Wednesday, November 24, 2010

Giler Best Jadik Anak Sulong!

okeh?siapa kat sini anak sulong?saya!saya!saya! hoorey!kite geng lorh. giler best jadi anak sulong kan?kan? eh eh, korang anak sulong pada berapa orang adik beradik ek? err..Mish anak sulong also known as yang tertua daripada 9 adik beradik ok! yep..9 orang..means, adik Mish ada 8 orang. juga bermaksud, Mish ada 8 orang untuk dibuli. ahh..tipu je.Mish kakak sulong yang baik. kan adik along sayang?lalala~

bese lam family Mish dipanggil Along. ALONG ok. bukan AH LONG. ahaks. cam ganas je kan. eh eh, anak sulong korang lam keluarga, korang panggil apa?

ramai cakap mesti penat jadi ko kan. anak sulong. hak hak. siapa cakap tak best? best woo..sebab..

1.  Apa apa hal, orang akan anggap kita sebagai yang serba tahu.

mesti la kan orang bajet cam kita ni pandai everything la sebab kita dulu yang makan gula garam dan ajinomoto kan. hehe. best pe, so kadang orang pun cam mengharap la kat kita.eh, tapi tu kira beban la pulak kat kita kan? tak kisah, yang penting boleh berlagak ngan adik-adik. haha. gile keji kau!


2.  Rapat dengan parents

yang ni betul kan?kan? best nya jadi anak sulong sebab segala benda umi dan abah serahkan kat kita. konon dorang nak tinggal rumah,duit semua dorang akan bagi kat kita.suruh jaga adik-adik elok-elok. pastu kalau degil cubit je sebijik. sebijik?cukup ke abah?haha. ni gurauan ok. sila jangan ambil serius!. ni yang best bila dah rapat ngan parents, dapat title orang kepercayaan lagi, so, bila budak-budak ni nak buat nakal depan kita, konpem dorang menyorok. sebab? sebab dorang takut kita report...o yeahh!

3. Berdikari.

yess..anak sulong ni biasanya dikatakan lebih berdikari. kan?kan?err, berdiri macam kari? berdiri dalam kari? haha. berdiri di atas kaki sendiri okey! ye la..macam Mish dulu, masa darjah 3 Mish dah pandai uruskan baby, tukar lampin, mandikan baby. hehe..ala-ala keibuan u!ahaks. ni dah tua-tua macam dah malas dah. aisehh..hehe. pendek kata, anak sulong ni campak kat zaman batu pun boleh survive. hehe.pastu, kecik-kecik lagi dah kena jaga adik-adik, uruskan diorang sebab umi belajar jauh masa tu. so,stay ngan abah je la.. sedih kan?sila simpati k!

4.Pemimpin dan pembuli yang baik.

haha..betul ni. siapa-siapa yang anak sulong biasa sangat di lantik jadi pengawas masa zaman sekolah dulu. sebab?sebabbb..sebab anak sulong ni memang ada bakat memimpin dengan baik. kalau kat umah, memang anak sulong ni pakar bab suruh menyuruh mengarah ni. ye la..dulu kecik-kecik dah puas asyik disuruh. sekarang apa lagi, balas dendam la kononnya.i garang tau kat umah. hak..hak..pakar bab bagi ceramah tak bertajuk..hehe.

6. Pendengar masalah yang baik.

aihh..macam angkat bakul je ni kan. tapi betul ni. macam mish la kan, apa-apa hal pasal kerja ke, adik-adik ke, umi selalu mengadu kat Mish. selalu bercerita. secara tak langsung, kita dah dapat markah sayang dah kat situ dari sebelah mak. hehe..kalau adik-adik lak, selalu cerita belajar diorang. susah la..exam tadi soalan bocor la..bla..bla..bla..serononk dengar. pastu kalau bab yang kecik-kecik lak, seronok kalau Mish balik umah je, macam-macam dorang ngadu kat Mish. hehe...lucu. best tau ramai adik beradik.

7. Sambutan selalu gempak.

yang ni memang korang tak boleh nafikan. sebab, cuba tengok kakak atau abang atau sesape je yang baru nak sambut something bout anak sulong. tak kira la sambut kelahiran ke, pertunangan ke, hatta perkahwinan sekalipun. perghh..

8. Idola 

phewwit..tak bole blah ayat. idola. ahaks, cam artist i rasa..ouch, yep, jadi anak sulong juga secara tak rasmi kita jadi idola kepada adik-adik. kan? contohnya, kalau bab sosial, Mish suke bergambar, automatik, ramai adik-adik bawah Mish dah terjangkit ketagihan ni. haha. i like! tapi tang positifnya, kalau anak sulong berjaya, adik-adik secara tak langsung akan berusaha untuk ikut jejakkita. kan? bab ni Mish tak de la berjaya tahap gaban. setakat boleh tanggung diri sendiri. hik2.

anak sulong berjaya!ahaks~

hurm..tu la kot serba sedikit pengalaman best jadi anak sulong versi Mish. based on my pengalaman k..tapi banyak lagi yang tak tercerita nih, so, cerita setakat yang mampu. pada yang rasa beban jadi anak sulong ni, jomla kita berfikiran positif..hehe..hiduplah anak sulong demi keluarga!

34 comments:

KiD said... [Reply to comment]

saye anak kedua... hehehe :)
http://shakiddo.blogspot.com/

Fello Ariza said... [Reply to comment]

erkk..

mish..

fell anak bongsu..

canne tuh~

Bulan said... [Reply to comment]

bulan anak sulong gak..ehee
tp selalu kene buli ngan adik2..ahakss
aduss

eRza farEeha said... [Reply to comment]

sy ank sulong jgk..huhu

Budak Kuat Nanges said... [Reply to comment]

yeay! BKN pun anak sulung. hee.

