Wednesday, October 8, 2014

Supplemen Tak Berkesan?

Assalamualaikum w.b.t.


dah cuba makan bermacam tapi tak pernah berkesan. rasa kecewa sampai tahap nak bunuh diri je rasa kan? lepas tu dalam hati mengutuk-ngutuk si penjual kononnya menipu la, barang tiruan la bla bla bla. pernah renung-renung cuba mencari di mana silapnya tak?

Apa yang patut dibuat kalau rasa macam supplemen ni macam tak berkesan je. macam menipuuu je.




Cuba muhasabah diri kejap. vitamin yang sepatutnya makan 2 biji 3 kali sehari contohnya, korang makan berapa biji? berapa kali? ada ikut aturan? ada minum air masak yang banyak? ambil la apa-apa jenis vitamin atau supplemen sekali pun, perkara paling penting adalah kena minum air kosong  sekurang-kurangnya 2L sehari. tak amek supplemen pun kena minum air kosong yang banyak jugak tau. Lepas tu ambil supplemen mengikut aturan dan tolong lah konsisten. okeyh sayang sayang semua?

Paling penting sekali adalah hubungi penjual berkenaan. tanya penjual yang korang beli produk tu, kenapa tak berkesan? cerita semua masalah yang timbul atau apa yang anda rasa lepas ambil supplemen tu. Tetapi kebanyakan pembeli ni, bila ada masalah, terus stop guna. tukar produk lain cepat-cepat. No no no. jangan macam ni kawan.

supplemen amek masa 90 hari tau untuk menunjukkan kesan atau serasi dengan badan sepenuhnya. dan, ianya bertindak bergantung pada badan seseorang. means, kalau si A amek 2 minggu set slim, dah turun 2 kg..kita amek 2 minggu set slim yang sama cuma turun 0.5kg je. jangan cemas, sebab badan B lain, badan A lain.

selian daripada tu, sesetengah supplemen tak boleh di ambil bersama dengan ubat atau supplemen lain. ini mungkin boleh menyebabkan  kurang penyerapan supplemen oleh badan kita. bila badan kita tak dapat menyerap supplemen atau ubat tu dengan sempurna, jangankan kesan ubat, kesan supplemen pun mungkin tak kan menjengah. oleh itu, dapatkan panduan pengambilan yang betul dari penjual anda. mungkin anda boleh jarakkan 2 atau 3 jam antara supplemen atau ubat ubatan. bagi satu satu diserap oleh badan. badan pun tak pening, kita pun happy.

so lepas ni, jangan skip-skip supplemen lagi. minum air kosong banyak-banyak tau. kalau ada masalah, cepat-cepat hubungi penjual supplemen yang kita beli supplemen daripadanya. please. kalau penjual tak bagi jawapan memuaskan boleh rujuk peniaga lain. sebab itulah pentingnya kita membeli daripada penjual yang bertanggungjawab.

sekian    :)

Berjimat dengan bijak bersama Shaklee.

saya SID anda,
Najihah (1092621)
0139139891
Fb : Najihah Sahami
FB Page : Vitamin Cantik Sihat
email : najihahsahami@gmail.com


2 comments:

Diana Rashid said... [Reply to comment]

ye betull..ada setengah tu baru nmakan satu hari dah nak nampak kesan..haru betoi..

Najiha Sabri said... [Reply to comment]

sy pun pernah makan banyak suplemen tapi takde kesan. myb sbb toksin banyak kot dlm badan. btw, nice entry !