Friday, December 24, 2010

Tutorial : Scroll Box Untuk Blog Archieve


Ramai yang bertanya pasal scroll box untuk blog archieve Mish. bukan tanya pasal lawa, sebab memang sama je kat mana-mana. cuma mungkin nampak kemas dan blog tidak melorot. sesuai la untuk korang yang rajin update entry sampai 2 3 sehari.



walaupun mish tau ramai yang dah tau. Mish tetap sediakan entri ni untuk keperluan Mish akan datang. malas nak godek-godek kat google lagi. huhu. maklumla, budak rajin tukar template kan. hehe. ilmu tak baik kedekut-kedekut.

STEP 1 :

Log in kedalam akaun blogger > pilih 'DESIGN' > edit HTML > klik expand widget.

STEP 2 :

tekan F3 untuk cari code di bawah.

<em></b:if>
<div class='widget-content'>
<div id='ArchiveList'></em>

STEP 3 :

highlightkan code yang anda jumpa pada STEP 2 dan gantikan dengan kod ini.

<em></b:if>
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>
<div id='ArchiveList'></em>
kod yang bewarna biru tu anda boleh ubah sesedap rasa anda sehingga anda mendapat ketinggian yang sesuai.

STEP 4 :

preview dulu blog kamu. jika tiada error, boleh terus save template. jika ada error, cuba cek balik step-step yang kamu follow tadi. takut ada yang silap. 
selamat berjaya!!

kredit to : BARALA

psst~
lepas ni Mish dah tak payah susah-susah suruh budak ni buatkan untuk Mish. sebab dah pandai..hehe.

21 comments:

biskut said... [Reply to comment]

failed lha mish...aiseh...ntah ape yang silapnyer...takper ar,karang ushar len lak.

thanx mish...(umah ko cantik)

Gayahspears said... [Reply to comment]

cantek~! terbaik la...
tutorial ni berguna utk semua blogger~

nazirulhazwan~ said... [Reply to comment]

fuyyo, mish da power o0o. da siap boleh mengaja plak tu.hehe;p

iszieylyanziy said... [Reply to comment]

tutorial ni,,hehee,,sharing is sexy,,hehe

cik miera said... [Reply to comment]

mish...dh jd..haha...thanks dear..blog dh kemas..syg mish ketat2

najihah sahami said... [Reply to comment]

>> biskut :
adess..xdapat nak nolong la tu. huhu...sori ye sekut..

najihah sahami said... [Reply to comment]

>> Gayahspears :
tu la..xde la penat kot orang nak scroll...huhu..

najihah sahami said... [Reply to comment]

>> nazirulhazwan~ :
haha..yang simple je naz. yang susah Mish xpndai. huhu..sharing is caring la katakan. hehe

najihah sahami said... [Reply to comment]

>> iszieylyanziy :
o yeah..mish sexy. hahaha

najihah sahami said... [Reply to comment]

>> cik miera :
hak2..gud gurl..syg kamu juga yea tayam!

Azmi said... [Reply to comment]

wow dah mahir dah mish bab2 tutorial ni..bagus2

atie aizam said... [Reply to comment]

mish.. tq.. dah buat dah.. jadi! suke!!

NuSaNa NoSa 91 said... [Reply to comment]

phewiittt~ ketua yakuza jd cikgu.. tabik hormat! ha3~
btw, pasni mish wat byk2 tutorial lg tau.. tahniah! ^_^

NuSaNa NoSa 91 said... [Reply to comment]

mish.. tlg bgtau biskut.. keen rasa keen tau knp dia failed wat mende nih..
suruh dia copy kod yg kedua tuh.. tp delete dan tuh..

try la.. mungkin bleh jd.. sbb keen pon failed gk mula2.. tp, bila keen ilangkn dan tuh, terus jd.. ^_^

btw, thanx ajar~ ^_^

.:: dieylah :: said... [Reply to comment]

dh terer la ni....cm best je..nk la cuba nanti...hehe...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply to comment]

adus..akak sampai skg tatau nk buat...sian nya kat akak ni...huhuhu..

CIK TOM said... [Reply to comment]

wah ade jgk coding camni ek..good2..cik tom mmg nak publish n3 utk scroll bloglist sok...nak cuba gak coding ni kat bloglist..huhu

dya adriza said... [Reply to comment]

tq.. nak guna la

|| a - j . E . E || said... [Reply to comment]

eii tanak kawan mish.. akak da buat menggelabah cari tutorial baru mish nak letak :(
majuk la.. huhu

afiq. said... [Reply to comment]

wooww..this is very useful..thnx..

mia said... [Reply to comment]

huwa..thanks alot dear..even code tak same, but u kasi kredit to barala..ehhe..kat sane ade jumpe code yang same..really thank you tau dear..