Tuesday, January 27, 2015

Makan Supplemen Semasa Hamil Boleh Sebabkan Bayi BESAR??

Assalamualaikum w.b.t

Ramai ibu ibu yang mengandung takut untuk ambil suplemen sebab mentaliti mereka dah disogok dengan pepatah " amek suplemen, nanti baby besar, susah nak meneran, nanti koyak banyak, penat nak usung perut boyot".  Akibatnya, ramai la para ibu memandang ringan terhadap penganbilan suplemen semasa hamil.

Secara purata, berat bayi kat Malaysia ni dilahirkan dengan berat normal iaitu 3.0kg hinggan 3.5kg. Semasa mengandungkan Amni, saya amalkan suplemen Shaklee. Berat Amni masa lahir 3.3.kg, kir normal la kan. Mungkin orang cakap perut saya nampak besar sebab saya ni jenis yang rendah dan berisi semasa hamil.

Kita ni kalau orang biasa biasa cakap kita susah nak ubah mentaliti tu kan. Ni meh kita sama-sama renungkan apa kata Dr Hamid Arshat yng merupakan pkar sakit puan melayu yang terawal di Malaysia.



Apakah yang dikatakan bayi besar dalam kandungan?
  • Berat lahir adalah melebihi 90th percentile untuk usia kandungannya (umur kandungan dalam kiraan minggu).
  • Bayi-bayi ini mempunyai berat lebih daripada 90% dari semua bayi didalam lingkungan usia kandungan yang sama.
  • Bayi-bayi yang mana beratnya berada didalam kawasan melebihi garisan 90% di dalam carta pertumbuhan bayi dalam kandungan.
  • Secara amnya, bayi yang cukup bulan dan berat badannya melebihi 4 kg adalah dianggap bayi besar dari usia kandungan.


Sumber : http://www.myhealth.gov.my/

Kebiasannya bayi besar dari usia kandungan disebabkan oleh faktor
  • ibu adalah masalah  paras gula tinggi dalam badan atau kencing manis
  • keturunan – ibu atau bapa bersaiz besar
  • peningkatan berat badan terlalu banyak.
Oleh itu, ibu ibu jangan lah mudah melatah dan merasa takut untuk consume apa apa jenis suplemen semasa hamil termasuk Shaklee sebab dalam dunia sekarang susah kita nak dapat nutrien secukupnya even kita makan berkilo-kilo sayur sekalipun, belum tentu nutrien dalam sayur tu masih kekal. Mungkin nutriennya rosak semasa proses memasak, memotong atau pun ianya dicemari dengan racun. Oleh itu, suplemen boleh membantu mencukupkan zat zat nutrien yang kosong dalam badan kita.

kredit kepada Puan Aini. Pengambilan supplemen semasa hamil tidak mempengaruhi berat bayi, bahkan, ianya membantu bayi dalam kandungan mendapat nutrien yang secukupnya. Jangan takut untuk mengambil any suplemen semasa hamil, nak lagi best, dapatkan nasihat doktor yang menjaga anda.

Berminat untuk mendapatkan set kehamilan Shaklee dengan harga yang istimewa??
Konsultasi dan jadual pengambilan EKSLUSIF untuk anda dengan setiap pembelian.

Saya Shaklee Indipendent Distributor anda yang ceria,
Najihah (1092621)
sms/Whatsapp : 0139139891
emeil : najihahsahami@gmail.com



4 comments:

ummi aqilah (LM) said... [Reply to comment]

Pada akk yg penting kita telan smua tu utk baby. Yg lain xmo la pk. Apa yg doc bg mestilah yg terbaik utk ibu dan baby.

Takat bila hamil tinggi perut dgn mgu seiring pd akk okey je. Malah biasanya bila 36 mgu tinggi perut baru 34-35 je pun walau org duk kata perut besar..

Najiha Sabri said... [Reply to comment]

Hai akak !

Even saya tak kawen lagi baca post akak ni. Hahah. Saja nak tahu. Ni kira ilmu jugak kan?

Suka baca blog akak ^^

LYAfrina said... [Reply to comment]

tq for sharing..

bg lya vit penting jugak utk kesihatan ibu & tumbesaran baby sendri.. cuma kita kna bijak memilih vit mana y terbaik n sesuai.. kiranya paling sng, just mkn aje vit y disediakan oleh doc utk ibu mgndung

Lea IsNawi said... [Reply to comment]

haish susah nk konsisten makan vitamin ni

sokmo off on..lupa sokmo