Friday, March 18, 2011

Kenapa Jadi Student Duit Cepat Habis?

setiap dari kita mesti pernah jadi student kan? best tak jadi student? mana best dari bekerja eh? hehe. kalau kerja selalu je orang cakap best sebab dah dapat pegang duit sendiri. tak kisahla gaji berapa pun. yang penting duit tu hasil dari titik peluh sendiri. 

kalau jadi student lak biasanya banyak bergantung ngan : 
  • ibubapa ---> tu pun takkan la nak mintak banyak-banyak kan. kena la pikir jugak. dah tua-tua malu la nak mintak duit ngan umi dan abah. tak de duit camane pun mesti kena pandai-pandai cari jalan nak survive. kecuali dah terdesak kan.
  • biasiswa / pinjaman -----> kalau yang ni pulak tenat jugak kot. sebab duitnya terhad. so, pengurusan kenala betul kalau tak nak makan megi di kemudian hari. hehe. lepas tu kalau dapat biasiswa tu alhamdulillah la. kalau yang pinjaman tu, hurm..sakit sikit la kot. kan kan.
  • pendapatan sendiri -------> ehee.. yang ni bagi student yang rajin dan berdikari la. macam-macam cara untuk dapat duit sendiri walaupun bergelar student. online business ke apa ke. di mana ada kemahuan di situ ada jalan. kan kan?
so, dari mana-mana pun sumber kewangan kita tu. kalau tak digunakan ke jalan yang betul. tak kemana jugak kan. duit sekarang macam air. nak masuk tandas pun sekarang dah 50sen kalau kat The Mall tu. mahal wey. nak pi membuang je pun. tapi dah terdesak RM1 pun sanggup kan. macam kat Plaza Low Yat tu. huhu.

so, meh nak tanya sikit nih. masa zaman u olls jadi student dulu kan. ataupun sedang bergelar student skang. apa eh yang menyebabkan duit tu jadi laju je keluar. tapi dah tau yang nak masuk tu punya la susah. bak kata Bulan. hidup ni macam turun naik tangga. duit pun macam tu jugak kot.

kalau jadi student ni macam-macam benda yang nak kena duit kan.  contoh cam beli buku rujukan la, kertas A4, barang untuk projek setiap sem,fotostat nota, beli tu beli ni. kejap je duit habis.

tu kalau guna jalan yang betul rasa la berbaloi gak. tapi Mish sendiri pun as a student banyak je membazir tang mende lain. untuk kegunaan luar akademik. hehe. aihh. tak reti la nak jimat. tak tau nape. antaranya cam : 

  • berfesyen : duk sibuk beli baju baru la, tudung la, seluar la. macam-macam la. padahal kalau tak beli pun bukan rugi. sama je. aihh.. 
  • outing : hoho. ni pun sama. macam mati je kalau duk diam-diam kat hostel. nak jugak keluar. bila keluar tu barang yang tak perlu pun rasa macam perlu. bila dah beli tu bukan guna sangat. nampak sangat nafsu je lebih. teruk-teruk.
  • tengok wayang : haha. kalau si hantu wayang tu memang tak boleh lari la dari melabur duit ke arah ketiadafaedahan ni kan.:P
  • eating : yang ni memang tak boleh nak kawal ok. memang dari kecik lagi memang tak pandai nak kawal nafsu makan. duit ada ke tak de ke. kalau dah rasa nak makan tu. memang kebiasaan takkan pikir dua kali. sebab kalau pikir memang rasa menyesal tak habis. korang pun macam ni ke ek?

kan kan. korang yang student tu mesti selalu habiskan duit untuk mende alah ni kan. siapa tipu dosa woo...mostly perempuan la. kalau lelaki tak tau la macam mana. banyak lagi yang nak share. tapi dah malas nak taip. haha.

