Thursday, September 18, 2014

Resepi Kerepek Crabstick Yang Mudah dan Lazat

Assalamualaikum w.b.t.

hari selasa hari tu kan cuti umum. makanya sebagai ibu ibu, haruslah merajinkan diri di dapur. untuk breakfast tu aku sediakan bihun goreng tawar je untuk alas perut. tawar sebab aku memang kalo masak memang tak suka nak rasa-rasa. memang bajet chef terkenal la gayanya. Kesian suami aku kan, makin kurus la alahai. tapi kerana bersalah aku gantikan dengan sup tulang sedap bangettt untuk lunch kitorang. makan ngan telur bungkus. gandingan yang mantap semantap kitorang. haha.

Amni plak macam baik je mood dia hari tu, so mama nya boleh la berlagak ibu ibuan kan. aku pun rajin la masuk dapur mengenangkan betapa terliurnya tengok post kat facebook gambar Kerepek Crabstick. dah alang-alang stok crabstick beku ada dalam peti, moh le kita membuatnya. daun kari pun gigih aku import dari kampung. haha.

let me tell you first, this kerepek memang sedap lahai. rugi siapa tak cuba. dah la nak buat senang macam hembus nafas tarik nafas je. haha. okey, aku over.

Bahan-bahan

  • Crabstick
  • tepung beras secukupnya
  • lada sulah
  • garam
  • daun kari


Cara Penyediaan

first, siat-siatkan badan crabstick tu dengan kejamnya like i did ni. bagi halus mulus gitu baru sedap kan. tapi rasanya kalau tebalkan sikit pun sedap. baru terasa keketamannya.


dalam bekas yang lain, gaulkan tepung beras, garam, lada sulah dan daun kari...oh, jangan dicari mana daun kari masa ni. daun kari dalam peti. belum ambik lagi. haha.


lepas tu masukkan dalam bekas crabstick yang di siat-siat tadi. gaul gaul gaul bagi sekata tepung ngan crabstick tu.



lepas tu boleh la mula panaskan minyak, dan menggoreng.



lepas tu tunggu sejuk, dan bolehla makan dengan penuh nikmat. i tell you again, sedap sangat kerepek ni okey. ralit makan sampai tau-tau dah habis sebekas.

lepas makan, kalau bimbang berat badan naik, dont worry...set slimming Shaklee kan ada. :)

ehh..interframe anak sendiri. haha. Amni nak ucap terima kasih sebab sudi datang belog mama dia. hee.

Ahlamakkkk..lupa nak letak gambo kerepek yang dah siap masak. nanti i update lain ye you alls. heee

3 comments:

ummi aqilah (LM) said... [Reply to comment]

Ahaaa akk ada lg stgh bgks crab stick. Tp x gaul tpg beras pun. Men gaul ngan perisa je aritu. Haishh x reti tau nk bg halus gitu. Pki pisau ke m

Diana Rashid said... [Reply to comment]

kalau buat bihun rasa tawar..cuba cara ni..
ambik cili hijau atau cili padi ke..
potong2..perah limau nipis dan garam sikit.kacau2...lepas tu makan la dengan bihun tu..sedap tau..tak la rasa bihun tawar je..hehhe..

Ania said... [Reply to comment]

Blognya keren! Saya lihat bahwa kamu upload banyak foto. Apa kamu mau mengembangkan blognya lagi? Kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Kamu bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Kami tidak terhapus filenya dengan waktu batas. Coba servis kami tanpa registrasi:)