Wednesday, November 17, 2010

Cerita Lembu di Aidiladha..

hai semua~!!
wahahahaha..Selamat Menyambut Hari Raya AidilAdha ye semua kawan-kawan..hari ni meh kita pakat kira berapa ekor lembu @ kerbau @ kambing yang akan tumbang..

dulu-dulu punye raya korban,hurm..means zaman Mish kecik-kecik dulu..memang giler punye meriah raya korban ni..maklumla...rumah dua pupu Mish jadi pusat penyembelihan yang terbesar la kirenye kat kampung Mish time tu..memang happening..orang dari luar semua datang nak tumbangkan lembu...kami jarang tumbangkan kerbau ngan kambing,....hehe...hari 1st raya je dalam 7 @ 8 ekor lembu yang kena sembelih..

masa tu Mish kecik-kecik lagi la..dalam sekolah rendah lagi..kitorang dulu, masa arwah nenek ngan atuk masih ada..balik kampung tu adalah wajib..so, kalau dah pagi raya macam ni..Mish ngan adik-adik plus sepupu la yang paling excited..orang lain balik sembahyang raya pergi makan-makan dulu..tapi kami tak...jenguk lembu mula-mula sekali..

disebabkan Mish dulu membesar kat kampung, so, instinct ngan lembu tu memang kuat..setiap lembu dua pupu Mish tu ada nama. siap hafal lagi kau. haha..pastu kalau lembu kesayangan nak kena korban taun tu...perasaan tu memang amat sadis wey...rasa macam sentap giler..mana tak nye, tiap-tiap pagi lembu tu la yang kami bawak pegi makan rumput kat padang, petang-petang lak, naik basikal..halau lembu tu masuk kandang..aduss..feeling kot..

pagi raya, masa lembu nak kena sembelih..Mish memang tak berani nak turun tengok..series..selain geli ngan darah..Mish kesian kat lembu tu..kena ikat tangan dan kaki..(aa..lembu ada tangan dan kaki?abaikan)..dah la tak leh lari ke mana-mana dah..menangis panggil parents pon kite tak tau..kan..haha..umi Mish pesan..kalau kita cakap kesian kat binatang nak kena sembelih tu, daging binatang tu kita tak leh makan. so, nak makan daging punye pasal..rela Mish tak pergi tengok..hanya mampu berdoa dari jauh..

lepas je daging lembu tu diagih-agihkan..projek pertama Mish dan geng-geng budak kampung adalah.......panggang daging lembu tu yang kami dapat.. kami panggil daging pacak..sedap kot daging ni..lebih-lebih lagi yang fresh..aumm..hhahaha..masa tu dah tak ingat dah lembu yang dikasihani pagi tadi...haha..ingat nak makan je..

malam lak, biasanya sepupu wat BBQ...kalau rajin Mish join..tapi rasanya tak pernah join kot. coz wat kat umah dua pupu tu. Mish takut jalan malam..gelap..takut ada 'benda' lalu. haha..maklum la Mish kan sorang pompuan time tu..sepupu lak kepala ligat, so Mish selalu kena buli..haha..

tak pasal-pasal mish duk bercerita sal lembu kan??haha..just untuk tatapan sendiri masa akan datang..pengalaman kot ni..skang dah tak merasa semua tu..dah besar panjang..kan? pulak tu, raya taun ni pon tak balik kampung..coz dah tak de sape kat sane..series sedih..rindu sangat ngan arwah chek (nenek) ngan ayah (datuk)..semoga roh mereka ditempatkan di tempat orang-orang yang beriman...aminn~


psst~
saje je taruk gambar..takut korang boring baca entry panjang lebar tu..aihh..mood nak berbabling dah datang..ni la jadinye..layan je la ye korang..~!!hehe...salam adiladha wat semua~jangan makan banyak sangat daging k~!


15 comments:

g0m0k9enDek said... [Reply to comment]

dah x der yg paling tua... mmg x meriah.. sob..sob..sob.. mish.. tisuuuu!!

Aretikz said... [Reply to comment]

Apa nama lembu tu ya? ahah.. Kami pun ada juga.. tapi lembu tenusu.. yg kena wat korban lembu2 jantan jak.. kalau cukup umur.. tp slalunya jrang2 sampai umur sal kna wat korban knduri kawin.. ahakz..

RuSh D said... [Reply to comment]

masa kena sembelih sedih kat lembu.. pas tue makan daging panggang...hahaha...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply to comment]

BBQ kambing sedap Mish..hehe

suzie rahman said... [Reply to comment]

salam aidiladha.ala ltk r pic rya.haha

fara said... [Reply to comment]

same la kite.
xlek kg sbb dh takde sesape kat sne.
dlu mase kecik pon mama tak bg tgk org sembelih lembu.
sbb takot kite kesian kang takley mkn plak kan. hehe!

Salam Aidiladha :)

NuSaNa NoSa 91 said... [Reply to comment]

slmt hari raya haji mish~~ ^_^

Afiq Din said... [Reply to comment]

mish ade lembu kesayangan ke?
haha

jeera said... [Reply to comment]

hahahaha...
tkut ye ? muke cm gengster :P
btw, salam aidiladha jugak :DD

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

salam aidiladha...jom meh raya umah cik tom!

padin said... [Reply to comment]

errr meriah ke tak meriah, tetap sama, aku xmakan daging huu,

LadyBird said... [Reply to comment]

akak x berani la nk tengok org sembelih lembu..
tengok org sembelih ayam pun dah pengsan bagai..
hihihihi.. xdapet nak tengok camne aktiviti penyembelihan tu.. huhuhu

Fello Ariza said... [Reply to comment]

mish...
.
..
...
....
.....
......
apesal....
.
..
...
....
.....
......
nampak berisi?..

hahahaha :P

apik pehe said... [Reply to comment]

mishh..selamat berhari raya yer..samo la kiter mish..cek(atok) apik dulu bela lembu..sebelom melih tu..g main2 dulu nga lembu...hak hak..

siap bg makan jagung bakar lg

Suara Kalbu said... [Reply to comment]

Selamat Hari Raya Aidiladha cik adik sayang.


p/s : someynya budak baju belang belang tuh