Saturday, December 17, 2011

Jom makan BUDU!

Ehemm . selamat sejahtera semua. Salam satu Malaysia. Salam satu budu. Haha. Kali ni nak cerita pasal budu. Siapa yang tak makan budu mai rapat-rapat.nak suruh jadi suka makan budu. Siapa yang dah suka budu tu pi baca jauh sikit. Tak payah nak ajar dah pasal dah pandai kan. Haha.

Memang kalau kat klinik ni, ada la sorang dua yang tau Mish ni hantu budu. Bab jadi hantu ni tak payah satu klinik tau. Malu. Haha. tak semua makanan jadi sedap bila cicah ngan budu. Macam Mish, Mish suka budu yang memang budu betul. Mish tak suka budu masak. Buduk perah asam limau, budu letak durian ke tempoyak ke. tak suka tak suka. Hilang rasa asli budu tu. haha.

Kenyet-kenyet cili padi 4 5 ketul. Konpem dah meletop. Meh nak share makanan yang best cicah ngan budu meh. Lepas ni ampa kena cuba tau. Tambah-tambah buat mereka yang nak kawen ngan orang pantai timur. Mai try budu meh. Memang sedakkkk gile a.

Kangkung.
Tak kisah la kangkung goreng ke kangkung celur ke. sememangnya kangkunglah yang terbaik kalau cicah ngan budu. Kalau Mish, ada kangkung ngan budu, nasik tak masak lagi pun kangkung tu dah habis dulu. Haha.

Ikan goreng.
Sebelum ni Mish kurang makan ikan. But, since yesterday, Mish dapati, makan ikan goreng yang kecik-kecik tu. Apa nama ntah, bila kita goreng garing-garing..pastu cicah ngan budu. Perghh. Terangkatttt kerusi. Haha. Percaya tak?



Ulam
Ulam yang best cicah ngan budu is pegaga. Yep..pegaga. susah nak dapat. Kalau duk kampung boleh la makan. Sampai gemuk pun tak habis pegaga kat padang tu. Haha. Ulam lain Mish kurang. Ehee.

Pernah tak buat nasik goreng kampung lepas tu, korang letak budu sikit. Kalau tak pernah try la buat. Best!! Arwah atuk Mish ajar dulu.  Lepas tu, nanti buat korang yang suka megi tu, try la masak megi, lepas tu letak budu dalam satu sudu. Ce try buat. Sedapp! Lepas tu, nanti balik, korang goreng kentang garing-garing. Lepas tu try cicah ngan budu. mesti lepas ni korang say bye-bye je kat sos cili. Haha.

Meh kita pakak makang nasik lauk budu. Pahni leh la jalang-jalang kat tranung. Hahaha.hambekk toh..babai!


19 comments:

FaraLoveChoco said... [Reply to comment]

akak ada tag 1 contest utk kamu..jgn lupa tgk..:-)

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

wahh banyak y blh mkn dgn budu ek!

sll mkn dlm nasi kerabu je..hehehhee

gdsbnga said... [Reply to comment]

saya tak penah makan budu , cencalok sume tuuu . tak penah ade keinginan nak try pungg . orang kate sedap . ye ke ? hihi .

~Nana BamBam~ said... [Reply to comment]

budu..sedappppp..letak air limau nipis + cili api....wooo berasapp..hahaha :P

diana said... [Reply to comment]

masak dengan megi??
biar betul..
hehehehee

Tea said... [Reply to comment]

ha ah budu kena makang nga ikang gore.. sedakk aaaa

Anonymous said... [Reply to comment]

apasal entry ko makin merapu akhir akhir ni?

❤ eyeme ❤ said... [Reply to comment]

ikan selar kuning weh..hahahha..nak garing lagik, rebus dulu pahtu mu goreng la..hahaha

lagi satu kan, pekena singgang dgn budu pun malatop!!!!

argh..lapo lapo!!

emieysandra said... [Reply to comment]

wah..dasat gak mish ni, emiey pun xpnah letak dlm megi mahupun cicah kentang..terbaik lah!! :P

Jay said... [Reply to comment]

mu biar betul mish?makang budu dgn megi?hahaha...budu the best...layan seyhhhhh...:0..lapo pulak cite pasal budu ni.hahaha

apik pehe said... [Reply to comment]

haha..senyum2 apik baca post mek kali ni.budu tu peberet apik gok la mek..setakat 4-5 cili tu tak power lagi..haha..

Tapak Kaki said... [Reply to comment]

kalu budu behe nge ikang singgang sedak jugok..haha

diana said... [Reply to comment]

betul ke entry mish makin merapu ??
ekekke...
anon tu mesti pembaca setia mish..:p

Wanie said... [Reply to comment]

kangkung + budu?? huhu..seram je bunyinye..hihi
kat umah wanie tak penah ade budu..huhu

YOUsoF said... [Reply to comment]

Takpelah Usop duduk jauh sikit lah sebab tak berapa pandai nak telan budu ni.. Sekali dua je, itu pun masa sekolah dulu.. Tak ingat masa tu kerusi terangkat ke tidak.. haha

siti kektus said... [Reply to comment]

kite pertama dan terakhir kali makan budu masa form4. buat rasa2 boleh lah budu tu. nak buat pengganti sos cili, tak terfikir lagi. hehehe :p

ahsfantasy24 said... [Reply to comment]

Budu cap bilis adalah budu yang best!
hehehhe :)

Latest Post:
1. Menarik tentang PMR 2011. Menarik?
2. Memang sudah ditakdirkan untuk sementara.

Puteri Iqa Izyan said... [Reply to comment]

iqa tak suka budu. tak penah pulak rasa betul2 budu tu mcm mana. haha.

tp kalau sambal belacan, best woo ^_^

Suara Kalbu said... [Reply to comment]

Budu ? Sedap makan dgn nasi panas, ikan goreng ... tpi lama dah tak makan huhuhuhu