Monday, November 11, 2013

Tips Untuk Suami Semasa Isteri Mengandung

Tips ni khas untuk suami-suami yang isteri atau isteri-isteri beliau mengandung je la ye. jika anda seorang suami, tapi isteri anda tak mengandung, mungkin boleh digunapakai sekiranya si isteri anda menghadapi saat-saat bulan mengambang. hikss. simptom dan perangai lebih kurang je. cuma kalau isteri yang mengandung, kena bayarrr lebih la... hehe

  1. Peka terhadap permintaan/keperluan.
    bila isteri mula tau yang dia mengandung, setiap permintaan tu memang agak kencang jugak la. kejap nak makan tu. kejap nak makan ni. kejap nak tu. kejap nak ni. boleh pening si suami kalau tak memahami. lepas tu kan, kalau misal kata, isteri ada sebut nak something ke..jangan peram lama sangat permintaan isteri tu. nanti hati dia membengkak. lepas tu mula la pikir, suami kita tak sayang kita la. suami kita tak bertanggungjawab la. bla bla bla. over kan perempuan punya pemikiran. yess. kami sentiasa berfikir di luar kotak. lepas tu perang dingin. haa. takmau takmau takmau. tapi sang isteri kena beragak jugak la ye. jangan ikut emosi sangat. kalau rasa si isteri belum makan dari pagi, cuba pujuk isteri untuk makan walaupun sikit demi bayi. jangan buat tak tau je. nanti isteri pikir, laki aku ni tak kisah agaknya aku mati kebulur pun. sobbss.
  2. Banyakkan bersabar.
    yang ni memang wajib la kan. banyak-banyak sabar ye wahai sang lelaki dalam menangani masalah perempuan ni. lagi-lagi time pregnant nih. emosi kejap ke atas. kejap ke bawah. tak leh salahkan perempuan jugak. masa ni hormon mana nak stabil. kadang-kadang, benda kecik pun boleh bawak rajuk yang panjang. suami kena pandai-pandai la ye. takkan masa bercinta je pujuk bukan main. buat video, nyanyi lagu, beli hadiah bagai. kannnn?? hehe
  3. Simpan duit banyak-banyak.
    serius kau yang ni. nampak macam materialistik kan, tapi hakikatnya, yang ni penting tau. saving. yess. menyimpan la sikit-sikit untuk beli keperluan bayi nanti. keperluan isteri masa mengandung lagi. kalau isteri mengandung, banyak jugak kena habiskan untuk kegunaan time mengandung je. selipar kena yang selesa-selesa kononnya. baju kena yang gebang-gebang ala-ala baju kelawar. semua butuh uang dong. barang bayi kalau anak sulong lagii la banyak guna duit. semua kena beli baru. hikss. Mish untung. sebab adik bongsu baru 5 tahun. so, banyak barang leh pawww dari umi je. selebihnya nak jugakkk beli baru. hee.
  4. Jadi la suami mithali. 
    ringankan beban si isteri sekali sekala tak salah. bukan dia mengandung anak orang lain pun kan. hehe. kalau isteri bekerja, sekali-sekala, tolongla isteri duk dapur. potong-potong bawang, sayur. teman isteri duk dapur. borak-borak tanya pasal baby, ada tendang ke tak. ada nakal-nakal ke tak. hikss. sweet je kan. kalau balik dari berjalan-jalan, sebelum tidur tu, urut-urut kaki isteri yang konfem penat duk bawak anak kita dalam perut tu. memang la kadang-kadang isteri menolak, sebab dia rasa macam menyusahkan. tapi be gentleman bro!! isteri sebenarnya suka ada orang bagi perhatian kat dia time-time dia rasa lemah. believe me. :)
  5. Puji Isteri.
    simple je kan. orang perempuan ni, bila dah mengandung. sebulan, dua bulan, tiga bulan, duk runsing pasal morning sickness je. mabuk-mabuk. muntah-muntah. dah masuk bulan-bulan seterusnya morning sickness pun dah kurang, runsing pasal perut makin besar. hiks. memang la besar kan dari hari ke hari, dah benih tu duk bercambah, membesar. seronokk tau. tapi tak seronok bila pikir, hilang bentuk badan. takut nanti suami cari lain. banyak kes yang kita dengar kan?? so, selalu la puji isteri awak tu. comel apa perempuan mengandung. naik seri wajah. perangai pun dah jadi cam budak-budak balik. selain dapat meningkatkan keyakinan diri si isteri, dapat hilang stress jugak tau. dapat tambah semangat jugak kita nak bawak kandungan ni. hee.
  6. Sama-sama berusaha menjadi yang terbaik.
    yeahh. tu yang terbaik. sama-sama jaga solat. sembahyang berjemaah banyak-banyak. sama-sama baca surah Maryam dan Yusuf yang dikatanya selusuh untuk perempuan mengandung. wallahu'alam. tapi umi nasihat suruh baca sama-sama. ngaji sama-sama. sweet kan. Mr. Arrogant pun menangiss kau. haha. selusuh terbaik adalah yang dibuat oleh suami tau. 
akhir kata, jadilah seorang suami yang SUPERB sepanjang isteri anda mengandung. semoga anak yang bakal dilahirkan nanti juga seSUPERB ibubapanya. :)



6 comments:

deno said... [Reply to comment]

tak sabar nak tengok baby! hihi^^

diana said... [Reply to comment]

akak masa ngandung MIkhail kuat cemburu..memang banyak sabar la dia..bila ingt2 balik rasa nyampah pulak dengan perangai sendiri waktu tu..tu pun nak cemburu..heheh

Azhafizah Md Nor said... [Reply to comment]

harap harap suami sentiasa superb tak kira dalam keadaan apa pun kan :)

Nazifa said... [Reply to comment]

wahhh..kalo yg x mengandung lg perangai mcm org mengandung mcm mana?hahahaha

ezzyra said... [Reply to comment]

mcam2 kan perangai org mengandung..tgk akak egie pon cmtu..msti baby mish comel macam mish jgak..hehe

p/s dah review dh sikit pasal Salak Denai tu mish..

Pha Is said... [Reply to comment]

okay.. nk kena take note siap2 nih.. hehe