Saturday, October 2, 2010

Sedap Sangat Ke Makan Ubat??


hey..boleh bayangkan camana bau Tab Spironolactone??
bau Cap Cloxacillin??
ataupun bau multivitmin Tab..???
aa..bau pon dah nak muntah..pe lagi makan....

bila kita bekerja kat tempat yang kecil tambah pulak ngan patient kat situ kebanyakannya dikenali..Mish dah boleh wat satu teori...penduduk kawasan kampung cenggini memang suke makan ubat..hahaha...

bayangkan k..semalam si A ni datang klinik untuk amek ubat demam, batuk, selsema dan antibiotik. esoknye pulak..datang lagi untuk amek ubat konon allergik..so, kami dispen la ubat Piriton, pastu cream la biasanya untuk sapu tempat gatal..hurm..fine..dah sakit..kami bg la kan..eh eh....tibe-tibe je esoknye tu..muka Si A ni lagi.adesss..sakit pe lak kali ni..tengok preskripi..owh...abdominal pain..k..fine..bagi LMS iaitu minyak panas untuk wat urut tempat sakit..then, ubat tahan sakit dan ubat gastrik untuk membendung kesan sampingan ubat tahan sakit tu..

masuk ari ke empat...argghhh..muke die ni lagi...Mish pon agak geram la kan..kalau betul-betul sakit xpela jugak...tp kalau xsakit..wat2 sakit..dan die makan ubat tu ntah paper..xke dose penyebab tu atas kami berdebuk-debuk??aish~hari keempat tu, die datang bawak preskripsi untuk sakit cirit-birit kononnye..pastu..Mish tengok la ubat yang MA bagi..Mish xpuas hati...betul-betul ke die ni??

terus Mish p kol MA yang mempreskrib slip ubat tu..


*******

setel!!Mish pon terus pegi kat kaunter dispen..panggil patient tu..

Mish : si Polan bin si Polen..(beliau pon datang ke kaunter..muke penuh semangat nak amek ubat nih..)

Si A : ye saya...

Mish : betul ni nama kamu yerp...(muke dah cam setan time tu..)

Si A : aah..

Mish : sakit perut kamu kuat sangat ke ni? ermm..dah bape kali masuk toilet dan muntah2??(berlagak sopan dulu..muke i sengih2...)

Si A : teruk jugak ni...dari pagi tadi lagi saya masuk kuor tandas xrenti2...ni pon cam memulas je perut ni..nk muntah pon ada ni...bagi la ubat cepat..nk balik lepas hajat ni....(aaa..perangkap mengena..yess!!!)

Mish : eh..ye ke??owh..mungkin efek kamu amek ubat sebelum ni banyak sangat kot..untuk hari ni..kami dah tak boleh bagi ubat untuk makan..kalau sakit macam ni...kena bagi dalam bentuk injection la pulak...meh g bilik MA..saya dah kol MA td..

Si A : eh eh...ye ke??err..xpe la..saya memang xtahan ni..saya nak p buang je pon..err..tahan lagi kot ni..saya balik dulu yerp..ubat tu..cancel la..time kasih..bai

waa..tergesa-gesa die blah..Mish ngan member Mish pon pe lagi..hahahaaa la cam setan..uiks..de hati nak bodohkan kami..hahaha..

xpaham betul la patient macam ni.......ntah ape yang bes sal ubat sampai die sanggup tipu...ni baru sorang..ada la lagi sorang dua tu..tapi pateint ni la yang tahap kronik sekali..hahaha...

padahal Mish ni yang keje farmasi sendiri pon..kalau ngan ubat..huu..nauzubillah...bleh bilang ngan jari..bape kali je Mish makan ubat..yeww..memang xngam la mulut Mish ngan ubat...hahaa...

tapi tang bagi nasihat kat orang memang pandai..
" haipp..xmakan ubat lagi???bile nak baik ni???"
hahaha...sebenarnya..tanpa ubat pon kite boleh baik tau..ubat tu juz mentaliti kite je..otak kite dah set..pas makan ubat konpem baik..then..baik la sakit kita..tapi sebenarnya..kekuatan semangat kita yang nak sembuh cepat tu yang lagi membantu...tapi untuk kes kronik macam jantung ngan darah tinggi dan lain-lain tu..memang perlu bergantung ngan ubat la...hehehe..
 tapi jujur k..korang rase bes ke makan ubat??

k la..banyak lak membebel ari ni..hahaha..chaw!!
akhir kata...tiada kata dah nak diucapkan..hahaha..c ya!!

18 comments:

Dc said... [Reply to comment]

haha..
dah nak camner kan..dah sakit g lah ambik ubat huhu
tp ade kesan klu ambil ubat2 ne..:)

My TeRrIToRy... said... [Reply to comment]

ubat tak best...kecuali ubat tidur hehehe kalau dah terpaksa makan gak la ubat tu :)

apik pehe said... [Reply to comment]

ubat?ehmmm..ader suke..ader x..hahaha..

Izan Ishak said... [Reply to comment]

kak izan pun seboleh2 takmo makan ubat sbb dulu2 penah keje jap kat klinik...baunya aje dah tak thn kan mish!

amira zakiah said... [Reply to comment]

buekkk....tak sedap langsung!

jalanjatuh said... [Reply to comment]

dalam banyak2 ubat..
ubat batuk je yg sedap
hehehe

Gadis H said... [Reply to comment]

hahaha... kelakau plak citer mish ni.. de plak org cenggitu... br tau..

jeera said... [Reply to comment]

hahaha.. tau pun takut die tu :P nie msti kes malas g keje

najihah sahami said... [Reply to comment]

dc :
hha..untuk patient parah cam dc elokla amek ubat tu...mencegah lebih baik dari mengubati..hehehe

My TeRrIToRy...
pandai2 je ubat tidor tu sedap..away..penah try ka??hahaha

najihah sahami said... [Reply to comment]

apik :
ahaha..apik tu paper yg ley masok mulut apik suke..kan2??

k.izan :
aah..tol tu kak..nk muntah pon ader..adess..cabaran..haha

najihah sahami said... [Reply to comment]

amira :
haha..tau xpe dear..buerks bnyk2 k..hhaha

jalanjatuh :
hahah..ubat batuk de rasa mint..ok la..tp ttp namanya ubat..still hate it..haha

najihah sahami said... [Reply to comment]

Gadis H :
hahaha..manusia mcm2 ragam dear..

jeera :
hahaha..tu r..ade gk jenis suke wat stok ubat..huu~

haidi takeAfoto said... [Reply to comment]

hehe sy ni xde la ase suke or xsuke mkn ubt..biase je la...tp yg geram tu klu duk thn2 sakit sgt,demam ke sakit perut ke..bile smpi je kt meje doktor.pas check..trus ilang sakit..mmg dri dulu cmtu...saikologi je ni..heh kite nye mind set je kot..so slalu xsempat mkn ubt dah sembuh..klu doktoy comey lg cepat sembuh...hehe

p[A]n[A]d[O]L said... [Reply to comment]

i hate medicine..
seriouslyy...!!
ahhaha

amira zakiah said... [Reply to comment]

kalau laa ubat nie sesedap nasi ayam kan best!

apik pehe said... [Reply to comment]

eh eh..orang lidi xleh makan ubat sembarangan tau..nanti x mujarab..hahaha

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

bau multivitamin busukkkk!!!

yahaya said... [Reply to comment]

byk mkn ubat akhirnya buah pinggang rosak..terutama yg kena kontrol penyakit dengannya..