Wednesday, April 6, 2011

Mulut Puaka??

hai semua. kasar tak tajuk entry Mish kali ni? haha. macam kasar kan. tapi tak kasar pun. smooth je macam Nescafe tu ha.

actually apa yang korang paham pasal mulut puaka ni? err. ok. Mish tak tau versi korang. tapi kalau menurut versi Mish sendiri. mulut puaka ni bermaksud mulut busuk cam longkang.

mulut puaka adalah orang yang gemar :

  • menyebarkan fitnah
  • mengapi-apikan manusia lain
  • cakap lepas.
get the point?

kenapa perlu bermulut puaka ni eh?
  • nak cari femes
  • PHD (perasaan hasad dengki) yang tinggi
  • terasa diri banyak pahala berlebihan
setuju tak? ye ke tidak? ye ke tidak? ye ke tidak? (ala-ala Datin Wannabe)

oleh itu, orang yang bermulut puaka ni patut dihindari tau. sebab, boleh memudaratkan nama baik dan persahabatan atau hubungan. walaubagaimanapun, kalau anda adalah mangsa si mulut puaka, rasanya tak salah kot kalau anda selidik dulu cerita di sebalik cerita puaka yang anda dengar. cara terbaik, dengar puaka dari semua pihak. then nilai sendiri. sebab, orang yang baik jangan disangka tidak berpuaka tau. 

moralnya,
  1. dont judge a book by its cover
  2. cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar.
  3. kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi, naikkan pointer~si. haha
  4. jangan suka ambil tau hal orang.
  5. dengar cerita tu boleh, tapi nak percaya dan sebarkan tu jangan sesekali.

28 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply to comment]

klu jmp org mulut puaka ni..sis diam kan diri je..sbb meluat..huk3

najihah sahami said... [Reply to comment]

@Lydia Miza(Aidyl Azim)

tu la sis..ramai bebeno makhluk cm ni skang. double triple meluat jadinya. huhuhu

eRza farEeha said... [Reply to comment]

owhh..mcm tu upenye mulut longkang...

emieysandra said... [Reply to comment]

xsuke! huh..

Eman said... [Reply to comment]

i loikeeeeeeee this entry!
kiterr bakor jek si mulut puaka tu! dose besar tu dari membunuh taww!
bakor! bakor! bakor!

dyg said... [Reply to comment]

sy pon jauhkan diri jela yg mmpu ngan org cmni..mulut puaka kan mesti bau.hohoho

Cik Ezy said... [Reply to comment]

xnk kwn ngn org b'mlot puaka..
seram je..
haha

~Aku Usahawan~ said... [Reply to comment]

menyampah ngan mulut puaka...hasad dengki jer keja..mcm ler dia perfect sgt..

Anishaway said... [Reply to comment]

mish main kasar nampakkk. hehe

title tu peduli ape orang kate mish, sape terasa dialah sentap.. :))

si mulut puaka sila kembali jalan yang benarrr.

najihah sahami said... [Reply to comment]

@eRza farEeha

hahaha..u baru tau ke?err...mcm xbese kan..:P

najihah sahami said... [Reply to comment]

@emieysandra

sama la yunk. dan jgn pernah suka kat depa ni eh.:)

najihah sahami said... [Reply to comment]

@Eman

ok eman..ti eman bawak lighter eh.
:)

najihah sahami said... [Reply to comment]

@dyg

tu la. sama la kita yunk.

.:|kamaryeah|:. said... [Reply to comment]

yg blh kt buat adelah buat dono~
if boleh lari ape lagi??
cabuttt~~!!!!

najihah sahami said... [Reply to comment]

@Cik Ezy

hoho..tau xpe kan..

najihah sahami said... [Reply to comment]

@~Aku Usahawan~

yep..tau xpe..suka benor buat overtime tak bergaji kan?huhuhu

najihah sahami said... [Reply to comment]

@Anishaway

hahaa.mish kan konon bajet lembut..:)
haha..haa..tu mulut puaka, anish brutal dh suh balik ke pangkal jalan dh pun. sila2 la yea. :P

najihah sahami said... [Reply to comment]

@.:|kamaryeah|:.

haha..hati2 kalau nk cabut.pastikan cabut ke tmpat yg btol. kang termasuk lam kandang harimau lak.

diana said... [Reply to comment]

cakap lepas sama tak dengan tulis lepas??

ni entry sindir akak la tu..kan??
huh!!
mencik!!

najihah sahami said... [Reply to comment]

@diana

hahaa..adeh..akak lak yg terasa lebih2...woo..bahaya la entry ni. hahaa...lek kak. bukan untuk akak ni. hahhaa..

apik pehe said... [Reply to comment]

mek...penah kena ke mulut puaka nih?

.:: dieylah :: said... [Reply to comment]

mulut puaka?
kuar api tak? hehe..
memg x leh blah la sape mulut nih...
pasti busuk giler... ^^

chenta hatie said... [Reply to comment]

semalam pon cek kna marah disebabkan mulut puaka org len , ish ish ish . tak adil btul tau sedey! skrg ramai yg ade status PHD yg tak diiktiraf . sob sob sob , sabar jelah kan .

apek poyo said... [Reply to comment]

yg den polik bilo bos sendiri berperangai mcm nih..ngeeee
dah takdo kojo ko bos?..wakakaak

Suara Kalbu said... [Reply to comment]

Orang mulut puaka ni sebab banyak sangat bela saka. Memang akak nyampah orang mcm ni

CIK TOM said... [Reply to comment]

cik tom plg xsuke org mulut puaka..nyampah....

missdora said... [Reply to comment]

mulut bau longkang, bangang gilaa.. :D

nuriz said... [Reply to comment]

jaga le mulut tu sebab mulut badan binasa. dosa besar kalau sebar fitnah.

p/s:tak paham le org yg suka reka2 cerita dan tikam kawan dari belakang