Wednesday, December 22, 2010

Cara Hidup Musim Hujan

tajuk entri pun macam tak berapa nak betul dah. pasal otak dah layu. layu? haha. layan je. ok, disebabkan sekarang adalah musim sejuk yang dingin beku walaupun Malaysia tak de salji. tak bermakna Malaysia tak de musim sejuk....kan kan?

so, pada musim sejuk yang tak berapa nak panjang sebenarnya. tapi cukup membataskan rutin kita. kan kan??contoh paling simple la. bila musim hujan je, baju-baju kotor mula la melambak-lambak. bukan melambak sebab malas nak basuh,  tapi kalau basuh pun, tak tau nak jemur kat mana. in case umah korang mang ade satu bumbung khas macam kat hostel dulu untuk jemur baju konpem tak de masalah kan. hehe. tapi pakaian sure la tak kering 100%. 

pulak dari segi makanan. asal musim hujan je ikan dan bahan mentah dari laut pasi harganya naik sikit. alasan sebab risiko kat laut, so, tak ramai nelayan turun pi tangkap ikan. harga mahal tapi barang fresh plus terbaik ok la lagi kan. ni dah la mahal, ikan lak ikan lam kotak tu. yang mata dah macam potianak merahnya. yeww. nasib baik i kurang tang ikan ni. hee~

hujan tengah malam. contoh lam pukul 2 3 pagi. perghh...memang malam tu kaw kaw la tidur. orang baca yaasin kat keliling pun dah tak sedar. haha. kalau petang-petang lak hujan, memang best membuta. haha. umah time tu akan sunyi gila. dengar air hujan turun je. yang selebihnya, bunyi dengkuran adik-adik. haha.

nak keluar musim hujan?leceh wess..series. malas gila nak berhadapan ngan lopak-lopak air u. perancangannya hari ni nak bawak adik-adik p tengok wayang kat Mesra Mall. tapi cancel pasal takut kat tengah jalan tu banjir. tak pasal bermalam lam hutan kang. haha

bila musim hujan ni, semua baju sejuk, baju panas, baju tebal, comforter dan macam-macam lagi la semua pakat wat keluar dari simpanan. sejuk tahap keras tangan beb. tapi kipas syiling maintain high. hahaha.

psst~
lau ada salah silap lam entry tu mahapkan hamba yea. ngantuk. tapi gatal nak taip. maaf yea sehari dua ni tak dapat nak bw sangat. ada keje sikit. huhu. jenguk secara ikhlas ok. tiada paksaan. sekian. bai bai!

SMILE!!

10 comments:

Akram said... [Reply to comment]

bila musim hujan, kene banyakkan stok nescafe ngan teh, so ley la layan air panas bila kesejukan...mmg layan, nak plak ade pisang goreng panas cicah cili kicap. hehe...

shatooman said... [Reply to comment]

main lopak air la best~ hehehe
pakaian kalu nk kasi kering, pakai je mesin dryer.. kalu tak nak beli, g hantar kt dobi.kedai dobi pon ada~ ekekeke

cik miera said... [Reply to comment]

haha..mana cara2 hidup kt musim hujan nye mish..?haha..
yela kan..ikan mahal tau.menci.smpai ase lbh bek mkn aym..aym xduduk kt laut..hihi

♥-- emieysandra --♥ said... [Reply to comment]

bzi tol skg ea, ehehe..
tol Mish, sjuk pn..kipas mntain aje

M[i]$Z[a]C[k] said... [Reply to comment]

uit.. bz ke.. patut la lame xnmpk.. huhuhu

NuSaNa NoSa 91 said... [Reply to comment]

yeahhh~ time musim ujan la baru dpt main ujan.. musim lain, xdpt~ yeayyy~~ ^_^

AJ said... [Reply to comment]

hehe..syok ga entry pasal cuaca ni..leh join jadik wartawan cuaca :P

p/s dahulukan yg penting :)

iszieylyanziy said... [Reply to comment]

suke3x,,,sejuk leh tdooooo je,,hahaha

||aLeaSaRa|| said... [Reply to comment]

btl kata Akram tu hujan2 mkn psg grg cecah cili padi kicap walaa....bila ujan kite jd mls nk update n3 nk tido jer...ngeee.....

Cik Tom said... [Reply to comment]

mish tidur awal ker maalam ni??cik tom br bgn nak pulun bls jejak...hihi...nite dear ;)