Monday, October 28, 2013

Sakit Belakang Semasa Hamil

Assalamualaikum w.b.t.

kandungan dah nak masuk 22 minggu. means dah 5 bulan lebih la baby tecikk ni duk lam perut kan. ahaa. dah memacam ragam dah Mish rasa sepanjang dia duk lam perut. muntah ngan loya tu walau tak teruk merasa la jugak kan. adat orang mengandung. ehee.

sekarang ni dia femes ngan sakit belakang pulak. tiap kali bangun tidur mesti rasa macam nak bengkok-bengkok je badan. sakit belakang rasa macam ditarik-tarik. tips dari misi cakap kalau nak bangun kena mengiring dulu. jangan bangun menegak. gigi dan mula denyut. baru nak risau pasal keperluan kalsium baby. mesti baby dah sedut kalsium lebih ni. susu tepung tak minum. so sekarang just minum susu UHT Dutch Lady yang Low Fat tu je. kadang-kadang makan calci-yum yang macam budak-budak duk makan tu.

banyak benda kena belajar sepanjang mengandung ni. mood pun sekarang bukan main emosi lagi. haha. lagi-lagi time sakit pinggang, punggung dan lenguh-lenguh kaki tu datang. sian encik hasben. selalu jadi mangsa. sobsss. lelaki-lelaki kena banyak sabar tau kalau isteri mengandung. hikss. thanx suami!

kalau balik jalan lama-lama sikit, malam tu suh la hasben gosok belakang sikit. sapu-sapu minyak kat kaki. bagi hilang rasa tegang urat tu. lepas tu malam-malam tengah tidur asyik nak kena bangun betul-betulkan tulang sikit. lenguh. dah tak tau nak tidur gaya macam mana lagi nak bagi selesa. sobss.

ada yang cadangkan beli nursing pillow tu. ahaks. nice idea!



sekarang ni tak sabar nak beli barang-barang baby. tapi awal lagi. tunggu 7 bulan ke atas baru sedap-sedap nak membeli. umi pun cakap macam tu. ehee. sabar ye baby. lagi beberapa bulannn je. duk baik-baik lam perut. nanti mama belanja baju. yeayy!

5 comments:

Fiza Rahman said... [Reply to comment]

Dugaan ibu mengandung. Sakit belakang tu biasa bagi ibu yg tgh hamil.

Tak care.

deno said... [Reply to comment]

assalamualaikum mish! lama deno tak jenguk mish, tadi baru jumpa link blog mish.. tengok2 sini, mish dah preggy! OMG! tahniah mish! :)

semoga segalanya dipermudahkan... amin! ^_^

LadyBird said... [Reply to comment]

najihah, dh tgk albumj? xnak shoot tengah pegnen ke? :D.. mesti comel..
sampaikan salam akak kat ibu yer :D

pha is said... [Reply to comment]

waa.. kesian kat bakal isteri saya nanti.. (verangan).. hehehe

Lydia Miza said... [Reply to comment]

Jg kesihatan mish, posisi tido kena jaga, duduk alas bantal kat blakang klu sakit ye dik