Tuesday, June 3, 2014

Dilema Mama : Anak Tak Nak Botol Susu

tik tok tik tok..kejap je habis cuti bersalin yang konon-konon macam banyak sangat 90 hari tu. haha. start semalam dah masuk kerja.

alhamdulillah, setakat ni Amni masih fully breastfeed..impian masa mengandung dulu masih tercapai setakat ni. rezeki dari Allah s.w.t untuk Amni masih ada. seronok sangat direct feeding sampai lupa nak ajar Amni hisap susu botol. sudahnya sampai ke hari ni mulutnya terkumat kamit berusaha nak keluarkan puting botol susu tu dari mulut dia bila diajar. hukhuk.

dah cuba puting NUK kuning tu. dah cuba botol MAM. dah cuba puting Y hole tu. gigih ditolaknya jugak. sebak tau nak tinggal anak nak masuk keje. lagi-lagi bila taknak susu botol ni.

so, para ibu diluar sana, ajarlah anak anda hisap susu botol sejar umur dia sebulan tu andainya anda adalah ibu bekerjaya macam saya. haha. bekerjaya sangat kan.

semalam hantar rumah pengasuh tumpangan sebab tak decide lagi nak hantar Amni kat rumah pengasuh mana, naseb baik pengasuh tu pandai suapkan Amni. minum la jugak walau tak kenyang. tengah hari rehat Mish pegi amek dia, pukul 2 pm hantar balik. hari ni adik jaga. taknak hisap setitik pun kata adik. mogok tidor je keje. kesian kan bila anak kelaparan. huu.

any tips tak nak atasi dilema ni? susah hati tau.

2 comments:

Naqies said... [Reply to comment]

salam mish buat sementara ni try guna syringe yang ada muncung tu... akak pun selang selikan ngan syringe dan puting brand tommee tippee sbb puting dia menyerupai nipple ibu...cuba laa insyallah nanti dia akan serasi... good luck

Rose Azadir said... [Reply to comment]

Salam Ramadhan, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...