Friday, December 3, 2010

Jawapan Kepala Kusut.

salam sejahtera dan salam satu Malaysia!waa..macam patriotik lak. aduss.ok. meh kita lalu jalan yang lurus terus ke destinasi tanpa bengkok atau iklan. haha. pernah tak rasa down, nak nangis, frust, sedih, and whatever larh...hak hak. means, kondisi kepala waktu ni memang ting tong habis. so, eotthokarago?apa perlu buat?


ahaks, dengan sengalnye Mish nak share k. tips kalau kepala berserabut!err..rasanya tajuk entry cam tak berapa sesuai kan?haha.whatever la. 

1 ) dengar lagu!
yess!common thing. tak ada orang ajar pun u olls memang dah tau kan? kalau nak dengar lagu, Mish prefer pakai headphone atau earphone. pasang lagu kuat-kuat. kalau Mish tensen, Mish suka dengar lagu kumpulan Busted-(she wants to be me, 3am, year 3000), Avenged Sevenhold (dear God), Mahkota Band (jangan kau ganggu aku dulu, cinta terlarang), pastu lagu-lagu lain lah. ada lagu yang keras nakmampus, ada lagu yang biasa-biasa. kalau Mish duk sorang-sorang Mish akan ikut nyanyi sekali. haha. kalau ada orang pun, nyanyi je lah, peduli hape. kan?

2 ) menangis~
ni pun agak common especially bagi perempuan. ala, lelaki pun ada ni. baik ngaku cepat!haha. rasa sangat lega kalau dah nangis. sorang-sorang jadi la. best tau. feeling sedih sorang-sorang. keluarkan semua airmata korang tu. rasa perlu jerit?tengok la keadaan. kalau sesuai, go on je. contoh cam tak dapat jawab exam ke, mostly akan nangis jugak kan..kan?tak semestinya tunggu putus cinta baru nangis. adeh.

4 ) muhasabah diri
mula-mula tarik nafas. bukan tarik nafas yang normal k. tarik nafas dalam-dalam. dalam sesangat. jangan samapai sangkut jantung sudah. then, masa tengah tarik nafas tu, kosongkan minda. cewwah, cam psiko ke. hehe. tengok balik apa yang buat kita down, dan cuba setelkan melalui imaginasi dulu. setelkan dalaman dulu sebelumluaran.

5 ) luahkan
yeps..kadang tak semua kita dapat luahkan kan?tapi at least, cari somebody yang boleh buat kita lupa kejap pasal tu. tak pun cari seseorang yang betul-betul paham dan sudi dengar masalah kita. jangan cari mereka yang sambil lewa. kang hati ngah down, makin ding dong lagi.

6 ) keluar jalan-jalan
yess..part ni Mish paling peberet. selalu buat macam ni masa belajar kat kolej. asal ade masalah je, tak ley fokus study ke, ada pergaduhan ke. hehe. Mish suka keluar sorang-sorang. kadang tu, Mish pernah keluar ngan duit lam poket hanya ada RM8. pergi Midvalley. naik teksi pastu KTM. sorang-sorang. tak yah makan ke beli hape. just keluar untuk release tensen. balik tu, perghh..nikmat giler. rasa cam buang kat Mid je masalah tadi.

7 ) makan tidur!
wow!cadangan yang agak baik dan selalu diamalkan oleh budak pepel ni. auww...pas makan, tidur.makan nonstop tau.pergh. bestnya menikmati tidur sambil lemak terbentuk. yeww. apakan daya. kalau dah ni je caranya kan?lallala~

8 ) hanya pada Allah.
ni yang sepatutnya paling pertama dan teratas dan terawal kalau kita tak tenang. cari Allah s.w.t. dan mengadu padaNya. baca al Quran, dan berdoa. menangis dan mengadu padaNya. lepas tu, masalah kita makin mudah untuk diselesaikan. mohon dipermudahkan segala urusan, jangan la mintak masalah tu setel terus. ish, nampak benor malas nak usaha. kan?kejayaan takkan datang tanpa usaha!

ok, so, thats all yang Mish nak kongsi. setuju tak setuju. nak tambah nak kurang. sila suarakan di ruang berkenaan ok. semoga segala kekusutan dapat kita tangani dengan bijak. jangan fikir nak bunuh diri je. tak baik ok!


psst~
kalau korang perasan, tak de nombor tiga kat atas. hahahaha. dan habis nombor baru datang lagi satu idea. berblogging pon ley ubatkan kepala kusut taw. dah malas nak masukkan point!haha.

psst~
tak paham ngan diri sendiri. kalau time kerja, nak bangun awal tu bukan main. tapi kalau dah cuti ni, asek bangun awal dan dah tak boleh nak tidur sudaa..aiyark!mental disorder ape?hak hak.

11 comments:

azwa_amani said... [Reply to comment]

sabar jela yerrrr.....beserah kepada ALlah segalanya :)

Rt-qaH said... [Reply to comment]

selamat pagi yunk..nak share gak lah kat sini..kalau tQaH kepala kusut confirm automatik nangis..pas nangis mcm nak rak baru lega..:)terus tido..

najihah sahami said... [Reply to comment]

>> azwa_amani :
yep azwa!thanx!

Bulan said... [Reply to comment]

selamat pagi yunk..
silent reader je.
malas x bw..
ifa suke dgr lagu.
jrg la bgtaw org masalah ifa.
unless org tue bulan percaya.
eheee

najihah sahami said... [Reply to comment]

>> Rt-qaH :
tu la tqah..setuju jugak tu, tapi mish kena makan jugak dulu. haha. makan sambil nangis. waa..feeling kot. hehe

diana said... [Reply to comment]

akak selalu buat yang no 6 tu..
kalau suami tengok akak monyok je
dia ajak la pi ronda2..
jalan2 ke..
jalan2 tak semestinya bawak keluar duit..
dok kat taman permaiann tengok
budak2 main pun boleh je..

Akram Razali said... [Reply to comment]

hu3..lyn avenged sevenhold tuh.

aibaks said... [Reply to comment]

nape kene nangis klu kepala serabut? hehe.. takut lagi serabut kepala tuh.. hehe

Fathu Mohamad said... [Reply to comment]

yang penting, sabor.. owk?

NuSaNa NoSa 91 said... [Reply to comment]

lg2?? tips lain?? xcukop nih~ ha3~ ^_^

Tomato Gurl's Life said... [Reply to comment]

saabr yunk..kalau cik tom suka nangis+smbl dgr lagu..hhuuu