Monday, April 9, 2012

Susahnya Nak Buat Orang Percaya

seribu kali kita buat kebaikan, mungkin satu dua je orang ingat. lagi-lagi orang yang tak berpengaruh macam kita ni. tapi bila sekali kita buat kesalahan, akibatnya sampai mati kita kena tanggung. thats why la orang selalu pesan, berfikir dulu sebelum bertindak. bila dah terlepas, impossible la untuk undur balik.

kepercayaan ni satu elemen yang mahal dalam perhubungan,persahabatan, atau pertalian, sekali ianya hilang, nak dapatkan balik kepercayaan tu, mungkin mengambil masa. andai kata kau berusaha sampai lunyai sekali pun, belum tentu kau dapat pulihkan kepercayaan tu seperti sebelumnya.

kawan aku cakap, kepercayaan tu ibarat kertas. sekali ianya direnyukkan, ianya takkan kembali ke bentuk asal. tidak akan!

so, kalau dah orang percaya kat kau, jagalah kepercayaan dia baik-baik. jangan sia-siakan. nak dapat kepercayaan tu susah. tapi nak hilangkannya, mudah je. kau tipu, kau curang, kau rampas, kau tikam belakang, sekelip mata je kepercayaan tu hilang. malah, even dia terasa dia tidak dihargai pun, kepercayaan tu boleh terhakis.

aku pernah rasa sakitnya bila orang tak percaya kat kita. dan aku pernah rasa bagaimana rasanya hilang kepercayaan. beware.
#for somebody.

6 comments:

Aida Omar said... [Reply to comment]

pernah rasa kedua2nya sangat kecewa dan sedih T_T maka dengan itu berhati-hatilah.. :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply to comment]

akk pernah rasa sakit bila org hilang keprcayaan...bkn mudah nk beroleh kepercayaan org kembali

Puan Besar Shag Yahaya said... [Reply to comment]

Shag pun pernah rasa macam tu. Selalu gak. Sebab, Shag ni jenis huu haa sana sini. Aiyok. Pernah jugak hilang kepercayaan sebab salah sendiri. And, Shag jugak memang payah nak percaya kan orang sejak kes back stabbing. Lol lol :D

JH said... [Reply to comment]

Bila sekali dia dah buat kat kita, kita mesti dah tak percayakan dia lagi das. Serious

alif haris said... [Reply to comment]

betul.. sekali kita menipu, persepsi orang terhadap kita tak akan berubah walau kita dah berubah jadi penjujur. :)

tomatokering :) said... [Reply to comment]

yuppppppppppp setuju lebih 10000000000000% mish !