Wednesday, August 10, 2011

Berbuka Di Luar vs Masak Sendiri, Mana Lebih Baik?


Salam semua!

Amacam puasa beb? Penuh ke idak? Kalau tak penuh tu kena penuhkan la lepas raya ni eh. Kalau perempuan tak penuh tu kira standard lagi la. Tapi kalau lelaki yang tak penuh. Erk! Dunia dah nak kiamat. :P

Siapa makan cili dia terasa pedas. Tapi makan la cili lepas berbuka ye.

Ok, back to our main topic. Bulan puasa ni para surirumah, para bujang dan para-para sakura masak ke beli lauk kat luar untuk berbuka?? Apa pendapat korang eh? Makan kat luar or masak sendiri lebih efisien? Ayat efisien tu macam hebat dan kelassss je kan?

Bagi Mish la, kalau duk sorang tu better beli je la kot kat luar. Sebab macam tak berbaloi nak masak kan?tapi sebenarnya, masak sendiri jauh lebih jimat dari makan kat luar. Series ok. Kalau gi bazaar la kan. Makanan yang kita tak berapa suka pun jadi suka. Bila time berbuka bukan makan sangat pun. Tak pasal-pasal membazir. Aish. Dah jadi kawan syaitonirrojimmmmm kat situ.

Makanan pulak makin mahal skang. Terbaru, Mish terkejut beruk bila tengok harga kicap. Walaweyhhh..RM7 untuk satu botol kicap yang besar tu. Hampeh. Dah la makanan kegemaran tu. Mahal giler, camane la tak terkejut beruk kan??

Tak tau la apa pendapat korang.. 

17 comments:

Freaky said... [Reply to comment]

freaky suka makan masakan mak daripada beli kt luar :D

laskar pelangi said... [Reply to comment]

mishhhh! cam mana kat sana? oke ker sahur ngan bukak pose??

rindu mishhh~~~

Wanie said... [Reply to comment]

kalau sorg dua tak bebaloi nak masak..klau ramai2 masak la..wanie kat umah masak, beli kuih2 je..:)

kicap rm7 eh?huhu..tak alert sangat, tak minat kicap..:D

alif haris said... [Reply to comment]

hahaha .. kata nk GCB mish !

apik pehe said... [Reply to comment]

hehehe..kicap susah nk masok kawasan bentong..huhu..tu yang jadi mahal

OP Shahfieq Daniel said... [Reply to comment]

tau xpe..lani brg mahal gile baben..

muhamad hanif said... [Reply to comment]

wooooo,


beruk gila terkejut ni..



AHAHHAHAHAHAHAH

|| a - j . E . E || said... [Reply to comment]

mish masak la kicap sendiri.. hahahahahaha

tomatokering :) said... [Reply to comment]

weeee ~ skrg jrg masak .beli bazar je sebab mama tak larat nk masak , anak die pon malas . hahaha

g0m0k9enDek said... [Reply to comment]

masak ke, beli ke, tetap meningkatkan berat!

saje2 je x nak gune word bertambah berat.

syrupmasin said... [Reply to comment]

makan nasik kicap dgn telur goreng jimat..haha..ohh kicap dah rm 7 ke?? :D

padin said... [Reply to comment]

ohoo aritu kata kat aku, malas nak masak eh.. sekarang baru ekau rasa keh3 kalau dok sorang dua je kat umah baik la gigih gi kedai beli makanan keh3

BENA said... [Reply to comment]

biase la mish. harga minyak dah naekkkkkkkk ! tu makanan pon sume yang naek.


bena xsuke sangat g bazar RAMAI oranggggggggg!

ade x bazar yg ckit org ? hahhaha ;)

me suya said... [Reply to comment]

mish.. suya pun duk sorg gak
tapi suya suka lagi masak sendiri compare to beli. even sekarang dah kerja pun suya ttp masak sendiri gak kat quarters. kira balik kerja tu kelam kabut sikit aaaa

teha said... [Reply to comment]

masak sndiri lg sdp kot.. hehe

||aLeaSaRa|| said... [Reply to comment]

hye sis slm perkenalan dan slm ramadhan.sggh sini dr blog cik tom.hurm kite bekerja nsb baik bos bg balik awal.hari bekerja kite tapau je lauk,kat umah just tambah2 apa yg patut.jom sggh baca n3 kite ni ye;

http://born2touchurheart.blogspot.com/2011/08/bila-hubby-pergi-bazar-ramadhan.html

Suara Kalbu said... [Reply to comment]

Akak pun selalu beli je Mish. Lebih praktikal macam tu sebab akak berdua je. Tapi tidakla sampai tak memasak langsung kat rumah.

Juadah kat luar tu kadang bukan bleh percaya sangat. Cantik je lebih tapi rasa ke laut