Monday, January 13, 2014

Azam Ketika Mengandung : Exclusive Breastfeeding

alhamdulilah, dah masuk 32 minggu dah baby tecik dalam perut ni. tahap teruja sama naik ngan tahap ketakutan. teruja untuk bergelar ibu. teruja untuk berjumpa dengan si penendang hebat dalam perut ni. teruja nak terjun ke alam keibubapan. tapi terselit juga ketakutan bila memikirkan kedaan semasa dalam labour room nanti. ketakutan bila memikirkan tanggungjawab yang kan ditunaikan lepas ni.


semoga semuanya baik-baik saja. umi boleh beranak sampai sembilan orang, aku ni baru sorang. fuhh. semoga semangat dan kekuatan umi bersama aku.

ekceli, Mish nak kongsikan beberapa azam yang Mish sepanjang Mish mengandung ni. semuanya adalah cubaan untuk menjadi yang terbaik buat bakal baby yang keluar nanti. Antara yang paling utama, Mish nak cuba memberi exclusive breastfeeding sekurang-kurangnya sehingga baby berumur 6 bulan. ini bermaksud, no susu lembu atau susu formula, no air masak or whatever jenis air, no solid food sebelum umur baby 6 bulan. seronok tengok baby yang menyusu susu ibu ni. badan tegap-tegap. jarang dapat penyakit. cuma kerja macam Mish mungkin membataskan sikit perlaksanaan tu. tapi insyaAllah. Mish nak cuba. hee. misi mencari breastpump tak setel lagi. huu. mohon tipss daripada akak-akak berpengalaman ye. insyaAllah kalau berjaya sampai 6 bulan tu mungkin akan diteruskan sampai umur 2 tahun pulak.

Tips Bagi Menjayakan Exclusive Breastfeeding Bagi Mommies Yang Bekerja
1) Kumpulkan ilmu mengenai penyusuan susu ibu terutamanya maklumat berkenaan ibu yang bekerja. kena belajar google la teknik mengepam, jadual mengepam dan cara nak simpan susu yang dipamkan tu nanti.
2) Melaburlah dengan membeli pam dan peralatan menyusu yang bersesuaian dan mampu milik. setakat ni Mish aim nk beli Spectra 3 sebab ramai cakap bunyi dia tak kuat berbanding ngn pam letrik yang lain. elokla nak bawa kat tempt keje kan. tapinya, dia sedikit berat lol. hee. ikut keinginan nk beli medela freestyle. tapi ikut kemampuan Spectra 3  sudah memadai kot.
 3) Sediakan stok susu ibu 2 minggu sebelum mula bekerja. masa dalam pntang tu tk pe la kalau tak nak but stok pun kan. sebab memang 24jam ku boleh bertepek ngn baby. tapi dah nak masuk keje tu kena gigih la buat stok. lepas tu kena ajar anak minum guna botol. yang ni la sakit sikit biasanya sebab baby dah selesa minum direct tetiba rasa plastik. eh? hehe. pandai-pandaila cari puting yang berseuaian ye.
 4) Rancang masa dan tempat yang sesuai untuk pam. yang ni la Mish cakap pasal jadual mengepam tadi tu. kalau keje dari pukul 8pagi sampai 5petang, sekurang-kurang perlu mengepam 3 kali okey. klu boleh waktu yang konstinten la, supaya bila dah terbiasa nanti, sampai je waktu mengepam, susu dah tersedia. tinggal nak pam je. lepas tu cari la tempat yang kita rasa selesa. surau ke, stor ke. kalu nak pam kat meja pejabat pun boleh, beli je kain yang macam pashmina tu buat tutup.
 5) Beritahu majikan anda. yang ni penting la. senang. mana tahu majikan kita boleh bertolak ansur, dia siap sedia tempat lagi untuk kita ke. hehe. beritahu majikan supaya senang kalau dia tengok anda tak de kat tempat anda, dia tau la anda tengah projek mengepam. tak de la dia nak ganggu. 
 6) Percaya “Saya boleh”. Ibu yang menyusu ni, mindset dia kena sentiasa positif. sebab ia akn mempengaruhi pengeluaran susu. kalau kita rasa down, susu pun sikit, nanti baby nak minum apa. susu sikit ke, penat ke, tetap set dalam minda, "Saya boleh" " Saya nak memberi yang terbaik untuk anak saya".
7) Pengambilan makanan yang sihat. tak dinafikan, bila bekerja, jadual makan ntah kemana sebab terlalu sibuk dengan kerja. so, Mish  cadangkan pengambilan ESP Shaklee. kebaikan ESP untuk ibu menyusu memang banyak. tak caye boleh google.

boleh jugak belek brochure Susu Ibu Tiada Yang Lebih Baik Darinya...  mungkin kat situ lebih detail. hehe. semangat! semangat!!








3 comments:

missShila Nget said... [Reply to comment]

mesti boleh punya laa..

bagi baby bambam..

anamizu said... [Reply to comment]

wahhh dah 32 minggu ea ?
smoga semuanya dipermudahkan :)

|| a - j . E . E || said... [Reply to comment]

insyaallah boleh.. yang penting kene cekal!! chaiyok!!