Tuesday, November 15, 2011

Short Term Memory Boleh Sebabkan Nyanyuk Tak?

Actually Mish ni ada satu perangai buruk sikit tau. Sikit je tak banyak. Yang lain semua perangai baik. Ye, sayang budak baik. Buwerkk! Mish ni seorang yang pelupa. Series.

Kalau skaf atau anak tudung  tu, memang selalu sangat la hilang. Bukan hilang kena curi atau kena rompak.  Ada pulak yang nak rompak mende alah tu ye. Haha. Tapi mungkin sebab Mish selalu letak kat banyak tempat. Kejap sangkut belakang pintu, kejap kat situ kat sini. Lepas tu kalau nak keluar rumah mula la mencari.

Sebab tu la kalau zaman belajar, Mish suka study last minute. Sebab kalau study awal-awal, konpem blank lepas dua tiga hari tu. Lecturer cakap hari ni, esok lupa. Tanya kawan hari ni, jalan-jalan sepak batu terus lupa balik. Problem tau tak bila kita tak boleh nak mengingat. Rasa geram pun ada. Jadi nak bagi elak lupa, Mish catat dalam buku. Tapi kalau dah dasar pelupa tu. Pelupa la jugak. Sebab buku yang Mish catat tu pulak Mish lupa letak mana. Haha. Kawan-kawan selalu pening ngan perangai Mish nih. Series!

Lepas tu beg duit satu hal. Alhamdulillah la sebab sepanjang kerja, tahap lupa simpan beg duit tu makin kurang. Mungkin sebab banyak sangat makan kismis aritu kot. Haha. Tiba-tiba je. kalau dulu, ic, kad bank apa semua pakwe atau kawan atau umi yang pegang. Sebab kalau ada ngan Mish konpem-konpem exam akhir tahun tu Mish tak boleh nak amek sebab ic hilang manjangggg. Haha.

Mish tau ada tips tak nak bagi lupa semua tu, tapi Mish bukan jenis istiqamah nak amal semua tu. Sekali dua amal, terus lupaaaaa. Terus hanyutttt. Haha. Mish doa je banyak-banyak, janganla Allah bagi Mish penyakit nyanyuk. Umi selalu pesan, lepas sembahyang, doa la panjang umur, tapi jangan lupa mintak dijauhi kesihatan yang baik dan dihindari ari penyakit nyanyuk. Kalau panjang umur tapi nyanyuk tak de guna jugak kan. Nak beribadat pun tak dapat.

Psst~
Ada budak tu cakap, comel jek bila muka perempuan bila terlupa. Auww! Saya comella ye awak. Haha. Tak boleh imagine camane. Kua kua kua.

15 comments:

Aiman Isa said... [Reply to comment]

banyak mkn semut ni..

Cik Jannah said... [Reply to comment]

lama eh takmai sini. wuu. dia dah lupakan kita kot.

Innanie | Ariffin said... [Reply to comment]

jangan lupa diri sudah!!! tu payah!

Tea said... [Reply to comment]

Bawak penapis air ke maner2.. Byk makan semut tu... Tapis dulu segala air yg nak diminum..

kira kekuri said... [Reply to comment]

sya juga selalu pelupa =..=

kira kekuri said... [Reply to comment]

ehh sya salah tersalah komen =..=' tuh la pelupa. hahaha :D

#harap Mish x published komen sya tuh. hahah ;p sya ingt blog kawan skola sya tad. ahha :DD

Tauke Budu said... [Reply to comment]

study last minute itu perlu..ngeh3

diana said... [Reply to comment]

kita sama la..
nak keluar suami dengan maisara yang asyik ingatkan itu ini..
hehehh

YOUsoF said... [Reply to comment]

Jangan makin buat² terlupa sudah gara² nak nampak comel.. ;D


Gandakan doa tu Mish, paksakan diri jugak amalkan tips nak kuatkan memory tu..


Nasib baik jari jemari tak boleh tanggal, kalau tidak jenuh la nak mencari.. hehehe

BENA said... [Reply to comment]

bena pun macam same je dengan mish . kalo pergi keluarkan duit mesti suruh adik2 n mama pegangkan

penah satu hal , pakai helmet . * padahal da pakai * tanye dia . eh mane helmet sy . sekali kene ketuk pale macam tu je . hahahaha ;)

emy|farid said... [Reply to comment]

kdg2 byk sangat bnda kita fikir pun kita bleh lupa hal lain kan

.: iEyLa :. said... [Reply to comment]

sape la cakap awak comey tu..
saye simpati kat die..hakhak

Aiman Isa said... [Reply to comment]

bila becinta terlalu lama.. ?? kak cik.. pelek je entri tu.. kang ade makan ati pulak kang..

Myez.. said... [Reply to comment]

Hafaz Al-Quran petua memori kuat..
Allah bekalkan kt b'macam cara..
nak amal atau x jer..
hehe..

~Nana BamBam~ said... [Reply to comment]

err....makan semut banyak ke sampai lupa..hahaha :P nak kemana ingat la selalu yer..