Thursday, June 30, 2011

Jiran kadang-kadang memBENGANGkan

Assalamualaikum w.b.t

korang duduk kat kawasan perumahan kah? kampung kah? flatkah? kondominium kah? kah kah kah? ahaks. by the way, kat mana-mana pun korang tinggal mesti korang ada jiran kan. kat depan atau belakang atau kiri atau kanan rumah korang. dalam area rumah korang mesti ada jiran kan kan. jiran korang macam mana? ok kah? cool kah? annoyingkah? haha.

banyak kah la minah ni. mianhae (sorry)

alhamdulillah. kat kawasan perumahan ni semua jiran baik-baik. tak caya baca entry INI. sangat baik. tapi dalam setandan pisang mesti ada yang busuk kan. contohnya entry gosip tengah hari INI. pi baca ye. 

tapi kadang-kadang terfikir jugak, kalau pindah kat kawasan perumahan lain nanti, mesti jumpa ragam jiran yang lagi annoying dari entry gosip tengah hari tu kan. antara jiran yang buat kita rasa nak pindah dalam hutan berjiran kan monyet dan beruk lagi baik la.


  • suka memekak - means disini. rumah dah la berkembar, diorang boleh pergi pasang set karoke, lepas tu melalak macam anjing nak beranak kol 1 2 pagi. mak aih. agak-agak korang sakit hati tak? mau je aku bako rumah dia. tapi kalau bako, mesti la rumah kita pun terbako sekali. ye dop? haha.

  • mulut murai - dapat jiran suka bercakap. pantang nampak muka kita kat luar rumah, terus datang rumah. kalau datang bawak bubur ayam McD ke, ayam KFC ke tak pe la jugak. ni datang pastu mai jaja kisah orang lain. minah tu macam tu la. anak mamat tu macam ni. aih. serabut sangat aih. tak minat la nak amek tau hal orang ni.

  • pengorek terhebat - pengorek? aiya. korek rahsia. korek cerita untuk dijaja. bersangkut jugak dengan  jenis jiran kat atas tu. buat-buat baik datang umah bawak bubur ayam McD, lepas tu pelan-pelan bawak kuar topik macam nak korek keburukan orang. aih pandai betul la manusia macam ni. jangan harap kau dapat cerita terhebat kami. 
rasa rimaskan kalau dapat yang macam ni. mintak dijauhkan la. aminn~mau tak bengang kalau ada yang macam ni. huhu.

kalau la dapat jiran macamni. auww! seronoknya. hari-hari duk melepak kat luar rumah hulur kopi panas. tiup sikit-sikit ubat jampi. ^_^

19 comments:

Apih El Nino said... [Reply to comment]

Jiran sebelah rumah ni lawa. Serius. Tapi tak pernah nak balas bila orang senyum.

Wanie said... [Reply to comment]

dulu taman lame wanie ade la jiran2 macam ni..rimas ok..jenih2 mulut murai tu bersepah dalam taman..skang dah pindah taman, rase aman sikit..yg jenis jage tepi kain orang tu lagi membengangkan & menjengkelkan..

p/s: kalau dapat jiran yg bawah tu terbaik lah..:)

nuruashia ♥ said... [Reply to comment]

muahahahah...kalo jiran nuru yg mcm plg bwh tu kompom ary2 rajin nk sapu laman ahahha

Mrs.Yie said... [Reply to comment]

akak menyampah dengan jiran sebelah rumah sebab dia suka menunjuk2..huhu..lagipun anak dia suka pow duit anak akak kat sekolah..heee..geram x tau la nak kata apa..sabar jelah sebab x suka gaduh ngan orang melainkan kalau orang tu yg cari gaduh ngan akak dulu,siap la orang tu..tahap seratos akak kerjakan..huhu..

diana said... [Reply to comment]

kat uamh akak.kasut maisara dia curi pastu dia buang.tak habis tu je,kat jiran2 lain dia kata akak gitu gini padahal orang kat tempat akak ni,kenal akak pun idak.akak pun tak kenal depa.sampai la ada orang datang cerita baru tau dia jahat.tembelang dah pecah terus dia pindah.tu yang umah dia duduk dulu sekarang budak2 ganu tu duduk.tak de sakit hati bg orang bujang duduk.

AbgferOz said... [Reply to comment]

heee biase la tuhh dah adat berjiran.. mesti ada yg senget, ada yg bengkok dan ada yg lurus :)

saiazuan said... [Reply to comment]

yg mulut murai tu plng xboleh blah~

sape suka race??? http://eleventx.blogspot.com/2011/06/lets-race.html

fyna said... [Reply to comment]

hehe.kalau dapat jiran yang ok,bagus sgt la kan..hehe..
kalau boleh nak jiran yang ensem2..
;)

fyna said... [Reply to comment]

hehe.kalau dapat jiran yang ok,bagus sgt la kan..hehe..
kalau boleh nak jiran yang ensem2..
;)

FasiHaH SupiaN said... [Reply to comment]

aduyaii ensem....mestilah sukaaa.hehehee

alif haris said... [Reply to comment]

hahahaha .. nk ensem je mish .. ceit! .. tak aci r main tiup2 ..

NuSaNa NoSa 91 said... [Reply to comment]

biasanya jiran2 yg mulut murai ngan pengorek rahsia tu jns2 suri rumah sepenuh masa.. diorg bosan la tu.. sbb tu kena hati2 ngan diorg.. huhu~ ni keen ckp berdasarkan pemerhatian keen kt jiran2 keen.. huhu~ T_T

dayang said... [Reply to comment]

nasib baik sy tinggal kat dalam utan. wakakaka..
dlu penah gak rasa tinggal kat flat KL tu & part gossip girl aka makcik2 sgt la menakutkan..haha...
lg pun, skali dorg ckp psl keburukan ssorg, org akan pandang serong gak kat org itu...(ceramah pagi2) haha..:D

Jay said... [Reply to comment]

kalau yang dok sebelah rumah tu hensem giler macam pelakon korea,,,confirm berebut org hulur kopi kat dia..hahahaha...

YOUsoF said... [Reply to comment]

Masa duduk menyewa dulu berjiran dengan family cina.. sepanjang 2 tahun, dia tak pernah nak tegur kami, nak bagi seyuman yang paling simple pun tak sempat, dia dah mengelak... seronok je kan?

Belum kes jiran curi boxer kami lagi tu......

cikmemy said... [Reply to comment]

jiran annoying kat tempat i...

suke bawak keta laju2 macam tengah drift.bangang tol

Arif Aiman said... [Reply to comment]

a'ah... kadang2 mcm nk pegi tampar jaa.. best tgl kg.. kau langsi, aku report mak kau.. haha XD

iPai said... [Reply to comment]

hahah .. tiup2 sikit ubat jampi then sangkut ek .. trus kawin .. uhuhu

iPai said... [Reply to comment]

haa .. dah kawin ke blum ? hehhe