Monday, December 16, 2013

Tips Sebelum Dapat Anak


seriously Mish main tibai je tajuk tu. malas nak pikir. ada lebih kurang 2 bulan lagi sebelum i nak jadi mak-mak ni kn. so, entry pun dah ke arah mak-mak kn. padahal mak belum beranak. haha. lantakkk la. layankan je. :p

simpan cuti.
yang ni Mish tekan sangat dalam diri Mish. tengah duk kumpul cuti banyak-banyak untuk di bawak ke tahun depan. senang. memang la cuti bersalin nanti Mish nak ambil 3 bulan. tapi ni Mish spend cuti in case baby tak sihat, atau pengasuh ada hal ke apa ke. tak logik plak Mish nak bawak baby gi tempat keje kan. sah-sah la kena amik cuti. semua ni Mish belajar dari umi. so, cuti biar terlebih.

nanti kalu lebih cuti banyak-banyak boleh goyang kaki kat rumah. yeehuuu!

berjinak-jinak dengan kanak-kanak.
yeahh..kalau yang tak suka kanak-kanak tu boleh dah slow-slow pegi jalan umah jiran yang ada anak kecil. main-main dengan budak kecik. try test dukung baby seround dua. perhatikan apa yang normally budak selalu buat. kenalpasti perangai-perangai kanak-kanak. senang la nanti nak tackle hati anak sendiri. dah tackle anak sendiri baru senang nak didik dia. right?

okey, my husband tak reti kendong bby baru lahir. kena asah ni. ayuhhh! siapkan parang tukul bagai. haha. come on sayang.

luangkn masa sebanyak boleh dengan pasangan dan keluarga.
sebab nanti dah sibuk ngan anak dah. kita taktau anak tu nanti jenis banyak ragam ke tak. kalau tak banyak ragam, alhamdulillah, seronok nak bawak pi jalan-jalan. takde masalah. tapi kalau time sakit semua tu, masa dan perhatian konfem kat baby kannn. memang la orang yng busuk hati dan hatinya tidak redha akan cakap, tula, buat lagi anak awal-awal, kan dah takde masa untuk masing-masing. haha. gelak setan. rezeki anak tu lgi indah. masa bertiga tu nanti lagi indah. Allah aturkan the best!!!


kenalpasti kaedah didikan anak.
cuba bawak berbincang dengan pasangan camane nak didik anak nanti supaya anak tak terkeluar cuan keluarga bahagia dan diberkati. contoh macam kena bertegas bab tu. bab ni. well, berbincang la semampu kamu ye. jangan sampai terpikir nak pukul-pukul anak sampai lebam plak. ingt, anak tu ibarat kain putih.

psst..Mish nanti memang tak leh ajar anak shopping kuat sangat. tak nak manja-manjakan sangat anak. tapi husband kata Mish selalu manjakan Iman. dia tak cakap depan-depan, tapi i know my husband very well. haha.

berbaik-baik dengan kenalan dekat dan jauh.
boleh pungut hadiah baby lebih sikit. haha. mommy materialistik!



5 comments:

ct kektus said... [Reply to comment]

tang cuti tuu memang kena stanby kan kak. in case ada pape terjadi, leh cover kan. :)


MamaHarriz said... [Reply to comment]

nice entri. yg last yg tak thn tu hihiii

MamaHarriz said... [Reply to comment]

visit2 :)

Pha Is said... [Reply to comment]

tips last tu x bleh blah.. hahahah

Shahida Hassan said... [Reply to comment]

haha..lawak la yg last tu..anyway goodluck ye..semoga semuanya lancar..baby pun sihat..