Thursday, December 23, 2010

Tips Elak Mengantuk Masa Drive

minggu ni Mish memang bizi, tak sempat nak jenguk kawan-kawan. wuu..rindu kamu la tayam-tayam. hehe. Isnin hari tu pi bandar KT untuk shopping, semalam pegi umah kawan jap. tak jauh pun. dan hari ni, pi bandar KT lagi. mak cik Mish masuk hospital sebab mengandung di luar rahim.

penat tau berjalan ni. walaupun Mish ni memang kaki berjalan..tapi kepenatan tu tetap terasa. penat nak pilih baju, nak matching tudung dan penat drive ok. wuhaha. so, meh Mish nak share tips untuk elak mengantuk. mana yang baik cekup wat teladan. yang tak baik campak je luar sempadan haha.

1) makan asam. for sure korang tau kan. kalau makan asam je, mata konpem bulat ya auw auw. haha. so, sparela sikit asam lam kete tu kalau tak nak bagi tersengguk-sengguk ye tayam.

2) pasang lagu kuat-kuat. korang memekak la lam kete tu sepuas hati korang. rasa nak geleng-geleng kepala, henjut-henjut montot pun tak de hal la. asal mata korang kerass! dan pastikan pemanduan tidak merbahaya.

3) berteman. bawak la sesape yang korang rasa boleh dengar korang bercerita. jangan la pi bawak mereka yang suka bercerita, melainkan korang suka mendengar cerita. tak pun, korang cakap je sorang-sorang. sendiri buat lawak, sendiri gelak. 

4) pakai spek hitam. terutamanya kalau korang nak memandu waktu panas-panas matahari. mesti korang rasa ngantuk kan?? so, spare la spek hitam, at least boleh kurangkan silau yang bikin mata korang mau tutup rapat tu.

5) elakkan memakai contact lense. sebab contact lense tu biasanya akan buat mata kamu kering bila kita terlalu fokus pada jalanraya. tambah lagi bila korang pasang aircond. kalau nak pakai jugak, bawakla stok, air lense untuk moist kan balik mata kamu ye.

6) jangan ikut rapat. yep. jangan iku kenderaan depan korang tu terlalu rapat. especially kalau kereta tu bergerak macam siput. sangat bosan dan mengantuk ok. kalau keadaan selamat, memotongla dengan cermatnya. kalau tak, better korang kasi jarak sikit antara kereta siput tu dengan kereta korang yea.
7) berehat. kalau dah tak daat nak selamatkan lagi tahap mengantuk kamu tu. sila la tidur yea. tak de orang marah pun. asalkan berhentila kat tempat yang dibenarkan. minum air ke secawan dua. best jugak kan. 

 pandu berhemah, jiwa terselamat. cewwah!

sekian tips cikai dari pengalaman budak lesen P budak pepel. ada lagi tips nak share??sila la...hehe..ntah paper merapu malam ni. terima kasih kerana membaca. ada jodoh kita berjumpa. cewwah. papai!!




14 comments:

|| a - j . E . E || said... [Reply to comment]

berenti tepi lepas tuh tido.. selamattt :D

Cik Tom said... [Reply to comment]

cik tom biasa guna tips makan asam n dgr lagu kuat2..layan..konpem xngantuk dah :)

nazirulhazwan~ said... [Reply to comment]

pakai spek hitam. <--- den bangkang!!

haha, lagi ngantok o0o tgk keadaan gelap

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply to comment]

sis selalu ngantuk masa drive kat m'sia..kat doha x ngantuk lak..sbb teruk jam kot..haha

g0m0k9enDek said... [Reply to comment]

mish.. gp mmg makan sepanjang jalan masa drive! hahahah!

p/s; gp ada tag kamu kontes.. hehehe

NuSaNa NoSa 91 said... [Reply to comment]

spek mata itam?? lg ngantuk la mish sbb gelap gulita je dunia.. lg mau tido~ wahahahaha~ ^_^

Bulan said... [Reply to comment]

kunyah chewing gum.ehee

cik.shabah said... [Reply to comment]

tenkiu for sharing tips ni yah ;)

padin said... [Reply to comment]

mishhhhhhhhhhhhh hehee..

HanaBella said... [Reply to comment]

Hana sgt tak boleh bila drve, pakai spek mata hitam. Bertambah ngtk, rasa macam cuaca redup je kat luar sana sambil terasa dingin air-cond dalam kete. Pergh~~enak utk tdo.. Tapi part "pasang lagu kuat" tu memang sgt syok hokei time drve. Siap melalak lagi dlm kete.. wahahaha

me suya said... [Reply to comment]

mish di tag join contest Suya

NuSaNa NoSa 91 said... [Reply to comment]

mish~ cantik header baru.. wah3~ team dh tukar ea jd hitam pepel?? cun!! btw, ni keen ada tag mish.. wat la ea?? ^_^

http://nusananosa91.blogspot.com/2010/12/lindungi-urat-itu-atau-putuskan-saja.html

Gayahspears said... [Reply to comment]

hahaha.. adess.. mish ni kelakar la

Hazieq Sanat said... [Reply to comment]

sangat2 berguna...