Wednesday, August 11, 2010

Cerita Satu Ramadhan

uhuk2......
ehemm....em....bulan Ramadhan yang dinanti2kan selama ni tidak mendatangkan keceriaan buat Mish...demam..batuk..selsema..sakit perut..semua bersatu hati menyebabkan aku benar-benar tiada kudrat. semalam 2 orang housemate kesayangan aku bawak aku pegi ke Unit Pesakit Luar..nasib baik yang sorang tu ada lesen kereta. kalau tak, xtau la nak cekau kat mana drivernye...

actually, secara jujurnya dan tulusnya, walau pun aku a.k.a Mish bakal menjadi seorang Penolong Pegawai Farmasi xdela hebat mana pun...,aku memang pantang kalau kena makan ubat dan pegi klinik...haipp~ sangat2 xsuke...

tapi semalam oleh kerana ketidak laratan yang amat dan desakan Mr Choc dan housemate yang pot pet suh pegi klinik jugak, aku terpaksa akur..dalam hati kecilku, mati la aku kalau kene masuk air...erkk~takut akan injection..i`m going to die..huhu..

sampai je kat UPL, kami kene tunggu sampai pukul 8 cz doc g smayang maghrib..ades..dah la xlarat giler..mau je rasenye baring kat kerusi tu..tapi malu, cz ade sorang guard yang agak muda xbrape nak muda la kt blakang.. sempat lagikk..adess.

mungkin kerana terlalu prihatin dan simpati ngan keadaan aku menyebabkan aku dibenarkan untuk jumpa doktor lebih awal...mana tak nya, muka aku sebijik cam zombie kampung pisang tapi cun tetap ada. dalam hati, aku berdoa, bagi la aku doc @ MA yang nsem dan bujang..ahaks..gatal..

masuk2 je. hampeh...hampa...sorang doc muda, perempuan kat dalam ngan sorang staffnurse beliau...mood : kecewa

doc : dah berapa hari demam ni??
Mish : erm..baru je ptang tadi..tapi batuk ngan selsema dah 4 hari...
doc : sebelum ni ada amik ubat paper ke??
Mish : xde lagi..
doc : awak belajar kat mane?
Mish : kat Sungai Buloh..tapi skang ngah praktikal kat Satelit 7 hat HSNZ ni..saje je nk menunjuk2...wuu..Mish xmalu..haha

sambl tu staffnurse cek suhu badan Mish...

staffnurse : 39.8 darjah celcius..
Mish : mak aih...suhu badan raksasa ke tu?
doc : owh..k...ada lagi mane2 tempat yang xselesa?
Mish : sambil menunjuk kearah perut kat perut ni ha...tadi pun xleh nak jalan coz rase sakit kat sini...
doc : ermm...awak pegi bilik nombor 7, awak pegi buat urine test dulu ek..takut urine kotor...

arghhh.....aku memang benci situasi camni..aku xsuke!!!rase mau je aku cabut balik ke rumah..tapi xboleh, cz rekod aku ada ngn die..tambah2..die tau aku trainee at Satelit 7..aduss....

lepas je dapat result, jumpa doc balik...

doc : ermm..urine awak xde masalah..awak sakit kat belah mane tu??
Mish : Kat area sini...sambil menunjukkan ke arah rahim
doc : ermm..ok, pegi baring kat katil tu, saya cek..

fuhh..seb bek doc pompuan..kalau ada adegan baring2 ngan doc lelaki..mampuih aku..hahaha..sebaik saja doc tu sentuh badan aku..

doc : uih, panas nye awak ni...

lepas doc tekan2 perut aku dan cek mana2 bahagian yang sakit..doc tu still xdapat punca..lalu dia akan menjalankan proses men scan perut aku...

uwaa..takut..cam pregnant lak ase..b4 tu, doc anya aku, awak dah kawen ke?adess..muka sikit punya suci dikatakan dah kawen..ish~

selsesai je proses scan, doc cakap,xde masalah...die cuma bimbang kot2 perut aku ada cacing atau kuman dari tikus or smthg else...alhadulillah xde...

aku nak cepat2 berlalu..aku dah xnak lagi wat ujian lain2..xsuke..xsuke....

and finally, doc preskrib ubat-ubat seperti berikut:

  1. T. PCM 1g qid
  2. Syr. Benadryl 10 ml tds
  3. Mefenamic Acid 2 cap prn
  4. Difflam Gargle
  5. T. Actifed 1 tab tds
semuanya untuk 5 hari...

fuhh.....common medicine jerk rupanya...ehehehhehe...

pastu kami pun balik ke rumah..dan aku terus masuk bilik..seperkara yang aku dapati, lepas je jumpa doc, badan aku cam sihat sket.cam shock je jmpe doc..hahaha...

pastu aku pun call LP aku, cakap aku nak cuti 2 hari..alhamdulillah, LP aku baik..terus je die kasi...then, lam pukul 9 lebih, umi ngan abah sampai dan aku terus balik ke rumah ku syurgaku...hoorey...

kan aku dah cakap aku anak manja..sakit sket msti aku ngadu lebih2..hehehe...seb bek parents ku paham...dan sudi layan anak dorang yang ngada2 ni....

and today, 1st Ramadhan, aku cuba untuk berpuasa penuh sehari ni..tapi, ada sedikit kebimbangan, cz perut aku terasa mual...bimbang kalau termuntah..abis pose aku..huhu...hang on Mish!!!

ok..tu satu kisah.....dan lagi satu kisah yang membahagiakan adalah.....!!!!

kan aku dah lama giler xupdate blog...ini adalah disebabkan :
  1. sangat sibuk
  2. batuk2 dan sakit2
  3. charger lappy trtinggal kat umah...
huhu..tergendala kerja2 aku...and then, once i on my blog...terus je aku cek nuffnang...and, syukur sangat2 cz ada jugak kompeni yang nak tumpang di blog aku..cewaa...sila..sila...silakan...oo yeah..pas ni korang kena rajin2 klik kat nuff aku tau....hehehe

p/s : doakan Mish cepat sembuh..uhuk2....









































2 comments:

EiJa ZaQuaN said... [Reply to comment]

hai mish..semoga mish cepat sembuh k..,haipp..jgn malas2 mkn ubat..take care..!

Tahniah bakal Pen. Peg. farmasi..ok ape..:)

najihah sahami said... [Reply to comment]

ek..ok kan??nape ada org suka perlekehkan..dorang ingt senang ke nak jadi PPF nih???bukan kena tau bagi ubat jerk...hehehe..tenkiu..

and tenkiu again~