Monday, February 7, 2011

Tutorial : Masukkan Scroll Box Dalam Entry Untuk Jimatkan Ruang

As-Salam semua!! kali ni mish nak kongsi ngan korang semua pasal buat scroll box dalam entry. apa guna menatam scroll box ni? aih...jangan ingat tak de guna. bagi korang yang suka bebenor letak gambar banyak-banyak dalam blog tu. elokla kalau korang gunakan kemudahan scroll box ni untuk mengelakkan blog korang daripada melorot.orait? paham?

tak paham jugak. anda boleh tengok contoh kegunaan scroll box ni dalam entry Pom Pom Girl Malatop!!. selain menjimatkan ruang, scroll box ni jugak boleh membantu proses meloading dan meng'scroll' blog korang tu jadi lebih mudah. ada paham? 

selain untuk berkongsi, Mish saja je tepek tutorial ni untuk rujukan sendiri. almaklumla..penat setiap kali nak tepek gambo banyak-banyak, kena search tutorial. adeh. leceh kan? haha.


so, mula-mula...korang just perlu tampalkan koding ni dalam entry korang di

<div style="width:426px;height:100px;overflow:auto;
border-width:2px;border-color:000000;border-style:solid;">
Your content in here.
</div>
kaler kuning macam oren ni : korang boleh ubah die punye lebar atau tinggi kotak scroll tu.
kaler pepel :                        : untuk korang adjust die punya tebal border korak tu. 
kaler hijau                           : untuk korang adjust die punye kaler boerder kotak tu.
yang kaler slow pink           :  korang padamkan dan korang taip atau masukkan la apa-apa je gambar yang korang nak uploadkan tu ok!!

lepas dah siap siap semua. sila la hitamkan balik semua tulisan koding tu dan unboldkan sekali ok!

dah!!setel!!

haha. bila mish baca balik tutorial ni macam berbelit pulak. adeh. maap la. Mish xpandai nak ajar-ajar orang bagai ni. just terangkan mengikut apa yang mish paham. kalau rasa berbelit sangat tu, sila la ulang bacaan anda atau terus pergi ke rujukan Mish iaitu SINI.

psst~
yeayy!!lepas ni dah boleh upload gambar lagi melambak tanpa perlu bimbang blog makin melorot ke bawah.. hehehe.

10 comments:

Aretikz said... [Reply to comment]

Piwit, yezza, saya wat tutorial la, lalalala.. hehe.. ^_^

Cik Tqah said... [Reply to comment]

mish kene tag :P

http://atieshaadriana.blogspot.com/2011/02/aku-dia-vintage-photo-contest.html

ghost writer said... [Reply to comment]

tutor scroll box nih yang lemah nih..haha

Azmi said... [Reply to comment]

phewitt...dah jadi tutor sknag...
tahniah mish..

Encik MamaT said... [Reply to comment]

mish.. lagi pun untuk mengurangkan berat.. heeh.. masuk je dalam scroll box tu...

Izan Ishak said... [Reply to comment]

k.izan nak cubalah pas ni... blm berkesempatan lagi~

Siti Safiyyah said... [Reply to comment]

yeayy! dah menjadik!thanks dear.. :)

shahjiehan said... [Reply to comment]

tq!!! sj dah pandai!! heheh..salam kenal

.m y z. said... [Reply to comment]

baru lepas guna tutorial ni :)

IezzahIezyann said... [Reply to comment]

Mish,nak paste kat mana code tu?