Tuesday, July 26, 2011

Taktik Nak Ponteng Sekolah

kalau zaman sekolah dulu, selalu je berangan nak keje kan. sekolah ni boring. hari-hari datang waktu sama, balik pun waktu sama. tak dapat tengok kartun kegemaran yang siarannya pagi. dah la cikgu garang-garang macam singa nak terberanak. kerja sekolah pulak menimbun. gunung Everest tinggi sikit je dari kerja sekolah tu. ok, pentipu. haha.

oleh yang sedemikian buruknya pemikiran zaman budak-budak, macam-macam idea digunakan supaya tak payah pergi sekolah aka ponteng. haha.

Buat-buat sakit.
tak kire la sakit gigi ke sakit perut ke sakit hati ke. haha. sakit hati tak main eh. sakit la apa-apa pun yang logik. cakap je kat mak ayah, hari ni sakit punggung, tak leh duk lam kelas lama-lama sebab kerusi keras. haha.mestila mak bapak yang prihatin cakap, oh,tak pe la camtu. duk umah je ye hari ni.

Basuh baju sekolah sebelum tidur.
haha. malam before korang tidur, korang basuh semua baju sekolah yang ada dengan alasan berdebu ke apa ke. lepas tu korang buat-buat la tertidur. lupa nak jemur. takkan la nak pergi ke sekolah dengan pakai baju sekolah yang basah kan? haha. ponteng berjaya!

Tidur mati tak berapa nak mati.
yang ni memang taktik adik Mish yang nombor 6. baru 6 tahun. otak ligat. kalau kita kejut dia pi sekolah. dia buat bodoh je. goncang la badan dia kuat camane pun. dia buat keras je. mata terkenyit-kenyit. ciss. tidur pun tipu. ada hati. haaha. lama-lama malas nak layan. tidur la kau! haha. *Mish pun pernah try cara ni. sangat berkesan. tapi kalau mak ayah yang garang giless tu jangan amalkan. nanti tak pasal-pasal ada yang mandi atas tilam.

27 comments:

apik pehe said... [Reply to comment]

uhhhh...nak ajar anak camni la nanti..hahaha...
berat ngoti la mish ni

eja said... [Reply to comment]

hahaa..taktik last skali tuh biase sgt buat mse skolh rndh dlu..tiap2 hari!haha..

diana said... [Reply to comment]

yang ke tiga tu kan,
agak2 dah jam 8 baru buat2 bangun lewat..
lepas tu cakap..
"ala..apasal tak kejut orang.."
kan??tak la ampak kita besalah..
hehehe

sarah mohamad said... [Reply to comment]

kalau buat2 sakit tuu memang ye. hehe tiap2 hari ahad, sekolah kat kelantan ari ahad mula sekolah buat2 sakit perut. hehe

alif haris said... [Reply to comment]

mesti mish salu buat kan ? haahhaha
budak nakal ^^ :D

azwa amani said... [Reply to comment]

yang tidur mati tu pernah buat masa kat sekolah dulu, sebab takut nak datag bila keje sekolah tak siap....huhu

cheqwa said... [Reply to comment]

peeergh,mengajo yea..hahaha.xpe,dah xbuat skg ni.just p klenek,mintak mc.muahahaha ^_^

|| a - j . E . E || said... [Reply to comment]

*tepok dahi*

apa punye tips daaaaaa

hahahaha

|| a - j . E . E || said... [Reply to comment]

*tepok dahi*

apa punye tips daaaaaa

hahahaha

Wanie said... [Reply to comment]

haha..ni kalau budak sekolah bace mau die cedok idea mish ni..
wanie kalau nak ponteng kelas tajwid petang buat2 sakit perut..sanggup dok dalam jamban sejam..hahaha

nuruashia ♥ said... [Reply to comment]

hahahah..nice tips mish..nuru penah gk try yg mule2 tu dulu. slalu gk ahh tp tyme duk uitm dh..skolah xberani nk tipu ahahah..

mish, sudi2 laa bce entry nuru yg pasal mish tu hehehhe =)

.m y z. said... [Reply to comment]

hahaha a'ah kan, brilliant idea! mcm tak penah terpikir lah pulak. selalunya kalau nak ponteng tak payah pakai taktik. cakap je dekat parents 'harini malas nak pegi sekolah'. then dorang pun ok. gila coooool. haha tapi jaranglah ponteng2 sekolah ni. duk kat sekolah lagi best drpd kat rumah. boring. haha.

p/s : wahhh headerrr baruuuuuu. lama tak jenguk sini. heeee :D

muhamad hanif said... [Reply to comment]

AHHAHAHA,

lebih kurang skill aku je..

YOUsoF said... [Reply to comment]

Hehehe... taktik no. 1 Usop pernah gunakan dan gunakan masa kecik dulu.... ;D

YOUsoF said... [Reply to comment]

*Mish sticker duah terbang semalam... tungggu okeh!

nuriz said... [Reply to comment]

hehe teringat masa sekolah dulu, memang taktik buat buat sakit tu ada le, kalau demam payah sikit mak boleh rasa, cakap le sakit perut ka sakit gigi tak nampak hahaha

Cik Miera said... [Reply to comment]

haha.. miera slalu guna taktik no.2.. rindu nye zaman tu

Cik Jannah said... [Reply to comment]

haha. mish. sama la. penah tray suma taktik kecuali yang no 2. haha

fiezah91 said... [Reply to comment]

uit suka ponteng rupanya si mish ni.hahaha. tak baik ajar budak2 ponteg weh.hahaha

chemay said... [Reply to comment]

uishhh.
kantoi daH MISH kuat ponteng duluu
ahahaha
:P

saya bukan tomato said... [Reply to comment]

hahahaha ! memang berjaya r .. pstu buat2 tinggal bas . kahkahkah

laskar pelangi said... [Reply to comment]

pandai dia wat taktik naaa..

iPai said... [Reply to comment]

hee, tak baik ponteng sekolah tau .. heheh

Woofer Storm said... [Reply to comment]

sy amik mc je senang..heheee

Arif Aiman said... [Reply to comment]

tips no 1 berjaya! hehe :p

Cik Aish said... [Reply to comment]

klu aish lak...aish tak perlu alasan2 tu..hahahaha..

aish pg2 tu ckp kat mak..tk pun mlm tu ke,,aish ckp..mommy aish taknak g skola sok..malas..

mommy kata.. ok.

hahahaha..seyes nih..

Anonymous said... [Reply to comment]

hehe zaman sekolah mmg best..aku ada cite kelakar nk share masa ponteng sekolah dulu..kitorang ada la dlm 7-8 org nk pg ponteng sekolah buat muka selamba jalan lalu padang bola. cikgu disiplin nampak and pakai mic sekolah n cakap "manusia-manusia yg jalan kt atas padang tu di minta naik ke pejabat disiplin sekarang"...haha kitorang pun ramai2 jalan itik dlm posisi jln beratur terus keluar...hahaha lawak gila..as if konon2 kitorang bukan manusia yg cikgu disiplin tu panggil la...kitorang ni itik la..hahaha mesti cikgu tu bengang gila..nama dia cikgu Sulaiman...tp next day nya kitorang kena lempang beratur pulak...haha tp best aaa pengalaman sekolah..lawak lawak..now ni alhumdulillah semua dh berjaya..