Tuesday, September 24, 2013

Apabila HB Low

salam semua.

dah lama rasa tak menaip kat belog pepel nih. rindu rasa hati. apakan daya. idea tak mencurah mari. time bawak kete, time mandi laju la idea berduyun-duyun mai. mustahil la boleh menghapdet saat macam tu kan. bila dah duk depan skrin, otak terus hang. apa daaa. kena update ios7 jugak otak ni karang. haha.

opss, ekceli nak citer mai, last week pergi check up kat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak, maklumla nak jadi ibu kan. ahaks. cek punya cek, lain semua dah okey, tapi HB pulak low. membebel la cik misi kat sana. masa ambik kat jari guna mesin hemocue tu, dapat bacaan 9 je. lepas tu kena amek darah kat lengan. situ pun low. 10.6. dah la sakit misi tu amek darah. dua hari tangan gua tak leh gerak beb. keras semacam sebab bengkak. haha. bila anak manja mengandung. gini la aduannya. serba-serbi sakit.

masa mula-mula tau HB low rasa macam rilek lagi. sebab tak tau risiko kan. then balik farmasi, bukak google, opss, bahaya rupanya HB low ni. risiko tumpah darah, keguguran, bayi cacat. terus datang keinsafan dan nekad!! walaumacam mana benci pun aku terhadap ubat, harusss telan jugak Iberet Folic tu. sebab kandungan iron tablet dia tinggi berbanding haematinic dan obimin.

mula-mula makan Iberet tu, diarrhea jugak la sehari suntuk. mungkin permulaan. demi baby, ku redah jua. ahaha. lepas tu lama-lama makan dah tak de masalah. alhamdulillah. selang dua hari lepas tu aku try pergi KKIA tu balik sebab nak cek HB kan. untung keje kat klinik, anytime boleh pegi sesuka hati. haha. dan lepas cek tu, alhamdulillah jugak, naik la walau tak sikit. 11.6 bacaan dia.

patut la sebelum ni rasa migrain je bila kena cahaya matahari. rupanya darah merah kurang. misi cakap kalau low lagi lepas dua minggu ni kena ambil sample 'stool'. paham apa tu stool? haha. najis okey. sebab tak nak bagi sample stool tu la buat aku gigih jugak makan Iberet.

ekceli, banyak cara lagi untuk naikkan HB. antara yang Mish google adalah, banyakkan makan makanan yang mengandungi zat besi seperti berikut :

-hati ayam (booster paling hebat, tapi tak digalakkan sebab organ dalaman)
-jambu batu.
-ikan bilis
-petai
-sayur bayam
-buah-buahan kering
-telur
-kekacang

dan sebaiknya, pengambilan makanan di atas diambil bersama makanan yang kaya dengan vitamin C. sebabbb, vitamin C membantu penyerapan zat besi dengan baik. contoh macam kau makan ikan bilis, then kau minum la jus oren. paham? elakkan makanan yang boleh menghalang penyerapan zat besi contohnya teh dan nescafe. kalau nak minum susu, jarakkan pengambilannya okey. bila dah mengandung baru rasa macam bersungguh nak jaga kesihatan. hehe. special tau perasaan ni. hee.

semoga urusan selepas ni dipermudahkan. aminn~

3 comments:

pha is said... [Reply to comment]

betol2.. dulu masa clerkship kat wad bersalin, antara masalah ibu mengandung yg paling banyak, iron deficiency anemia.. tapi masa tu selalunya tengok doktor prescribe hematinic je...

Lydia Miza said... [Reply to comment]

Jg makan ye mish syg

Izan Ishak said... [Reply to comment]

tahniah mish!!! kena jaga diri baik2 time pregnant ni tau. takmo skip2 mkn iberet folic tu.

k.izan pun masa mengandungkan zayyan hb asyik low je. tak lalu juga nak telan hari2 iberet folic tu. nasib baik sgt masa nak bersalin semuanya kembali normal.

#k.izan pun tak sabar nak tgk bby mish thn depan!