Friday, July 30, 2010

Makan Kat Luar vs Masak Sendiri


MORNING!!
waa...awlanya mish bangun..
uiks..
dunia nk trblik pe..

haha..dh2..toksah duk perli2 aku..
hurm..
td mase Mish duk berwalking2 kat blog org..(aktif btol aku skang)
trjumpe la blog c Jobot ni....
ntah sesape je die ni..

walobagaimanapon, n3 pagi ni bukan la nak bercerita Mish jatuh hati ke kt abg Jobot (abg ke??)..jz rase terpanggil nak tolong jwab n3 pling latest die stakat pembacaan aku la...iaitu..Rumah Bujang: Makan Luar Atau Masak Sendiri? Mana Lebih Jimat?

biarpun c Jobot tersebut meminta readers nya jwab kat ruang komen..aku tetap degil..aku nak jugak jwb kat page aku......

hurm, tajuk die tu agak2 nice la bagi orang yang duk umah sewa cam aku ni...dan orang yang sedang brkira2 untuk menyimpan duit wat kawen...lebih2 lagi bila Ramadhan hampir tiba nih..

makan kat luar ????means,makan kat kedai or bli makanan kat kedai then tapau ntuk makan kat umah....jimat ke ek ?ok, meh kite tgk...

nasi : RM1.00
ayam : RM2.50
sayur : RM0.50
teh ais : RM1.00

ok..totalnye....nah..genap2 RM5.00...kalau dah seminggu xnye abis dalam RM30??tu baru sekali makan..kalau yang makan 2x sehari...huhu...kira sendiri...

ok..tgk ni plak...

stok beras 5kg : RM13.00
stok ayam sekor (bli kt mydin) : RM11.50
sayur2an (kobis,carrot,etc) : RM5.00

c...cuba korg bandingkan ikut stok duit dalam jangka masa panjang...sume tu aku bajet lam seminggu r ley tahan ntuk barang mentah...ntuk beras tahan la lam 2 bulan..
hehe...so,aku pilih masak sendiri..jimat gilerr..kedai makan skang berniaga sebab nak untung je tinggi..tambah2 ngn harga gula yang agak2 biadap skang...

makan kat luar :

  1. nak pegi ke kedai tu guna motor @ kereta in case yg kedai agk jauh @ malas jalan kaki cm aku...dah kene gune minyak @ petrol...petrol mahal sikalang wooo....jangan membazir...
  2. makan kat kedai kena ala2 sopan..beradap..pompuan melayu la katakan...kot2 kesopananku tu bley meng attract ku..cesh..pasan
  3. b4 tu..nak kene cri seat...g awal dapat la ko meja ngan kusi..agak2 lewat tu..makan ats lantai la nampak gayenye....padan muka..sape suh malas masak..
  4. nak order sikit punya lame..nak2 bulan pose t..mak oihhh..jenuh la nunggu...
  5. bila dh dapat order..jangan ekau ingat bleh makan sosodap rase..ada je xkena..nasi lembik sangat..ayam masin giler..sayur lak macam nak bagi kambing makan...air lak xkaw langsung...haaa..kan da xleh nk adjust tu..
  6. tengah2 syok makan..ada plak la pakcik nih n the geng..duk smoke2...ngan asapnya berkepow2...uih...bikin panas..nak halau??bukan u punye kawasan...so, sedut je la.....
  7. yang paling penting...bersih sangat ke makanan kat luar tu..konpem je chefnye blik dari tandas..basuh tangan dulu b4 sambung masak..hahahaha...jangan muntah kat cnie
hahaha..jangan la marah k...klw korg pndai pilih kedai insyaAllah..xjumpe situasi cenggini....dan kepada yang berniaga tu...aku xla cakap sume kedai..tp most kedai yang aku pnh pegi, msti ad punya la masalah2 kebersihan..xpun service....dah memang sume xperfect kan.....so, wat2 la rajin masak kat umah tu...hehehe

nota bawah kaki busuk :

  • Mish pun sebenarnya bukan la pandai sangat masak2 ni..takat wat 2 3 lauk same tu bley la...hehe...tp actually, Mish ;agi selera mkan kalau airtangan sendiri, selain airtangan umi lol..
  • tahap ketereran mish adalah 3/10...still kena blajar...cian hubby Mish t...
  • segala penulisan di atas adalah dari dalam pale otak Mish..jgn marah, jangan trsinggung k...anybody has their right...

9 comments:

att said... [Reply to comment]

masak sendiri!
sebab blh jimat.
sebab blh makan sorg2.<-kalo msk xberapa nsedap.
=]

Rainbow said... [Reply to comment]

saya pun tertarik gak ngn n3 jbot ri tu. mam kat umh lebih puas hati dan yakin tanpa was3 sbb air tangan sendiri wpn kdg2 ada yg hangit ;P

FaTiN said... [Reply to comment]

aku fikir pun camtu, masak sendiri is better. tapi tu la, bila malas satu hal hehehehe <---pemalas nak masak tapi rajin ben makan

najihah sahami said... [Reply to comment]

alls : hahaha..sgt2 stuju..tp nk msak sndiri ni prlukan kerajinan ang kental dear..adess...

puteri cahaya. said... [Reply to comment]

masak sendiri!!..

1. Jimat.
2. Sihat.
3. Yakin.
4. Cepat.
5. Puas Hati.

hehehehe.. tapi, kalo dah keje xsempat kot masak.. erm, dok uma @ study boleh lah.. kalau sesekali nk makan luar, okey jer.. kalau dah hari2 fikir balik lah.. wat budgeting!Confirm anda pilih MASAK SENDIRI~.. huhuhu =)

Amy Tommy said... [Reply to comment]

jom sama2 kite masak sendiri yeha...
tp kalu duk umah sewa masalah aku x suke bla kte masak member2 lain goyang kak tnggu mknnan siap ..tu pling pantang aku rase nk sepak tuan2 puteri tuh...huh.. pling kurg amik r tugas masing2 kan..last2 aku masak tuk mulut sendiri padan muke..hohoho

najihah sahami said... [Reply to comment]

puteri : waa...siap ad sebab musabab lagik..stuju2.

amy : aah..aku sokong dokong tokong 100% tu...time kita masak laju...nak tunggu yg dorg..perghhh brjanggut..hahaha

vespa jobot said... [Reply to comment]

hey..thanks 4 ur response!
yes..segala yg terungkai kini terjawab..masak sendiri lebih baik..tp kpd mereka yg x reti masak kiranya x leh berjimat la ek..asyik kene mkn luar..itu kes apo mcm?haha

p/s:ai'm 22 lo..dont 'abg2' lo..hehe

najihah sahami said... [Reply to comment]

hahaha..ok2..adik..teettt..

ermm..lau kes g2...bg sang kumbang kene cri bunge cpt2 le..huhu