Monday, March 21, 2011

Teguran Atau Makian

meh sama-sama renungkan.

" Maaf dik, tempat ni tak dibenarkan berdiri tau. kalau adik nak tengok, adik duduk kat kawasan sana tu yea.."

"Tak boleh nak tengok ke tempat ni tak de orang berdiri. tak paham ke tempat ni kawasan larangan. belajar tinggi-tinggi tak pun tak boleh nak pikir ke? "

disini, Mish nak klasifikasikan yang pernyataan pertama tu sebagai  teguran. dan pernyataan yang yang kedua tu adalah makian. setuju tak.

kalau ada yang salah atau tak kena apa salahnya tegur baik-baik kan. tegur ok, bukan maki. kalau tegur lembut tu kan senang hati je orang nak dengar. ni tak. kalau main maki-maki orang pun makin panas. nak dengar kata pun rasa macam panas je hati kan. adoii.

korang semua pun mesti tak suka kan kalau kena maki. maka, jangan la memaki.

19 comments:

Gen Fujita said... [Reply to comment]

Yea setuju. Tegur baik-baik, senang nak terima. Kalau maki-maki, jangan marah kalau kena maki balik. He he...

eRza farEeha said... [Reply to comment]

aishh..xbley bla btol org mcm tu..tp wt ke mung xpe..ahhaa...

Cik Ezy said... [Reply to comment]

yg pertama tu teguran yg baeik..
yg kedua tu perli..
kalo maki msti gne ayt2 maki..
=)

tiEra said... [Reply to comment]

tegur lebih baik kan..at least org x terasa n xdala jd gado

.: iEyLa :. said... [Reply to comment]

huhu..ni mesti kne maki tahap xleyh bla ni..haha...
xagak2 la plak nk tegur..
"budi bahasa budaya kita" kot..huhu

Bulan said... [Reply to comment]

org yg suke maki nie jenis xskolah gak.sbb tue dia xtaw beza org maki ke tegur.

iszieylyanziy said... [Reply to comment]

ayat pertama nice jek,,ayat kedua,,hempuk je org yang ckp cm tuh,,ngeee

Cik Miera said... [Reply to comment]

kalau kiter maki2, kita akan dimaki balik..jom ramai2 maki org yg maki tu..hihi...

FasiHaH SupiaN said... [Reply to comment]

setuju.....yang kedua tu selalunya orang yang cepat melenting selalu tegur macam tu....

p/s: najihah, ada lah link blog dia...xperasan ea..

apik pehe said... [Reply to comment]

"mek!! jange la diri situh!!kan ado tempat hok bulih diri nuh...g sano lah!!". Jerit apik pada mish najihah...

Burp said... [Reply to comment]

sape berani maki awkk!!! ckp kat sy!!!

iZzuDdin said... [Reply to comment]

ni kisah sebenar ke or xde kena mengana dgn yg hidup n mati?

kadan2 tu klu tegur pelan,xde org nk dgr..susah jugak tu... -.-

mrs.sabri said... [Reply to comment]

tu bukan makian la dik..tu teguran BIKIN PANAS namanya..hehe..kalau makian dah tentu dia mencarut atau mengeluarkan perkataan2 yg tidak baik.. :)

Miss Yaty said... [Reply to comment]

sabar ye mish..org sekarang memang mkin rmai tak reti hormat org dah..huhu

nazirulhazwan~ said... [Reply to comment]

err, ang terase ngn den ye mish?xpe, bia den tego bek2 :

"mish, jgn la emo2 yer, x elok utk kesihatan"

best tak teguran den??hahah

sab said... [Reply to comment]

haha. betul2. sabo je la mish. org kite susah nk paham mcm mne kan. haih.

Tauke Budu said... [Reply to comment]

nak bagi nasik tambah sikit
kalau time nak nasihat tuh pastikan mimik muka anda bersesuaian takut nanti org ingat kita sindir pulak...tetap boleh sakitkan hati org..jadi nasihat beserta mimik muka yg suci

ezzyra said... [Reply to comment]

panas kot klo org maki2 ni...nk tgur pon...kna la elok2 kan...bru org x rasa skit ati..

Belalang Hijau said... [Reply to comment]

sape pulak maki mish nih?
meh kasitau belalang...
biaq belalang santet dia kasi
busung perut...
berani kacau mish ye

:-p