Syirahh Nursyahirah said... [Reply to comment]

syirah pun anak sulong jugakk ! kepada 3 orang adik. ngee :) satu yg syirah suka jd anak sulong, dapat buku rujukan yg baru. adk syirah tak blh beli baru, kena guna yg syirah dh gune jer. jahat kn.

LadyBird said... [Reply to comment]

salam mish chomey lote lote..

akak xnak komen, nak wat penambahan jerk :P..

sebelum tu akak nk bgtahu akak pun ade 9 org adik beradik gak.. tp akak adik :P.. adik yg xleh buli.. :P

ni tambahannye.. kalau mish ade anak nanti.. xla teruk sgt nak mengasuh sebab ade ramai penolong yg excited dpt anak sedare.. mish leh goyang kaki jerk.. yg paling sengsara ank bongsu.. die la tlg jg anak kakak2 die, tp giliran die xde sape nk tolong sebab semua org dah ade anak dan busy dgn anak masing2.. sob sob sob.. sedih kan :(

biskut said... [Reply to comment]

jadik kira ko nih anak sulung lar ek..
and dah cukup dah nih jadi sowg ibu sbb dah banyak kaut pengalaman..bagus2

cikgu ainura said... [Reply to comment]

yeah... nuyu sokong 100%.. sbb nuyu pon anak sulong.. hahaa... nuyu paling suka no 4: pemimpin & pembuli yg baik..hahaaa

x i l a said... [Reply to comment]

hukk, kite ank sulung jgk~~
pembuli terbaik...yeahhh

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply to comment]

salam..

sis pun anak sulung.mmg bertuah.haha

~hyun_miera~ said... [Reply to comment]

betol tuh dear,,

tp anak sulong tuh de tanggungjawab yang berat taw..hehe

sme2 kita pikul ek..:)

mmg ko sorang pendengar yang baik..

sayang ko lama2.:)

Ms sunsWeetz said... [Reply to comment]

Ms anak sulong gak BETUL3X..SETUJU! HEHE

♥-- emieysandra --♥ said... [Reply to comment]

emiey anak kedua..
ehehe ;D

kobEj0rdan~ said... [Reply to comment]

den anak sulung!! jom kite buat satu blog baru, cm 100 penulis.

anak2sulung.blogspot.com

caramel said... [Reply to comment]

weh mish, statement no8 tu besh sgt2.. hahaha.. patutlah suka sgt bergmbr.. mcm nie caramel pown nak ikut jejak mish lah.. =)

Azmi said... [Reply to comment]

kakak sulong azmi panggil dia kak long..tapi sekarang dah panggil dia sulong...
haha............

violet VC said... [Reply to comment]

Mish..Anak sulung drpd 9 beradik??

wow..Ramainye adik..mesti meriah umah nih..hehe..

same, kte anak sulung jugak...tapi adik ad 2 je..xseramai mish..hehe..

memg tol ar mish cakap tuh..part paling best anak sulung ni tukang mengarah adik2 je..haha..

Zaer!! said... [Reply to comment]

mish da kenal kan zaer?sape abg zaer?hahaha..saya anak kedua! xreti nk berdi kari ayam.hahaha

sweet_apple said... [Reply to comment]

sweet apple ank sulung jugak :)
seronok jd anak sulung!
walaupun kadang2 keje2 umah suma mak bg kat kite, tp kite ade kuasa nk suh adek2 yg buat...haha akk yg kejam :P

Siti Mashitah Saidin said... [Reply to comment]

tapi, anak sulung suka buli.. wua.. :P

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

cik tom anak ke 4..tp sulung pmpn..plg best buli adik..wakakakak...

apik pehe said... [Reply to comment]

hahaha..mish2..9??haishh..try tanyer abah..abah mish makan vitamin aper?huhuhu..

itu laa..kalo kiter sulong..semua tanggungjawab akn jatoh pada bahu kiter sendiri..

Kimmy Ai said... [Reply to comment]

sy anak bongsu. dan sy berdiri di atas kaki sendiri. =)

suzie rahman said... [Reply to comment]

hihi ank sulong ker..adeh..xmcm pon..i no 4..adeh--xtnya pon..kikiki

HAZWAN17 said... [Reply to comment]

sama la kite anak sulong
kat umah kene panggil along

Matika Love 131020 said... [Reply to comment]

hahaha...anak bongsu lgi best...semua bleh dpat...hihihi

little cart00n said... [Reply to comment]

elie anak last, tapi kakak sulung lagi manja dari elie!haha

nadzirah aqilah said... [Reply to comment]

saya anak sulung jugak!!!

secara tidak langsung saya amat-amat bersetuju dengan nombor 4.. hahaha

Along25 said... [Reply to comment]

Hahahahhahaha bak kata "Aku kan ALONG" :D

abg gendut said... [Reply to comment]

hehe.. no 2 pon best gak pe..

zuhanismohamed said... [Reply to comment]

tapi sulung selalu kena buli dengan adik2..hehe

alexa yussida said... [Reply to comment]

tak nak jd anak sulung..nti xleyh mnja2 ngn abg atau akak:p kte tgh2..hehe

DiaUmaiNiNaz said... [Reply to comment]

Dinaz ank sulung jg...tggjawap di tangan kita...klu ibu ayah outstation...huh kekadang tu membebankan.