekali dengan bekas makanan baby 8x4oz.

Kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari. Mama dah excited beli stok sayur dan buah untuk Aira, sekali perut Aira mungkin belum ready lg nak terima makanan. Sebab lepas makan je Aira sembelit. Sampai menangis-nangis meneran, tapi tak keluar pun. Sedih tengok weh. So, mama buat keputusan untuk lupakan dulu makanan untuk Aira, tak sampai hati tengok dia menjerit nangis masa nak membuang. So, for now mama continue BF je si Aira, mungkin minggu depan atau nanti 7 bulan dah boleh start bagi solid food balik. Harap-harap perut Aira dah ok masa tu.

Wednesday, February 8, 2017

Resepi Kerabu Maggi Siam Yang Viral

Alkisahnya akhir-akhir ni ramai sangat orang duk tunjuk makan kerabu maggi siam ni kan. Bagi aku sndiri aku dah lama stat makan kerabu maggi ni since dua tahun lepas kalau tak silap. Masa tu first time makan kan Pekan Munduk, Thailand. Sedap giler weh. RM5.50 semangkuk. Ada udang, sotong. kubis dan carrot. Keasliannya terserlah sangat sebab lengkap dengan rasa masam manis dan masin. Tak payah komplen. Hee.

Kitorang ni bukan la sejenis keluarga yang gemar makan maggi terutamanya lepas mengandungkan Amni sebab tiba-tiba ada kesedaran tentang bahaynya maggi dan bla bla bla. haha. So, since mengandung kan Amni sampai la hari ni boleh bilang berapa kali je makan maggi nak dibandingkan masa student dulu seminggu tu ada 4 5 kali. haha. Student life kan wajib ada maggi bak kata orang. Hehe.

So balik kampung hari tu suami request la nak makan kerabu maggi tapi nak macam yang kat Munduk hari tu. Kalau korang pergi Kelantan senang sangat nak makan kerabu maggi ni. Sebab bersepah-sepah orang jual. Kat pasar malam pun ada, RM3.50 sebungkus. Tapi lauk dia banyaknya sosej sosej macam tu la. Takde la RM3.50 tu kau nak dapat lauk udang ketam sotong bagai. Kitorang pun beli la stok maggi siam ni dalam 6 bungkus.

So masa lunch hour hari Jumaat yang lepas gigihnya aku masakkan kerabu maggi ni. Nak masa hari biasa tak boleh sebab ni je satu-satunya masa di mana waktu rehatnya panjang sikit dan anak-anak takde kat rumah. Kalau buat time Amni ada konfem la dia akan mintak kan. Hee..tak mau la ajar dia makan maggi.

Meh cek resepi dia yang super senang ni. Tinggal malas atau rajin je. haha.

KERABU MAGGI SIAM

Bahan :


Haaa..ni la rupa maggi siam ni kalau tak kenal. 


Maggi Siam (wajib!! kalau tak de tak rasa la keaslian kerabu maggi siam..hehe)
Sotong
Udang
Sosej
Crabstick
Sayur (optional : carrot, kubis, daun sup, daun bawang)

**Bahan-bahan ni sukatan dia ikut anggaran sendiri je.

Cara-cara :

1. Celur semua bahan-bahan dia kecuali maggi. Sama ada nak celur semuanya sekaligus atau asing-asing terpulang pada tahap kerajinan anda. Kalau boleh asingkan la sebab tempoh empuk/masak semua bahan tu tak sama. Hee.

2. Celurkan bahan utamanya pulak iaitu maggi. Lepas tu jangan lupa toskan dan kemudian masukkan dalam mangkuk.

3. Masukkan perencah yang disediakan. Kemudian masukkan bahan-bahan sampingan kita, lepas tu gaul rata.

4. Kalau rasa tak cukup masam, sila perah limau nipis atau masukkan tomato then gaul rata.

5. Kalau nak rasa basah-basah sikit boleh la cedok air rebusan tadi sikit. Tapi jangan la cedok sampai berkuah pulak ye. Kan dah tak jadi kerabu maggi siam, tapi jadi sup maggi siam. hehe

6. Paling wajib sekali dia akhirnya, baca bismillah dan makan sesopannya.



Friday, January 27, 2017

theblooms.my : Perkhidmatan Suprise Delivery Terbaik di Kota Bharu

Assalamualaikum w.b.t

18hb hari tu birthday Mr Husband. So peningla kepala ni duk mikir apa nak buat pada hari kejadian sebab time tu duk kat kampung kat Kelantan. Kurang seminggu dari kejadian terpikir nak buat suprise delivery yang tengah duk hangat sekarang ni.

Mula mencari #suprisedelivery kat Instagram. Dalam banyak-banyak service suprise delivery dalam instagram tu, terpikat dengan insta theblooms.my sebab nampak ekslusif dan dia tunjuk terang terang harga dan pakej dia. So, me tak payah susah-susah nak tanya details. Haha.



Harga pakej yang disediakan. Boleh custom tau. Bincang je leklok ngan tokey dia yang muka
macam Mariam Alisa tu. hehe.

So korang korang yang berhajat nak suprisekan yang tersayang di sekitar Kota Bharu boleh la contact diorang. Personally dari aku sendiri, servis memang tiptop. Sebab aku siap request custom punya. Tak ikut pakej. Lepas tu masa pulak tak set sesiap. Hari kejadian tu baru konfem betul-betul masa. Tu pun siap mintak delay kejap sebab Amni duk berseronok dekat Kidzoona di Aeon Kota Bharu. Haha. Naseb baik diorang ni bagus dan melayannn sangat.

Brownies super sedapppp dari @inibronissland . Ada dalam pakej tau. 
Me cannot move on lagi dengan rasa brownies ni. 
Abaikan muka hakak yang kembang setalam tu. haha 


And, last but not least....Happy birthday suami. Semoga Allah merahmatimu dunia dan akhirat.