Thursday, May 19, 2011

Jangan Tau Taip al-Fatihah je.

gempar dunia blog hari ni tentang pemergian blogger TELORDIBASUH kerahmatullah. masing-masing laju pakat duk update pasal berita ni. mungkin bertujuan untuk menghebahkan kepada semua kenalan. dan kenalan yang mendapat berita ni akan mendoakan kesejahteraan arwah di sana nanti.

tapi kan. tapi, tapi dan tapi la kan. bila Mish baca semua komen bawah entri yang berkaitan kematian ni, ramai yang suka tulis "al-Fatihah". ok, sumpah ai tak marah. ai tak kisah. tapi Mish just nak tau. korang taip al-Fatihah tu sekadar cukup syarat nak komen ke memang korang betul-betul hadiahkan ummul kitab tu kepada yang berkenaan eh?

Mish pun selalu gak komen macam tu. tapi tiba-tiba je tadi terfikir, eh, kalau komen ni betul-betul sedekahkan ke eh? erk. sebab kadang-kadang Mish selalu gak main komen tapi tak buat. aiyaa. lepas ni nak kena komen, taip dan sedekah betul-betul. semoga sedekah kita didunia akan sampai kepada arwah di dunia lain.

takkan la kita nak taip satu surah al-Fatihah tu kat komen kan. ahaks! kena logik jugak tu. ada ke yang tau al-Fatihah tu apa eh. ehee. sumpah kena masuk kelas fardhu 'ain balik ni.

aminn~

psst~
hidup hanya sementara. dunia hanya pinjaman.

18 comments:

dak eina said... [Reply to comment]

terkejut dgn berita nie..innalillah.. a'ah i pon taip al-fatihah jgk u,.. tapi i bca la..

laskar pelangi said... [Reply to comment]

Pelangi memang baca al-fatihah betol...bukan main cakap je al-fatihah

.m y z. said... [Reply to comment]

betul2. kadang2 tulis je tapi tak buat.

Aretikz said... [Reply to comment]

Itulah adat, sadiskan.. yg pntg jgn xbca fatihah lgsung satu hari.. memang ktara xsemayang tu.. jgn smpai satu hari bru pergi msjid, trus duduk dpan, sal dah jd mayat..

anyway.. takziah buat keluarga dan sahabat handainya.. moga ditempatkan dikalangan orang beriman..

diana said... [Reply to comment]

innalillah..
akak baru tau ni..
dia sakit ke mish??

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply to comment]

bersedekah surah tu tuk si mati kan bagus..sama2 lah kita amalkannya.

Gayahspears said... [Reply to comment]

same2 kita sedekahkan al-Fatihah untuk arwah Hakim...

[sutera kasih] said... [Reply to comment]

baru tau tadi kat FB..kwn2 post..semoga allahyrham ditempatkan bersama org2 yg soleh..

Syat0za Zai said... [Reply to comment]

arwah ade asma kan?? marilah same2 bacakan surah al-fatihah kepda arwah.. smoga beliau dicucuri rahmat..

Burp said... [Reply to comment]

sedekah betul-betul =)

AbgferOz said... [Reply to comment]

adehh...kalu diaorg taep al-fatihah tuh sah2 la diaorg sdekah alfatihah kat arwahh.. kalu skadar taep ja meh nakk sekeh sape yg buat mcam tuh...

faidah misnan said... [Reply to comment]

sokong dengan entry mish . . :)

nelly said... [Reply to comment]

selalu taip tu ..tapi , baca jugak ~
=)

emieysandra said... [Reply to comment]

emiey pun komen camtu gak td sebab dpt tahu dari blog kak izma, then jumpe byk link psal pemergian arwah ni..

insyaAllah, ikhlas bersedekah surah al-fatihah & mendoakan kesejahteraan arwah..

Shamsuddin Amin said... [Reply to comment]

Al-Fatihah...

terpulang pade niat masing2...^^

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

Semoga rohnya dicucuri rahmat..

*recently byk dpt berita kematian.. my ofcmet pula dah 11 hari kena strok. tlg doakan dia cepat sembuh ye. tq in advance..

Tauke Budu said... [Reply to comment]

erm realiti...
innalillah...azmi tak pernah pun pergi blog dia sebelum ni..jadi tak sempat nak kenal

nuriz said... [Reply to comment]

al fatihah..betui ni nak baca

telur dibasuh ni rajin blogwalking dan suka melawak