Friday, November 25, 2016

Resepi Mee Rebus Terengganu

Musim hujan sejuk sejuk ni memang nyaman perut kalau dapat makan mee rebus yang panas-panas kan? Mee rebus ni antara makanan feveret dulu kini dan selamanya. Resepi mee rebus ni aku buat guna cara umi. Memang dijamin sedap dan mudah pulak tu.



Bahan-bahan
- mee kuning 500gm (1 paket)
- 7 biji bawang merah**
- 4 biji bawang putih**
- 1 sudu lada hitam ** (boleh kurangkan kalau nak kurang pedas)
- setengah sudu udang kering **
- sayur (optional : sawi, kubis panjang, carrot, tomato)
- ayam, udang, sotong, daging (optional)
- 3 biji telur

Cara-cara



1. Kisar semua bahan bertanda ** kemudian tumis dengan sedikit minyak dalam periuk.

2. Bila dah menggelegak, masukkan ayam, udang, daging dan sotong. Kalau boleh biar ada semua ni sebab air dari setiap bahan ni boleh menyedapkan lagi rasa mee rebus ni sampai ke tahap bintang. Hee. Kalau takde takpe la. Nak buat camane kan.

3. Tambah air secukup rasa. Biar berpadanan kuah kita dengan mee tu. Takde la nanti kuah terlebih sampai tak nampak mee. Hehe.

4. Bila ayam dah nampak macam masak, boleh mula masukkan mee dan sayur-sayuran. Disebabkan kat rumah i olls ada sawi je, maka kita campak sawi je la.

5. Pecahkan telur sebiji, sebiji. Biarkan telur tu masak sekejap, baru kacau. Kalau tak nanti dapat telur hancur. Hehe

6. Perasakan dengan gula dan garam. Kalau jenis makan pak aji, boleh la letak sekali. I olls tak makan so tak letak.

7. Dah siap semua boleh tutup api, then hiaskan dengan daun sup, daun bawang, bawang goreng dan lada merah. Kalau nak lagi best boleh buat sambal kicap dan makan bersama mee.

0 comments: