Thursday, March 31, 2011

Sunday, March 27, 2011

Ayat Best Masa Kursus Kahwin

wah!!lega sangat. sebab dah berjaya tamatkan kursus kahwin yang satu hari tu. asalnya dua hari kot. tapi slot dipadatkan supaya dapat satu hari je. jimat masa student. hehe.

tak sangka lak ceramah bab kahwin ni best eh. haha. seriyes.dapat lak penceramah yang lawak dan sempoi. perasaan ngantuk pun tak berani nak singgah. tapi ada gak terlelap seminit dua. kah kah kah. memang tak dapat nak lari dari tertidur tu.


  • cara nak urus kewangan.
    kalau suami ngan isteri kerja, penceramah tu cakap lebih baik kita habiskan dulu duit suami. kalau tak cukup baru usik gaji isteri. kalau dua-dua gaji kita usik awal-awal, nanti dah tak de bekap. haha. loike giler statement ni.

    bahagikan duit gaji tu untuk kegunaan tertentu melaui peratusan untuk simpanan 10%, keperluan asas 70% dan kehendak/kemewahan 20%. aduh..agak-agak boleh pakai ke peratusan ni eh. takpe takpe, nanti kawen try eh. haha.

  • beza lelaki dan perempuan

    perempuan kalau tengok cerita sedih sikit dah mengalir air mata. kadang tu menangis lebih dari watak lam cerita tu kot. over betul kan. haha. tapi kalau lelaki sampai part watak heroin mati terkial-kialpun die leh cool je. nampak sangat perempuan ni emosi lebih kan.

    kesimpulannya, lelaki ni mereka tengok dengan mata serta akal dan minda. merka dah set tu hanya la cerita, so, mereka tak de la nak bawak emosi lebih-lebih. mereka dah pikir yang perkara tu macam diluar logik akal. sedangkan perempuan tengok cerita tu ngan mata serta hati dan emosi. sebab tu terbawak-bawak keluar. lawak kan. memang pun. orang lain tengok Battle Los Angeles tu tak de pun sampai nangis bila kawan-kawan mereka mati. Mish lak macam lebih-lebih semalam. aih...

tu je la kot yang nak share. nak share banyak boleh. buka kedekut ilmu.tapi perlu banyak masa kot. haha. baik korang cepat-cepat pi daftar kursus kawen kalau nak tau betapa enjoynya kursus kawen ni. hahaa. lagipun esok exam. study pun belum habis kot. adoi.

psst~
rasa diri ni selangkah lebih dewasa. haha.

Friday, March 25, 2011

Selangkah Ke Gerbang Kahwin

ehemm. kenapa saya malas? kenapa saya malas belajar? kenapa saya malas update? kenapa saya malas nk wat latihan tutorial? kenapa saya mengantuk? kenapa saya rajin online? kenapa dan kenapa dan kenapa.

kalau pikir sebab kenapa semua tu sampai kiamat pun tak dapat jawapan. kottt. hehe.

tapi kan. ada satu lagi yang saya rajin minggu ni.

yea. SAYA RAJIN NAK PERGI KE KURSUS KAHWIN.

owh, saya tak miang. saya tak gatal. saya belum bertunang. saya dah berpunya. ahaks! kena la sedar diri ok. dan Ahad ni ada kursus kawen anjuran kolej. satu hari je. makan tengah hari disediakan. Rm50 je. kire ok la kan.

lepas ni masa kerja dah tak payah nak ikir sal ni lagi. bakal suami ajak, on je terus. hahaa. M.I.A.N.G? tak kan. sapa yang tak mau kawen. aihh. semua nak kan. lebih-lebih agi si Erza tu. yang dah tahap wajib dah. teruk-teruk. haha.

seriyes Mish malu nak join kursus ni sebenarnya. lepas tu si Irfan tu duk sibuk pi ajak. Mish ajak main-main je. sekali, die serius. aduh. classmate tu sorang lak duk pujuk join. susah hati. tapi happy. haha. sengal kan.

then, telefon la umi tadi. bagitau sal ni. cepat-cepat bagitau sebab dah agak umi mesti cakap tak payah punya. pasal awal lagi. lagipun nak exam. so, leh guna alasan umi tak bagi pergi sebab malas la nak join. aih, sekali umi lak yang beria suh pergi. kata umi, kalau tak de duit dia nak sponsor. lepas abah lak beria cakap jangan lepas peluang ni. esok-esok tak tau lagi free macam mana. ok. dengar bebelan parents dengan lelehan air mata di hati. kua kua kua.

so, ahad ni ada kursus kawen. so, satu spet dah lepas. wah! awak, jom kawen! haha.



psst~
agak-agak masa kursus kawen tu leh baca nota lain tak eh. ada ujian tak eh kursus tu nanti. giler ah. Isnin ni exam sampai Jumaat. sesiapa yang belum wish gudlak tu sila la wish skang eh! *paksa*

Jangan Bertengkar Lagi



malas nak taip. just nak cakap. macam best lak layan lagu ni. gilir-gilir ngan Dear God-Avenge Sevenhold. ouchh..

bosan maa ngadap buku. aihh...cepat angkat tangan sape nak tolong Mish study Mikrob Farmaseutik benci uhh subjek tu. jap..kena berfikiran positif kan. SAYA SAYANG, SAYA SUKA MIKROB FARMASEUTIK. done!

psst~
benci ngan apik pehe!!penjual ikan sorang-sorang (sellfish!) haha. padan muka.

sambung study.

XOXO

Wednesday, March 23, 2011

Jantung Hati Demam (Iman)

tadi siang kerinduan tahap menggila babas kat umah. seriyes. sila la percaya yang saya ni seriyesss sangat ok! aduh. homesick ke ape ntah ni. aihh.


minggu depan exam. tapi minggu ni rasa macam nak terbang je balik umah jap. nak makan ayam masak santan umi. sedap uhh. lepas tu teringinnn sangat nak makan ikan bakar ngan kerang bakar. aduh. seksanya kalau mengidam seafood di bumI Selangor ni. mahal nak mampuih. huhuhu. dah la selera tak kena ngan makanan sini. haha. nasiblah non-preggy woman oi.

petang tadi mesej si Athirah my gedix lil sis. dia cakap Iman demam. aih. risau, rindu. kalau si Iman tu demam konpem nanti umi ngan Athirah tu sekali demam sebab kena layan perangai manja dan merengek die. budak kecik demam, biasala kan. asyik nak nangis dan nak mintak perhatian je. sedangkan kita yang dah besar panjang pun macam tu kan.

macam mana nak cakap ek. dan tetap nak cakap. RINDU IMAN. RINDU SATU ISI RUMAH.

video

aihh..duk korek-korek video lam henset tadi. terjumpa lak video budak kecik ni. nak peluk-peluk je rasa. haha.

Monday, March 21, 2011

Teguran Atau Makian

meh sama-sama renungkan.

" Maaf dik, tempat ni tak dibenarkan berdiri tau. kalau adik nak tengok, adik duduk kat kawasan sana tu yea.."

"Tak boleh nak tengok ke tempat ni tak de orang berdiri. tak paham ke tempat ni kawasan larangan. belajar tinggi-tinggi tak pun tak boleh nak pikir ke? "

disini, Mish nak klasifikasikan yang pernyataan pertama tu sebagai  teguran. dan pernyataan yang yang kedua tu adalah makian. setuju tak.

kalau ada yang salah atau tak kena apa salahnya tegur baik-baik kan. tegur ok, bukan maki. kalau tegur lembut tu kan senang hati je orang nak dengar. ni tak. kalau main maki-maki orang pun makin panas. nak dengar kata pun rasa macam panas je hati kan. adoii.

korang semua pun mesti tak suka kan kalau kena maki. maka, jangan la memaki.

Friday, March 18, 2011

Kenapa Jadi Student Duit Cepat Habis?

setiap dari kita mesti pernah jadi student kan? best tak jadi student? mana best dari bekerja eh? hehe. kalau kerja selalu je orang cakap best sebab dah dapat pegang duit sendiri. tak kisahla gaji berapa pun. yang penting duit tu hasil dari titik peluh sendiri. 

kalau jadi student lak biasanya banyak bergantung ngan : 
  • ibubapa ---> tu pun takkan la nak mintak banyak-banyak kan. kena la pikir jugak. dah tua-tua malu la nak mintak duit ngan umi dan abah. tak de duit camane pun mesti kena pandai-pandai cari jalan nak survive. kecuali dah terdesak kan.
  • biasiswa / pinjaman -----> kalau yang ni pulak tenat jugak kot. sebab duitnya terhad. so, pengurusan kenala betul kalau tak nak makan megi di kemudian hari. hehe. lepas tu kalau dapat biasiswa tu alhamdulillah la. kalau yang pinjaman tu, hurm..sakit sikit la kot. kan kan.
  • pendapatan sendiri -------> ehee.. yang ni bagi student yang rajin dan berdikari la. macam-macam cara untuk dapat duit sendiri walaupun bergelar student. online business ke apa ke. di mana ada kemahuan di situ ada jalan. kan kan?
so, dari mana-mana pun sumber kewangan kita tu. kalau tak digunakan ke jalan yang betul. tak kemana jugak kan. duit sekarang macam air. nak masuk tandas pun sekarang dah 50sen kalau kat The Mall tu. mahal wey. nak pi membuang je pun. tapi dah terdesak RM1 pun sanggup kan. macam kat Plaza Low Yat tu. huhu.

so, meh nak tanya sikit nih. masa zaman u olls jadi student dulu kan. ataupun sedang bergelar student skang. apa eh yang menyebabkan duit tu jadi laju je keluar. tapi dah tau yang nak masuk tu punya la susah. bak kata Bulan. hidup ni macam turun naik tangga. duit pun macam tu jugak kot.

kalau jadi student ni macam-macam benda yang nak kena duit kan.  contoh cam beli buku rujukan la, kertas A4, barang untuk projek setiap sem,fotostat nota, beli tu beli ni. kejap je duit habis.

tu kalau guna jalan yang betul rasa la berbaloi gak. tapi Mish sendiri pun as a student banyak je membazir tang mende lain. untuk kegunaan luar akademik. hehe. aihh. tak reti la nak jimat. tak tau nape. antaranya cam : 

  • berfesyen : duk sibuk beli baju baru la, tudung la, seluar la. macam-macam la. padahal kalau tak beli pun bukan rugi. sama je. aihh.. 
  • outing : hoho. ni pun sama. macam mati je kalau duk diam-diam kat hostel. nak jugak keluar. bila keluar tu barang yang tak perlu pun rasa macam perlu. bila dah beli tu bukan guna sangat. nampak sangat nafsu je lebih. teruk-teruk.
  • tengok wayang : haha. kalau si hantu wayang tu memang tak boleh lari la dari melabur duit ke arah ketiadafaedahan ni kan.:P
  • eating : yang ni memang tak boleh nak kawal ok. memang dari kecik lagi memang tak pandai nak kawal nafsu makan. duit ada ke tak de ke. kalau dah rasa nak makan tu. memang kebiasaan takkan pikir dua kali. sebab kalau pikir memang rasa menyesal tak habis. korang pun macam ni ke ek?

kan kan. korang yang student tu mesti selalu habiskan duit untuk mende alah ni kan. siapa tipu dosa woo...mostly perempuan la. kalau lelaki tak tau la macam mana. banyak lagi yang nak share. tapi dah malas nak taip. haha.

Thursday, March 17, 2011

Bukan Riak..Bukan Bangga tapi Suka.

hari ni entry tak de emo-emo eh. haha. nanti Dato Nazirulhazwan marah. dia tu sama je spesies ngan si Miera ni. nak kena saman sebab bercakap hingga melukakakan hati gua lol...haha. siap ang Naz!!

tadi tengah hari ada presentation untuk subjek Mikrobiologi. lepas tu as a student yang 'sangat berdedikasi dan berwibawa' tambah pula 'semangat berkumpulan yang menebal' , kerja tu ditangguh dan tertangguh. lec bagi assemen tu masa before cuti midsem lagi. tapi semalam baru la sibuk nak cari maklumat. kan ciri-ciri nak jadi student zaman skang kan suka berlengah. 

malangnya bagi ahli kumpulan Mish dan untungnya bagi Mish sebab semalam Mish memang tidur gila punya awal la. dari balik kelas sampai la pagi tadi. diorang la yang bertungkus lumus yang siapkan kerja tu. cari maklumat. rancang cara nak presentation apa semua. tapi Mish rilek je tidur. diorang nak kejut. tapi roomate cakap, Mish macam tak sihat. haha. memang la tak sihat. dah 3 malam tidur lewat. hua3..

so, Mish just terima je la part mana yang Mish kena present petang nanti. tak kisah pun. bajet cool. haha

tapi alih-alih kena buat baru gak sebab bila tanya lecturer sal tajuk kitorang. jauh sangat tersimpang. so. lecturer bagi masa la untuk betulkan balik dan postpone presentation tu. untung kan i tidur lena plus nyenyak plus lama gilerr semalam. haha. 

bukan la nak dibanggakan yang tidur lena semalam tanpa buat kerja. tapi untung la tak buat kerja semalam sebab tertidur. kan kan. haha. 

sekali groupmate baca konpem diorang kapakkan bilik Mish t..korang rahsiakan ea. haha.


Tuesday, March 15, 2011

Berfal'sampah' Sendiri

kita takkan pernah dapat apa yang kita impikan. even harapan tinggi menggunung. tapi kita hanya dapat meraih sekali angin lalu pun jadi la. cuba untuk jadi orang yang bersyukur. dan takkan sesekali menyesali atau menangisi segala semua yang dah terjadi tu. so, moralnya..lepas ni. jangan berharap kat orang dan jangan bagi orang harapan tau. sebab ia sakit dan menyakitkan. haha. baca tak ni kawan-kawan? aihh.

jangan pelik lak ngan intro ni. saja kasi menusuk kalbu sikit sebab nak spoilkan mood korang. (bajet korang ter'spoil' la)

korang tau menunggu buah yang tak gugur tu ibarat menusuk pisau kat dada sendiri. motifnya nak bagitau yang..kalau dah tak de harapan tu. jangan la kau berharap. sedih ok! haha. dulu selalu guna ayat menunggu buah yang tak gugur tu. tapi skang. tak payah guna. sebab buah tu memang tak nak gugur pun. aihh. dulu seriyes la frust sampai menonggeng tertonggeng lagi tau. tapi skang. tak dah. sebab ada dia kan. dah malas nak fikir. tapi kadang tu terfikir. ish. cinta itu buta. cinta itu bongek. lalalalalalala~


psst~
dia dah deactivate dia nya akaun FB. adoi. dah tak boleh nak stalk dia dan dah tak dapat nak sakitkan hati sendiri. ada hikmahnya. kan? what ever la guys!!

macam poyo je entry Mish kali ni. lantak aaaa...insomnia. gini la jadinya. cuba untuk tidur ni. aihh..tidur lah wahai mata. haha.

Sunday, March 13, 2011

Terpercik Ke Muka Sendiri

"Azim, kalau along nampak awak saja-saja jalan kat lopak-lopak air tu lagi siap ar awak!!" sila baca dengan nada yang tegas ye. sangat-sangat tegas.

Azim tu adik yang kedua bongsu Mish, baru 6 tahun. Along tu..err..gadis sopan santun ni.



situasi sebenar :
kat depan Sabasun Hypermarket. masa tu ngah hujan lebat ya ampun. rasanya satu Malaysia kot hujan semalam. kan? sila la angguk. pelissss!! lepas tu masa ni nak berjalan untuk pergi ke kedai jiran Sabasun tu la. kedai apa? datang la sendiri ke Kuala Terengganu dan rasai kehebatannya kedai sebelahnya. haha. lepas tu budak umur 6 tahun tu biasala kan. namanya budak. belum cukup lama hidup untuk merasai nikmatnya air hujan. maka, eksaited giler babas la main lopak-lopak tu. lepas tu mula la kaki seluar lencun. lepas tu aku pun naik geram la kan. haha. sebab tu Mish sound die. eh, bukan. bagi amaran keras sekeras cakera keras. ok. crapping!

dalam duk berjalan, ada tiang. korang bayangkan la sendiri eh. so, Mish sebagai gadis sopan santun yang sayangkan adik kena la mengelak. biarlah basah terkena hujan. asalkan adik selamat. konon la kan, macam situasi teruk sangat je. haha.

tiba-tiba..

" Along, kalau Azim nampak saja main hujan siap ea. siap awak.."

gulp. kuang asam punye adik. die boleh pi balas balik amaran keras aku tu. lagi keras kot. ceit.

psst~
Mish tak lepaskan dia begitu saja ok. kena la sekeh sebijik. haha. sekeh manja je la. hah? tak caya eh? nak rasa tahap manja? meh hulur kepala. haha.

Saturday, March 12, 2011

Tak Suka Dipaksa dan Jangan Memaksa

sape la kat dunia ni yang suka bab-bab paksa ni kan. memaksa tu ramai la kot. tapi cuba kalau dipaksa. suka ke?

seriyes nak cakap, orang yang kuat memaksa ni orang yang leceh. and i hate this kind of people. sebab saya tak reti nak melawan. sometime. sila la buat-buat percaya yea. kehidupan yang banyak menjurus ke arah paksa paksa ni membuatkan saya menaip entry merapu ini. adoi.

kita suka memaksa bila dalam keadaan terdesak tapi kenapa kita tak suka dipaksa bila orang lain terdesak. ehemm. nape ek.

kita suka paksa orang untuk cakap perkara yang dia sembunyikan, tapi kenapa bila kita dipaksa untuk bagitau perkara yang kita nak rahsiakan. kita tak suka. kenapa eh?

kita suka paksa mak kita masak untuk kita tapi kenapa kita tak paksa diri kita masak untuk mak kite eh. ok yang ni Mish paham. jawapannya sebab masakan mak lebih sedap. haha.

tapi  kalau tang sayang. tang hati dan perasaan. ouch. jangan paksa ye bang. sensitif. haha. gediks kan.

**seriyes mood**

If you met somebody and really love him very badly, you’ve got set him free. If he came back along with happiness (as Godsend) to you, no doubt he’s yours forever. If he doesn’t, your destiny never let him be yours to begin with. That’s why love doesn’t end up by a marriage and the marriage isn’t the scent of love ending; but its beginning of the eternal true love passion. That’s the thing make acquintance, love and marriage so special and inscrutable to human being as a gift from Allah The Most Omniscient…

so, tak payah bimbang kalau dia pergi. kalau dia jodohmu. pasti jumpa gak kat atas pelamin nanti. hehe. ehem..

psst~
still..its hurting me..

Friday, March 11, 2011

Sorry If I Hurt You

biasalaa dalam hidup ni kita tak pernah lari dari membuat kesilapan kan. sebab kesilapan dan kegagalan yang akan menjadi guru dan pemangkin untuk kita jadi yang lebih baik pada masa akan datang.

dan rasanya semalam, saya jadi orang yang paling banyak menyakiti hati orang. saya tau biarpun mereka tak pernah nak bagitau. dan saya juga tau bila setiap dari mereka, status FB nya, emm..ala ala down. aihh. ntah hape Mish merepek ni. tapi betul. semalam Mish banyak kot sakitkan hati orang. buat orang down. haishh..

bila kita dah rasa diri kita salah. tak rugi kalau kita minta maaf kan. maka, dengan ini, sesiapa lagi yang terasa ngan Mish semalam atau bila-bila la. Mish minta maaf eh. Mish ni kadang-kadang perangai main redah je. pastu kadang-kadang moody tak tentu pasal. Mish minta maaf ea. ikhlas ni. (walaupun ada orang cakap orang ikhlas ta kan cakap dia tu ikhlas..tetap nak bagitau yang Mish ikhlas dan sepenuh jiwa raga dan bakul nii...)

buat mereka yang semalam. sorry. Mish tau la depa tak baca kot blog ni. tapi Mish rasa lega bila dah luahkan kat sini. supaya Mish ingat, semalam, 10hb, Mish sakitkan hati mereka. dan mungkin juga hati kamu, kamu dan kamu.

Mish ni zodiak Leo. so ego tu memang tinggi sikit la. campur ngan keras kepala. so, mereka yang sabar je yang boleh layan kerenah Mish ni. huhu. sorry yea kalau sepanjang Mish berblogging, atau berchatting atau ber la ape-ape pun, Mish dah melepasi batas dengan kamu.

psst~
sebenarnya rasa janggal bila taip entry tak de gelak cam haha ke, hak hak hak ke, atau..huhu. tapi tu la...macam tak masuk lak ngan entry ni kan. hehe.

Thursday, March 10, 2011

Entry Bermalas-malasan

haip. hari ni rajin lagi menghapdate. perlu ke bagitau. jawapannya. ye perlu!! sebab? sebab saya bosan duk kat umah ni. so, baik menaip kan. kalau tak membazir je buat header kaki merapu. hahaha. ayat cover~ tett.

sekejap je rasanya masa berlalu. cewwah. ayat hamba macam sasterawan bersawan lak ye. haha. cuti dah nak habis. sepanjang cuti ni. emm. tak tau la ape je yang Mish dah buat. tak de langsung benda berfaedah selain makan, tidur,sidai baju, basuh pinggan, jaga Iman dan online. haha. tapi tang tidor tu memang 60% daripada cuti kot. haha.

bukan apa. lepas ni dah tak de cuti. kalau universiti atau kolej lain bulan 5 tu dah ada yang cuti kan kan kan. tapi kitorang lambat sikit. bulan 5 tu baru habis exam kot. kesian kan. lepas tu bulan 6 dah induksi. bulan 8 atau 9 insyaAllah posting. perghh. tak remaja betul la. tak sempat nak duk bermalas-malasan lama-lama kat umah.

hoho..padahal duk umah bela lemak jugak. kah kah kah. esok-esok badan pun macam belon udara panas tu ha. padan muka! nasib la kau bakal encik suami. :P

cuti syok. tapi kerja satu habuk pun xsentuh. serius!! banyak kot kerja yang kena buat. ehemm...meh nak cek jap.

Pengurusan Asas
Kimia Farmaseutik  <---- subjek paling demmm ah.
Mikrobiologi Asas
Penyelidikan Asas
Mikrobiologi Farmaseutik <-----lupa. ade ke tak ea? haha


kimia farmaseutik paling banyak kerja. dengan notanya, kuiznya, presentation nya. ish. rasa nak gugur je rambut pikir semua ni. demm demm. psst. dengar cam banyak. padahal 4 je. waddepish la. haha.

nampak gaya balik ni memang jadi lipas kudung ah. hahaha.

sekian terima kasih. ehemm..korang tak nak bagi semangat ke??
(muka tak bersalah).

uikss..lupa lak. Happy Birthday yea gemok! semoga panjang umor, murah rezeki, cepat jodoh ngan abang askar tu eh. hak2. jangan blushing blushing tau. muah pipi gebu ang sekali. kua kua kua. suzie ni geng 5J palking suka menyemak kat belog ni. tak pe tak pe. menyemak je aku tak marah tau. jangan wat hampass kat sini suda. haha.

psst~
dont mess with me ok!!

Wednesday, March 9, 2011

Perkara Perlu Ada Untuk Tidur Yang Nyenyak.

wahahahaa..punya la tak de idea kan. sampai masuk bab tidur. hey. tak salah pun rasanya pakai tajuk ni kan kan. sebab, hari ni, memang hari tidur sedunia pun. pagi tadi Mish dah join sis LM bangun lambat. lepas tu tengah hari tu lepas hantar adik pergi sekolah, ade la jugak terlelap kejap. petang pulak, hujan lebat giler. lagi la syokkkk tidor kan. haha.

alih-alih muka tembam sebab tidur je. seriyes. ni pun dah rasa tembam sikit ni. aih. mana tak nya, makan tidur, makan tidur. aiyoo. Wan cakap nanti buncit. haha. Mish jawab?? tak kesahh. duk umah je pun camni. haha.

kalau nak tidur mesti la nak nyenyak kan?? lain orang lain keperluan untuk nyenyakkan tidur tu. kalau Mish lak. tak susah pun. haha.

1) selimut @ comforter

yang ni must have. tak kira la tidur tengah hari ke malam hari ke. yang penting ada selimut. kalau dulu pakai selimut. skang demand dah lebih. prefer comforter. best. kalau tidur selimut ngan comforter, best, rasa macam  ada orang peluk je. (suzy suka peluk saya. padan muka kau suzy). haha. kalau malam, jarang selubung ngan comforter atau selimut ni. lebih suka gumpal-gumpal then wat peluk. haha. best!!

2) bantal

of kos la nak kena ada bantal kan. tapi tang bantal ni tak kesah sangat kot. sebab selalu gak Mish tidur tak de bantal. kadang tu bantal tu wat sendal dinding je. haha. kalau si Miera tu nak tidur katil penuh ngan bantal. gunanya satu. haha. so, bantal ni..bukan la keperluan sangat, tapi saja nak masuk lam list. haha.

3) bear

opss..malu-malu nak tulis yang ni. hihi. macam kanak-kanak riang lak rasa nak tidur kena ada bear. pernah bulan Januari hari tu Mish lupa nak bawak bear ke hostel. rasa macam janggal je mula-mula tu. tapi lama-lama. jadi biasa. tapi tetap tak sempurna tak de bear. sebab tu terpaksa balik untuk ambil bear tu kat Terengganu ni. haha. kalau kat umah Mish ade Pinky. kalau kat hostel ada lagi satu. nak mention nama bear tu. tapi malu. sat gi korang gelak. so, tak yah tau la yea. hehe.

4) handphone

yess. yang ni perlu sangat ok!! untuk wat alarm jam je pun. haha. handphone ni mesti ada kat tepi telinga kalau tidur. sebab takut tak sedar alarm tu. Mish ni kalau dah tidur mati. orang bom bilik pun tak sedar kot. sila jangan percaya ok! haha. tapi kadang tu kalau ada orang kol masa tidur, tengok la. kalau sedar mesti angkat punye. even tak tau sapa kol. lepas tu esok, bila belek fon, eh, semalam ada orang kol?haha. sumpah tak tau merapu apa. korang pun penah macam ni kan kan. baik mengaku!! kalau tak i tetak!! haha. garang seyh..

tu je lah kot perkara wajib ada kalau nak tidur. tapi kalau dah ngantuk separuh mati. tidur je. contoh lam kelas. haha. tak de comforter pun elok je tidur. tapi memang tak lena la. haha.

k lah..thats all merapu untuk edisi 9hb. jom malam ni pakat lepak kat Sembang Blog LM. seronok kot lepak kat situ. haha. kalau nak lagi lena tidur meh dengar video ayie nyanyi. hehe. dan dan i pomot ayie kat sini. haha. konpem ada yang tak lena tidur. tak caye tanya si Erza, Dilla Nur ngan Ieyla. kua kua kua. i ngan sis LM dah pengsan semalam.. ^_^

psst~
nyenyak-nyenyak jugak. tapi tidur jangan sampai berdengkur ye. jangan jadi macam bulan. hahaha. ok2..jom layan bola~

Tuesday, March 8, 2011

Kerana Saya Seorang Wanita, maka, Selamat Hari Wanita!!

wahaha. bukak FB di mana-mana ada post pasal Hari Wanita. masing-masing tak kira lelaki atau perempaun duk wish Selamat Hari Wanita. err. ketinggalan plus jakun nya haku. adeh. rupanya 8hb March adalah Hari Wanita. tak gitu eh? haha. kesian kesian sebab Mish dilahirkan sebagai wanita, tapi tak tau Hari Wanita tu. 


kalau sebut wanita macam dah beranak cucu kan. kalau sebut perempuan atau gadis nampak la cam muda dan kena sikit ngan Mish. tapi apakan daya. dah dari awal namanya Hari Wanita, tiada kuasa la i untuk mengubahnya. haha. well, mentang-mentang i ada blog. so, i nak wish Selamat Hari Wanita kepada my umi sayam!! my arwah nenek, adik-adik perempaun, mak cik-mak cik, sepupu perempuan, kawan-kawan perempuan, cikgu perempuan, blogger perempuan dan semua perempuan-perempuan di dunia. ada lagi ke yang tertinggal ea. kalau ada sila nyatakan. wah. skema!! i like~ haha.


sebagai wanita, saya mewakili kaum wanita yang dipilih memohon agar kaum lelaki menghormati kaum wanita. dan please lahh jangan lakukan penderaan ke atas kami kaum yang lemah. ecece. dah boleh ganti Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil kan kan. haha. undilah saya. bluerk~


kami wanita. jangan aniaya dan eksploitasi kami. hahaha


psst~
dah nak habis tarikh baru nak post. haha. boloxs la Mish ni.adess..

Akibat Merokok

secara umumnya, semua dah tau kan rokok boleh menyebabkan pelbagai penyakit. selain boleh meningkatkan risiko mendapat kanser. rokok juga boleh menyebabkan baju berlubang. yess. penyakit baru. baju berlubang. haha.

secara tak langsung hari ni Mish jadi saintis. dan Profesor Mish nak umumkan kesan menghisap rokok yang baru ditemui dan dilihat sendiri tadi adalah baju berlubang. dah berapa kali ntah duk ulang baju berlubang tu. aiyaa!


see..itulah akibatnya kalau merokok. lepas tu main baling je puntung rokok tu merata-rata. ish. mau kena sula empunya kerja ni. nasib baik kena kat baju sekolah adik Mish. andaikata kena kat baju Mish. konpem satu kampung Mish bawak parang cari sape yang buat tu. haha.

tapi kan...ekceli...baju tu my dad yang buat. ahaha. gopoh sangat nak pergi keje pagi tadi. last-last baju anak jadi mangsa. ish..nasib baik ayah sendiri. hahaha

moralnya..
jangan hisap rokok. kerana rokok itu bla bla bla. sambung sendiri ok. girls semua, jom pulaukan lelaki merokok ni. nanti kalau kawen ngan depa. habis baju anak-anak kita berlubang-lubang. haha. jom cari lelaki tak merokok wat husband. lelaki tak merokok. sila daftar disini ok!!hahaha

err...yang merokok tu jangan kecik ati eh.
:P

Monday, March 7, 2011

Dont Expect too Much From Me

haha...tajuk entry bajet gilerww..adeh. mesti dan harus la bajet segiler-giler nya. sebab hidup ni kan macam roda. hidup ni kan indah. hidup ni karma. hidup ni kan kan kan. tambah la sendiri. tak kuasa nak bagi point banyak-banyak untuk u olls malam ni. haha.

seriyess mood!! ok, kadang-kadang hidup ni perlu memberi dan menerima kan. so, baru la adil dan saksama kan. dan yang menerima tu sepatutnya paham dan akur la takat mana orang nak memberi kan. jangan terlalu demand. ok, saya sedar akan itu.

masih lagi mood seriyes. hidup ni sebenarnya antara nyata dan sedar. realiti dan fantasi. auta dan fakta kan. so, kadang-kadang biasa la. manusia. bila dah bercakap, menaip atau paper la..mana nak sedar kan. terkadang kita tersilap percaturan. bagi harapan yang tinggi kat orang. lepas tu tak mampu nak tunaikan. owh, tu yang terjadi pada Mish sekarang. ekceli, harapan tu dalam tak sedar. seriyes. Mish tak tau pun benda kecik macam tu boleh buat orang berharap. err. ..

hari tu, adik Mish kol. mintak KFC. aik??budak ni tak de angin tak de ribut. tetiba mintak KFC. mengigau ape. rupa-rupanya dia tuntut harapan yang Mish terbagi kat dia suatu ketika dulu. Mish belanja adik-adik yang lain tapi tertinggal die sebab dia kat kolej dia. so, Jumaat ni hari tuntutan sebab parents ajak melawat die. adehh. pokai la poket. nasib baik cek Nuffnang dah sampai siang tadi. happy gilerrrr!! haha.

moralnya, cakap kena jaga-jaga. jangan sampai poket kempis. hahahaha

Makin Kurus Makin Hot?

semalam selamat sampai kat my sweet home dalam pukul 2. alhamdulillah pemandu bas tu macam tau-tau je aku kangennn bangat sama umah. tak sabar nak sampai umah. sebab tu dengan izin Allah perjalanan semalam selamat dan diberkati kot. cewwah. kan main ayat. haha.

sampai-sampai terus je wat kuak lentang atas katil. aiyakk...rinduuu giles kat katil empuk macam roti Gardenia nih. haha. letak chocolate spread atau jem strawberi. rasa nak mamah je. hoho. stop crapping. aigoo. 

tengah hari tu adik Mish yang si Athirah tu balik dari sekolah. dan..dan..dan...dia terkejut sebab tengok Mish kurus. ok fine. die buta sebab cakap Mish makin kurus. hahaha. tapi..tapi..tapi....bila abah Mish balik rehat tengah hari tu pun, abah Mish tanya kenapa makin kurus. break dengan boyfriend ke? aduhai abah sayam. kalau break dengan boyfriend, anakmu ini akan makan dan makan dan makan dan makan lah..dan badan harusla makin naik dan naik dan naik. kan? 

tak habis takat tu je, tengah hari umi balik pun umi tegur, nape macam ranting kayu? err. kasarnya soalan. adeh. tak de la sampai ranting kayu, tiang lampu pun kurus lagi ni. lepas tu umi bising, umi cakap tak lawa sebab kurus sangat. kalau jalan tepi pantai pun mau terbang badan tu kena tiup angin.  giler hiperbola kan haku? adeh.

itulah dia penangan kalau jarang balik, ada je perubahan yang dorang cakap. padahal hakikatnya, berat Mish naik 1.5kg baru-baru ni. syhhh..rahsia tau! haha.

so, motif entry, nak bagitau yang Mish makin kurus. hahahahaha. setelah terlalu lama melalui zaman tembam!! akhirnya dapat juga merasa zaman kurus kan. misi dan visi entry ni adalah, saja nak bangga. hahaha. tajuk entry tu ntah paper je. malas nak pikir. dan sebab entry ni diwujudkan. tangan gatal nak menaip.

dan last but not least, thanx atas pembaziran masa yang sia-sia untuk entry ini. babai!

