Monday, August 30, 2010

Raya Yang Tak Terundur

hai..hai..Mish In DA Blog....kah2..

hurm...u ollss...dalam xsedar yekk..lagi lebih kurang seminggu nak raya...baju raya pun xde lagik..haisy~
camane ni??tipu la kalau Mish cakap Mish xde lagi baju raya..hihi...baju kurung Mish taun ni 2 pasang..xpenah2...sebab Mish bukan penggaya baju kurung yang tegar..okep..harap kalian faham...before ni paling banyak pun sepasang je baju kurung..ye la tu kot...ingat2 lupe..hehe..

korang bayangkan la..pas orang smayang raya..salam2 ngan kaum kerabat...terus masuk bilik...tukar jeans ngan t-shirt..hak2...*hakikatnya semayang raya pun Mish xpegi..aduss..

seriesly..late 2 years ni...Mish satu family xbrape nak hepi pun sambut raya...cz dah xde kampung..mane kampung Mish??kena jilat dek dinasour..kah2..bukan la...dulu, zaman arwah tok ngn nenek Mish masih ada..konpem meriah giler raya..xraya pun rasa macam raya...

malam raya ada yang tak tidor..perap ayam untuk satey la..kemas umah la...iron baju baru la..xkurang jugak yang berangan jumlah duit raya yang akan dapat t...huhu...

skang, umah tu pun da xde penghuni...dah makan dek reput-reput dah...gelap..suram..tinggalnye saki baki kenangan dan gelak yang pernah ada lam umah tu..banyak memori..kadang-kadang kalau Mish teringat sangat kat arwah dan rindu sangat ngan gelagat kepoh mereka yang pernah menghuni rumah tu..sayu...

perit amat rasa sedih hati....pilu....bukan tilu...sunyi...

kalau la masa boleh diputar kembali...............................................................


kalau diingatkan memori raya masa kecil-kecil dulu...memang lawak giler..tapi best..zaman skang pun dah xde sangat memori-memori cam dulu cz skang, asal hari ray..cerita kat televisyen semua yang best2..nak tinggak pun rugi..efeknya..anak muda, tua, sedare semua jadik malas nak kuar rumah untuk berkunjung ke rumah teman dan taulan..begitu juga kerabat sekalian...haipp~
tu belum dihitung dengan perkembangan permainan vidoe, internet semua..bila diajak jalan.....common jawapan.."xnakla..boring...bek layan desktop" adess...kalau macam ni la..batang hidung kerabat pon korang xkenal...berlaga bahu tepi jalan pun xtau yang depa tu sedara ampa..aduh..aduh...

kecik-kecik dulu...balik je semayang raya..*xsemayang pun..jz g masjid dan beratur untuk kutip duit raye dari pihak masjid...hak2....

pastu bila balik umah..salam ngan umi..ngan abah...dapat $$ lagi...pastu salam ngan sepupu..sepapak...dapat lagi $$..kaye eden kalau gnie terus...

pastu g dapur..makan2...biasanya umi la chef terhormat yang on call pagi-pagi raye...kami yang lain santap jerk..hehe...xlama lepas tu..tengah-tengah duk sonok makan lemang apa semua..dengarla geng-geng 'champion' kampung duk bagi salam...haaaa!!!cepat-cepat basuh tangan..amek beg galas yang ala sandang lintang tu..capai kasut baru..cium dulu..uih wanginye sebelum pakai...pas pakai...*xmo cakap..haha...

berjalan la kami..satu umah ke satu umah..dari umha xkenal sampai la ke umah yang kenal..dari umah melayu islam..sampai la ke umah bangla islam..korang bayangkan!!punye semangat kami punya raya $$ time tu..adehhh...

masa dulu-dulu..dapat 50 sen...80 sen tu pun dah kire syukur giler-giler...tp budak-budak skang...hampeh..dapat 2 ringgit pun dah jeling juling..cisss..dapat kat aku..aku tebuk mata...kah2...



p/s :

bayank lagi nak citer...tapi tak nak bagi korang lelehkan air liur basi kat blog Mish nih...t tercemar..kah2..maklumla...korang punye citer raya lagi ngetop teppp.....kan??

lagi satu...esok merdeka..aku lak post sal raya...kah2..lantak la.....


8 comments:

Attirra Wan said... [Reply to comment]

samela kita..raya pun msti celebrate biasa2 je kan..??huhu...
xpela...hari merdeka tp citer psl raya...
orite la 2..semngat raya katakan..=)

najihah sahami said... [Reply to comment]

huhu..naseb badan la tirra~

zaujahafis said... [Reply to comment]

mud raya sis takde sgt...hehe..camne nak idupkan nih..

Azmi said... [Reply to comment]

ish3...rajin bangat taip panjang2..
kui3...
hehe giler la 2 pasang baju???
mai kat azmi sepasang..hehe

g0m0k9enDek said... [Reply to comment]

cik mish buat kita terkenag2! hahaha

najihah sahami said... [Reply to comment]

zaujahafis : alahai..sis spend duit raye lebih..baru rasa mud raye cz duit bakal habis,..hahah

azmi : uikk..sanggup pakai ek...

gomok : dh mmg terkenang cik gomok..adesss..

nur aisya humaira said... [Reply to comment]

tk sabar nk raye...
huhu

zalizalu said... [Reply to comment]

hehehe... betol2.. zaman dulu2, seronok raya.... semangat... skang da takde feel.. ~~~