31 comments:

unknown girlz said... [Reply to comment]

huhu..duit flow macam air..
camne pun kena keluarkan duit..
nk beli buku rujukan-nk study..
kuar outing-bosan la 24j study..
mkn -nk energy..
cmne pn..
pandai2 la bajet2 :D

Fantastic Ajane said... [Reply to comment]

heheheh.. btul la.. masa jd student dulu FA pun sllu abih duit. x cukup bulan poket da sakit. tpksa ikat perut.. hehhe..serupa la dgn mish tu.. smuny abih ke bnda bukan akademik..bila da keja ni lega sikit.. lagi2 da kawen.. hehhehe..

fiezah91 said... [Reply to comment]

hahaha.nsb bkn kaki wayang.boleh selamat sikit duit..ekekeke

Bulan said... [Reply to comment]

geng la kte yunk.ahakss
wah2! da blaja pakai shawl.cun cumil.eheee

Eman said... [Reply to comment]

eman selalu byk abes duit kat makan. mmg peruntukkan kat makanan palinggggggg banyakk! HAHHAAA, tp nasib baek kat Merbok makanan murah murah.
;)

Atsuko Ichirou said... [Reply to comment]

dwet cepat habis buat tambang balik kampong...
huhuu...
teksi mencekik darah woo...
nak anto ke stesen bas punye mahal...

whitecappuccino said... [Reply to comment]

jadi mak bapak students lagi banyak abih duit

Syat0za said... [Reply to comment]

pi siap assigment tu! haha xD

~ Miss PIJAOSIX~ said... [Reply to comment]

dulu time akak jadi student abis ke potosetet nota senior je..hihi

Wansteddy Tales said... [Reply to comment]

info yang bagus ^^

sab said... [Reply to comment]

mish mcm ngate sab jek! haha.

dyg said... [Reply to comment]

semua yg d atas..duit itu umpama air..huhuhu.....

iszieylyanziy said... [Reply to comment]

@ aish,,,duit memang macam air, kan,,sbb smua bnd nk bli,,ngee,,

Dr Love said... [Reply to comment]

hehee.. pernah je tgk kwn2 lain berbelanja gila sakan. kami adik beradik dah didik berjimat cermat.dan sentiasa sedar mcm mana susah nya mama ngan ayah sampai lewat malam berniaga di pasar malam. bila terkenangkan hal mereka, terus terbantut untuk berbelanja yang bukan2.

FasiHaH SupiaN said... [Reply to comment]

eating tu memang dah pasti lah......banyak habis kat makan kot..xkan xmakan.hehehehe

diana said... [Reply to comment]

makan tu boleh cuma pilih la tempat2 nye..
kalau pilih restoran mahal je cemana tak habis..
kan??

apik pehe said... [Reply to comment]

haha..mek..bile mase berfesyen nih?hehe..

apik ni abeskn banyak duit kat gagdet..pakaian tu xder la sgt..hehehe

sYafIk-wAy said... [Reply to comment]

time student kena lah membazir , ble lagi . hehe

zazaw said... [Reply to comment]

saya menghabiskan duti dgn beli novel
HAHAHAHAHAHA

: JannahSuhaimi : said... [Reply to comment]

mish ..duit penting oo..hah

My name is Anonymous said... [Reply to comment]

habis kat mkn jer byk...yg laen2 tue takde sgt pn..huhu..

cOnfuSeME said... [Reply to comment]

alasan je semua tu ngek...huhu...mu tu mkn xingt dunia..kan2...:P

eRza farEeha said... [Reply to comment]

wet habis byk kt mkn je kn..hahah...pss..stail br nmpk!

sonnet™ said... [Reply to comment]

kerana PTPTN , kita bergaya ;D

CIK TOM said... [Reply to comment]

kalau dapat yang pama punye sponsor mmg best...huhu...

mish jom kuar shopping nak??*dengan gaya mengoda...hak3 ;p

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply to comment]

sis byk abis krn outing

Suara Kalbu said... [Reply to comment]

Toilet KLCC RM2 dikk... belasah jelah kalau terdesak hihihi..

Dulu2 masa jadi student, ramai yg habis duit sebab beli prepaid dan tukar2 handphone canggih2 kut ...

Izan Ishak said... [Reply to comment]

kak izan pun pernah merasa jugak dulu2 mish. rasa semput je bila duit tinggal 2 ringgit dlm poket...

nak buat camna...kekadang mata ni rambang sgt sume benda nak dibeli.

Almy said... [Reply to comment]

Dan yg terakhirnya, untuk K E R E T A.....

Miss Yaty said... [Reply to comment]

ok tak nak tipu sebab tak nak dpt dosa..yaty pun setuju...pantang masuk ptptn trus shopping!!!haha

$,$

alif haris said... [Reply to comment]

selalu habis ? memang pn ... haha . kene la berjimat kan . btw asal pic ni asal muke ketat jew?