Friday, March 4, 2011

Cuti Yang Tak Macam Cuti

Assalamulaikum dan salam sejahtera. hak hak. dah lama tak main ketuk-ketuk notebook kecik nih. rasa riang gembira lak bila dapat ketuk kan. konon laa. haha.


seperti yang tertulis dalam takwim kolej Mish, bermula hari ni hingga 13hb Mac adalah cuti midsem. wahh..cuti!! seriyes, sape yang tak suka dapat cuti kan. seminggu lak tu. Mish pun dengar je cuti terus je tergolek-golek suka. zaman student ni la nak rasa cuti free puas-puas. nanti dah kerja. hampagas kot. siap ada limit lagi cuti tu. ish. sangat tak seronok. hua hua hua.


zaman skang, nak masuk tandas pun kena bayar. sama la prinsipnya dengan cuti. cuti pun kena belajar tau. adeh. ye ye je perumpamaan tu. haha. kuatnya mereka cerita dusta. aihh.



tak paham betulla. kenapa bila cuti je, setiap lecturer berlumba-lumba duk bagi assignment la, kerja tu la, ni la. hampess. bukan ke maksud cuti tu sendiri bererti merehatkan diri dari melakukan kerja. so, kalau belajar, kena la rehatkan otak dari belajar kan. huwaa. kenapa la tak de sorang lecturer pun yang paham pengertian cuti ni. ish. ( tiba-tiba rasa nak suruh lecturer Mish folo belog nih..)


wahai lecturer. kenapa la anda kejam sangat. langsung tak boleh nak tengok kami bercuti dengan jayanya. tak dan dan. naik cuti midsem, nak tengok assginment tu la. kena present ni la. hantar report tu laa..macam-macam. ishhh...


banyak songeh lak student macam Mish ni kan?hahaha.




psst~
yeayyy!!!esok balik kampung. bas Tasik Kenyir pukul 9 malam. sape nak duk seat sebelah saya esok??harap-harap perempuan. kalau lelaki nanti tidur berdengkur. rimas aihh. haha..

Thursday, March 3, 2011

Diam Itu Lebih Baik Dari Berkata-kata

fuh..belog pepel ni makin lama makin suram. macam dah tak ceria. ish. idea nak update ada. tapi nak olah tu malas. hoho. tiba-tiba rasa dah bermalas nak menaip. nanti kalau salah taip, ada yang tak kena. kalau silap hurai, ada yang terseliuh hati. kalau silap cakap, ada yang maki-maki. adeh.

berbelog ni pun macam hidup jugak kot. semua nak kena jaga. percakapan, pertutura, per per per yang lain. haha. adeh. ni pun update mende alah ntah paper pun ni mesti ada yang menyampah.

penatttt lah nak jaga hati orang. korang terasa? geram? benci? menyampah? mintak maaf. kalau tak maafkan. emm. serah pada yang Esa. cewwah.

k lah. diam itu lebih baik dari berkata-kata kan. bak kata orang tua-tua, diam-diam ubi berisi. tapi diam Mish perut berisi. err. berisi makanan ok!!  chaw!!

Tuesday, March 1, 2011

Februari 2011



dah masuk bulan Mac, tapi baru nak update pasal Februari. ntah pape kan. Februari 2011. bulan paling mendung bagi aku kot. sangat-sangat mendung. tak de sehari pun dalam bulan Februari ni yang dapat aku gelarkan hari paling seronok. paling happy. paling lah apa-apa pun.

sebab Februari ini, kisah duka bermula. dan Februari juga kisah sedih ini berakhir. mungkin. penat berharap. menanti sinar untuk bayang gelap lama atau menunggu terbit cahaya putih baru. ntah.

cuba memaafkan. tapi sukar melupakan. sayang berpaut. lepas bertaut.

sayang tak bererti memiliki. lepas tak bererti membenci.

thanx acik (najmi nasir) my ex classmate and my best friend forever for this nice song. thanx for always membebel ok!!hahaha..pot pet pot pet!!


You turn me off at the push of a button
And you pretend that I don't mean nothing
I'm not a saint that's easy to tell
But guess what, honey, you ain't no angel

You like to scream me as words as a weapon
Well, go head take your best shot, woman
I wanna leave you, it's easy to see
But guess what, honey, it's not that easy

We get so complicated
This thing is for our memories

So rip my pictures from your wall
Tear them down and burn them all
Light the fire, walk away
There's nothing left to say so

Take the ashes from the floor
Bury them to just make sure
That nothing more is left of me
Just bittersweet memories, memories

I, I wanna run and escape from your prison
But when I leave I feel something is missing
I'm not afraid that's easy to tell
This can't be heaven, it feels like I'm in hell

Bullet for My Valentine - Bittersweet Memories.




ops!!!ni tercuri daripada status FB Najmi tu jugak. status-status mamat ni memang best untuk direnungkan. huhu.


seronok bertilik nasib tentang masa depan...cube merancang sebaiknya...namun akan melepaskn yg melemaskn...untuk mengejar yg diimpikan...dan tetap bersedia untuk di alihkan rancangan oleh takdir yg maha esa...serta tidak menangisi apa yg terjadi...V(*;*)/


face it....prepare for the next situation....never run away...everything happen next will teach n tell something to us...enjoy the life...


ni je yang mampu diupdate. hurm. semoga Mac bulan KE 'HAPPY' AN !!