Monday, May 9, 2011

Tentang Umi | Nak Cerita Pasal Umi Jugak

mentang-mentang la hari ibu. semua nak tayang muka ibu masing-masing. mana aci! Mish pun nak tayang jugak. hehe.

by the way, ni la wajah kesayangan hamba. pemilik air tangan yang Mish paling rindu nak makan. penangan air tangan beliau la yang selalu buat cacing ku bergolek-golek kelaparan. ahaaa. stop crapping!

nama : Puan Wan Juhana bt Wan Chik
tarikh lahir : 23 May 1966 --> tak lama daa bday umi!
pekerjaan : guru / cikgu
korang tau, kawan-kawan Mish cakap, dorang suka dengar umi bercakap. sebab umi ni lucu. memang pun. sebab umi cikgu, maka sebab tu la umi ni kalau bercakap, tangan mesti berkepak-kepak. cerita nya pun bersungguh-sungguh. lepas tu suka gelak. umi memang macam tu.

kalau dia nak bebel pasal anak dia. memang terbaik ah umi. rindu giler nak dengar. budak-budak umah sewa Mish dulu mesti gelak terkangkang-kangkang sebab depa cakap umi bebel kelakar. aduh. tang mana kelakar pun aku tak tau. ok, bab kangkang tu aku tipu. dorang tak de la tak senonoh sampai camtu kot. so, far ok la kalau dorang happy. haha.

kalau susah hati, Mish suka gayut ngan umi. kami gayut tak de la lama sangat. al maklum la. umi ni ibu kepada 9 orang anak. so, paham-paham la tahap kebizian dia. tapi kalau dah gayut tu macam-macam topik la. duk cerita pasal adik-adik la, pasal sekolah dia la. lawak la umi ni. kadang tu bila umi duk cerita, anak umi ni nangis tau. sebab rindu sangat kat umi. tapi pura-pura gelak. nanti kalau umi tau, malu la anak umi ni. adik-adik kalau baca syhhh sudah tau!

fakta yang langsung tak tipu tentang umi!

  1. umi ni akan marah bila
    -kami melawan kata dia. erk.
    -kami tak tutup pc/laptop waktu maghrib

  2. umi mengamuk sakan bila
    -anak jiran datang umah lepas tu suka-suka je petik pokok bunga umi. pergh. memang habis la budak tu
    -ada kucing buang taik kat halaman umah.

  3. umi saya comel giler masa
    -dapat gelang dan cincin idaman dia dari abah.
    -belajar pakai shawl dengan kami

  4. umi paling happy kalau
    -diajak shopping

  5. kalau gayut, umi selalu tanya 
    -belajar cane?
    -bila cuti?
    -ada kat mana tu?
    -duit cukup?

  6. umi selalu sangat
    -lupa bawak henfon pegi sekolah atau jalan-jalan
    -tak ingat kat mana dia simpan kunci kereta.

  7. kalau dengar orang nak pegi langkawi, umi mesti akan kirim
    -sudu
    -senduk
    -coklat

  8. umi susah hati bila
    -saya tak dapat balik sebab tak de tiket
    -result exam adik-adik jatuh kerana game!

  9. umi gelabah giler kalau
    -ada orang nak datang umah tapi umah macam tongkang pecah.

  10. umi selalu berangan
    -kalau nanti Iman dah besar, dia boleh selalu luangkan masa kat masjid dan surau
    -satu hari nanti, kami dapat rasa nikmat raya kat kampung macam masa zaman arwah nenek ngan atok ada lagi.

  11. kalau orang tanya pasal kawen kat anak umi yang sorang ni umi akan cakap
    -kalau ada orang nak kat dia ade la tu. (macam tak laku je anak umi ni kan. haha)
    -bia la belajar habis dulu. 
fuh. penat taip fakta tentang umi. sayang umi ketat-ketat. banyak lagi nak kongsi. tapi kalau kongsi semua ada yang termuntah duk terbaca. papepun, umi is the most special person to me. 

umi, maaf tau sebab kadang-kadang

  • along buat dek je kalau umi suruh buat something.
  • bila umi bebel, along ter'menjawab'. erk. tak sengaja tau umi. btol.
  • along langgar sikit pesanan umi. sikit je. tak banyak pun. sorry ye umi. muah!
  • selalu buat umi susah hati bila ada masalah. umi kan my best friend. sharing is loving kan mi?
  • along suka merajuk kalau tak dapat something. erk. macam budak-budak kan. lepas ni along matang sikit eh  sikit je. hehe.

conclusionnya, SELAMAT HARI IBU. along tak sokong hari ibu kafir punye ni. along sokong yang along punya suka. lagipun bulan ni birthday umi kan? umi nak apa. jet? kapal terbang? Honda? Nissan? semua along beli t. yang mainan punya dulu eh umi. umi suka kan? hahaha. tapi kalau beli nanti adik-adik berebut ngan umi lak. erk. along bagi ucapan je la. finally. kua kua kua.

sekian. nak pegi kesat air mata dulu. bai!

12 comments:

p@kcikLie said... [Reply to comment]

salam singgah dari pCL.

~RuSh D~ said... [Reply to comment]

dlm islam setiap hari adalah hari ibu dan bapa..slamat hari ibu mish...byk btol fakta..haha

apik pehe said... [Reply to comment]

hehe...ummi..apik nk kim salam nih..

apik pehe said... [Reply to comment]

ummi..nk anta rombongan la akhir tahun ni..boleh?hahahah

najihah sahami said... [Reply to comment]

@~RuSh D~

haha..tol2...erk. terajin lak kali ni. haha..

najihah sahami said... [Reply to comment]

@apik pehe

umi kata, apa barang kmsalam je. haha.

rombongan?boleh je? boleh blah ye. mati kalau kak emiey tau. hahaha. gedikS!

apik pehe said... [Reply to comment]

tengok tu..kim salam, cakap aper barang..kirim rombongan, cakap blehblah lak...haishhh...

hahahaha

Puteri Iqa Izyan said... [Reply to comment]

haha. suke yang number 11 ^_^

jgn nakal2 ye along ;)

Solihin Zubir said... [Reply to comment]

selamat Hari Umi...
jgn wat Umi marah2 tau... =)

Gayahspears said... [Reply to comment]

kesimpulannya jgn melawan ckp umi nty umi marah..ngee...

Anonymous said... [Reply to comment]

sayang ummi jgk...ummi ckp ummi syg adikcugieycute dari lolipop....wahahahahhaha~

chemay said... [Reply to comment]

olooo comel jee...
even chemay tak wish selamat hari ibu dekat mak chemay..
tp chemay sayang mak!
heee
:)