Tuesday, March 20, 2012

Tak suka makan UBAT!

sejak kerja ni, macam-macam jenis ubat Mish try guna. sakit sikit, try makan ubat ni. yelah, kita bagi orang makan, tapi kita sendiri tak pernah cuba. so, mana nak tau terbaik ke tak kan? hehe. berdedikasi plop ayat ai eh, adeh.

memang dari kecik Mish tak suka makan ubat. setiap kali sakit, ubat-ubat cuma jadi perhiasan dalam peti sejuk. pernah sekali abah paksa suruh makan ubat, punyaaa la geli tekak ni nak telan sampai muntah-muntah. lepas tu, abah suruh lap sendiri. macam zalim kan? tapi tu la abah. tegassss. huhu. dia tak de la nak ajar anak-anak dia geli-geli ni.

semakin menambahkan kebencian wa terhadap ubat adalah apabila semalam wa guna ubat titis mata Chloramphenical Eye Drop sebab mata Mish macam merah-merah gitu. takut la kena sakit mata. seksa.

bila dah selesai titis dua titis dalam mata kiri dan mata kanan, terasa best gila-gila sebab sejukkkk je mata. dalam 5-10 minit lepas tu, tekak rasa pahit. ciss. lupa yang rongga mata tu bersambung ngan rongga tekak. yarkss. pahit tu memang tak terhapus even Mish telan dua botol air mineral. insaf!

korang suka telan ubat? memang tabiikkkkk seppering(spring) ah!

6 comments:

gdsbnga said... [Reply to comment]

suke ubat sirappp ! tapi dah besa kena makan yang pil . hihi . awk mintak bagi opinion regarding to this tee . thanks :)
http://gadisbunga93.blogspot.com/2012/03/takan-hilang-melayu-di-dunia.html

Puan Besar Shag Yahaya said... [Reply to comment]

Shag mata pedih macam mana pun tak pernah lagi pakai ubat mata tu. Takut den. Baik titis kan air paip je. Tak rasa pape. Lol lol :D

Skrg rasa pahit lagi ke ? Kiki :P

H.S said... [Reply to comment]

ubat liquid memang saya tak boleh telann.rasa nak muntah je kalau paksa pun.

kalau tablet atau pil tu okay la.

eh?tak tahu la pulak pasal mata tu.maksud saya letak kat mata tapi kat tekak pun boleh rasa? ok baru tahu. o.o

Woofer Storm said... [Reply to comment]

dari sy mkn ubat,bagus sy telan jihah..tapi kenyang ke kalau kurus memanjang je?lalla~

~psttt:sila mkn lebih skit^^

Cik Jannah said... [Reply to comment]

saya sukaa ubat batukk je mishh ! hehehe.. lamanya tak msuk sini. dia pon dah lain blognyaa.

pha is said... [Reply to comment]

chloramphenicol eye drop.. hmm.. masa 2nd year dulu rasanya penah dispense ubat ni... leceh bila nk kena kira concentration yg sesuai supaya isosmotic dengan air mata. hehehe