Thursday, January 26, 2012

Kenapa Mata Gajah KECIL

selalu kalau sebut gajah je mesti orang bayangkan yang besar-besar saja. besar macam gajah. gemuk macam gajah. dah sememangnya gajah tu menatang yang besar kan. sebab tu semua macam gajah. bangga gajah tau. tapi, pernah tak korang perasan mata gajah. mata gajah sepet je. kalah mata pakwe Korea ai tau.

ini adalah gajah dan anaknya. aku citer bajet macam korang tak penah tengok kan. haa. sumber from google image. tak kuasa la nak snap sendiri. gerunn oh.

kau penah tengok mata gajah? tak penah? kesiann. nasib baik Mish dah tepek awal-awal gambar gajah tu. umi kata Allah s.w.t kecikkan mata gajah sebab tak nak bagi dia tau dia tu binatang paling besar. sebab kalau dia tau. nanti dia rendah diri. ala, macam manusia la. kalau manusia, tau dan sedar dia tak macam orang lain. dia isi lebih sikit dari orang lain. mau tak makan. tak kuar main. tak berkawan ngan sesape. yela, namanya merendah diri. mahmudah tau. tapi akan jadi mazmumah bila perasaan tu terlalu menebal sampai memencilkan makan minum. memudaratkan diri tau. ish..tak baiknyaaa.

jadi, macam tu la kot perasaan gajah kalau dia tau dia tu gemuk. sian gajah kan. hehe. semua ni umi cerita masa kami ontheway nak ke Cameron Highlands aritu. lalu ikut Tasik Kenyir. dan tepi jalan tu ada santuari gajah. masuk free! so, time pergi dan balik kami singgah. barang free. siapa tak mau kan.

then, sampai sekarang Mish still percaya dengan cerita umi tu. ntah betul ntah tidak ye. mana la tau umi nak main-mainkan kami ke. adess. malu betul kalau kami percaya cerita dongeng ni kan.

18 comments:

Tea said... [Reply to comment]

ha ah kadang2 ade yg tak insurans mulut tuu.. hey ko ni makin mcm gajah lahhh... boleh?

laskar pelangi said... [Reply to comment]

woooo! lama dah tak tengok gajah yg real.dulu tgk pun time melancong kat bangkok...maybe kot mata gajah kecik ..jd dia xtau dia temok cmtu..hik3 pelangi pun percaya gak kisah umi mish tu....eheheheee~

Cik Aqilah Wardah said... [Reply to comment]

cik wardah kecik gak.. tp, mate pon kecik jep... erk!

Innanie | Ariffin said... [Reply to comment]

heheh.

saya orang besar. saya juga punya cita-cita yang besar.

stp orang ada kelemahan dan kekurangan kan?

pha is said... [Reply to comment]

arwah ayah aku pulak pnah cakap yg gajah tak tau yg badan dia besar sebab dia tak leh tengok badan dia sebab telinga dia yg besar tu dah halang pandangan.

diana said... [Reply to comment]

oo...rupanya..
akak baru tahu..:)

nuruashia ♥ said... [Reply to comment]

yke sbb die bntang pling bsr jd mte die kecik??
hohoho

Halimatun Sa'adiah said... [Reply to comment]

mate sy kecik mcm bdn sy...
suke tgk gajah.

Syat0za Zai said... [Reply to comment]

logik jugak kan :D

eRza farEeha said... [Reply to comment]

sbb mata die xbesau..kih3

kaioax said... [Reply to comment]

mata mish besar sbb bdn mish kcik an? huhu

Puan Besar Shag Yahaya said... [Reply to comment]

Kalau letak depan cermin dia tahu tak dia tu besar ? HAHA :D

semutsengal said... [Reply to comment]

mishh,

kenapa tulisan kau laptop aku takdapat support ? takleh baca entri.

FasiHaH SupiaN said... [Reply to comment]

citer mase kecik2 memang selalu jadi ingatan.huhu

Aretikz said... [Reply to comment]

Ouch ~ terasa.. sal mata kekanda sepet mcm jepun.. not korea yek? ahakz..

Aida Omar said... [Reply to comment]

boleh dipercayai juga tu.. yela asal gemuk je orang kata kita macam gajah.. sian gajah tu. haha

Jumir said... [Reply to comment]

Kalu mata gajah beso....nanti orang tak kata la..."badan beso macam gajah"...tapi orang akan lebih suka kata..."ko ni badan bulat macam mata gajah".

LadyBird said... [Reply to comment]

akak plak dgr citer knp telinge gajah besar.. sebab untuk menghalang matanya drp nmpk bdnnye yg besar.. kalau x nanti mesti die asyik nk serang kite je sebab die tahu die besar dan gagah..